Vaccins zijn een controversieel onderwerp en de laatste tijd veel besproken. Dit werd veroorzaakt door de toename van anti-vaccinatie activisten en uitbraken van besmettelijke ziekten, zoals mazelen, in Verenigde Staten en Europese landen, voornamelijk Italië en Roemenië.

Een studie gepubliceerd in The Lancet in 1998 door Andrew Wakefield gesuggereerd dat het mazelen-, bof- en rodehondvaccin (MMR) autisme zou kunnen veroorzaken, waardoor anti-vaccinatiecampagnes en activisme toenamen. Daarna daalde de MMR-vaccinatiegraad onder 2-jarigen in Engeland tot onder de 80%. Met nieuwe ontdekkingen over belangenconflicten1, Wakefield verloor zijn medische licentie permanent en The Lancet trok het artikel in 2010 in, maar de mythe dat vaccins autisme kunnen veroorzaken wordt nog steeds verspreid via de sociale media.

Italië heeft in de eerste vier maanden van 2017 ongeveer 1.500 nieuwe gevallen van mazelen geregistreerd, tegen 250 geregistreerde gevallen in heel 2015. Volgens Independent2In een poging om "anti-wetenschappelijke theorieën" te bestrijden en de uitbraak van besmettelijke ziekten te stoppen, heeft de Italiaanse regering 12 vaccins verplicht gesteld voor alle schoolgaande kinderen. De minister van Volksgezondheid, Beatrice Lorenzin, zei dat kinderen zonder bewijs van inenting niet zullen worden toegelaten tot kleuter- of peuterscholen, terwijl ouders van kinderen die wettelijk verplicht zijn naar school te gaan, hoge boetes zullen krijgen als ze zich niet aan de regels houden.

Beeldwetenschap tegen vaccinmisleiding

In het midden van deze controverse, Science magazine gepubliceerd een infographic gemaakt door Meredith Wadman en Jia You in een artikel met de titel De vaccin oorlogen, met hoe vaccins infectieziekten hebben teruggedrongen in de Verenigde Staten.

vaccin1
De bubbels geven gemelde gevallen in de VS weer, maar niet alle ziekten waren in alle jaren meldingsplichtig. Bijvoorbeeld, bof werd niet gemeld tot 1968, het jaar nadat een vaccin werd goedgekeurd.

"Nu kinderziekten uit de publieke belangstelling verdwijnen, is het begrijpelijk dat de aandacht van ouders verschuift van de angst voor ziekten naar bezorgdheid over de risico's van de vaccins zelf. De artikelen in dit nummer ontkrachten oude en nieuwe mythen over deze risico's en erkennen tegelijkertijd de reële, zeldzame vaccinatieletsels die zich voordoen. Het identificeren van de beste manieren om aarzelende ouders van deze calculus te overtuigen in een tijdperk van met internet gevoede desinformatie is een voortdurende uitdaging voor onderzoekers." 3

De waarde van de visuele wetenschap

Dit is een voorbeeld dat wetenschap kan niet alleen voor wetenschappers zijn. In feite moet de wetenschap duidelijker en visueler zijn..., de sociale media bereiken en verkeerde informatie vermijden. Als u voel uw onderzoek meer visueel moet zijn en ook meer mensen moet bereiken, kunt u infografieën en wetenschappelijke presentaties om mensen te helpen begrijpen het. U kunt gebruik hiervoor Mind the Graph, probeer het gratis.

  1. Vier vaccin mythes en waar ze vandaan komen.
  2. Italië stelt 12 vaccins verplicht voor schoolkinderen in een poging "anti-wetenschappelijke theorieën" te bestrijden
  3. De vaccin oorlogen.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen