Scripties, onderzoekspapers, artikelen, blogs of white papers, wat het ook is, alle vormen van schrijven die online gepubliceerd moeten worden gaan gepaard met een intensief proces. Terwijl schrijven primair is, fungeren redactie en proeflezen als een dressing voor uw salade. 

Dit spreekt voor zich, redactie en proeflezen zijn even belangrijk om onberispelijke inhoud te schrijven, en ze gaan hand in hand om de kwaliteit van je artikel te verbeteren. 

Auteurs zoeken vaak redactiediensten en correctiediensten, maar deze termen worden meestal verward met elkaar en door elkaar gebruikt. Laten we dus het artikel doorlezen om te weten wat redactie en proeflezen zijn, hun verschillen en hun belang.

Redactie en proeflezen

Redactie richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van uw ontwerp, terwijl proeflezen zich richt op het verwijderen van de fouten in het ontwerp. Vaak wordt redigeren beschouwd als een kunst en proeflezen als een wetenschap. 

Verschil tussen redigeren en proeflezen

Bewerken van is het bijschaven van je ontwerp door de structuur van het artikel te veranderen en ervoor te zorgen dat het idee op een heldere, creatieve en correcte manier wordt gepresenteerd. 

Het verbetert de kwaliteit van je schrijfsel door de leesbaarheid te vergroten.

Redactie houdt in

 • Structureren van de zinnen
 • De juiste toon zetten
 • Duidelijkheid scheppen

Proeflezen is een laatste controle van je werkstuk voordat je het openbaar maakt en zorgt ervoor dat je werk foutloos is. Het kan soms worden gebruikt om de terminologie en de opmaak van uw ontwerp te controleren. 

Proeflezen houdt in...

 • Grammaticale fouten
 • Spelfouten
 • Typografische fouten
 • Interpunctiefouten

Afbeeldingen kunnen uw werk veel begrijpelijker maken

Gebruik Mind the Graph om de leesbaarheid van je research paper te verbeteren en het toegankelijker te maken voor iedereen. Ga naar workspace en maak grafische samenvattingen, infographics, presentaties en meer tegen de beste marktprijs.

Tips voor redigeren en proeflezen

Bewerk en proeflees je werk niet meteen

Het is verleidelijk om ons ontwerp meteen na het schrijven te publiceren, maar dat is zinloos. Als je klaar bent met schrijven, zul je geen fouten meer ontdekken. Neem dus beter een pauze en ga met een frisse geest aan het ontwerp zitten, eventueel na een paar uur, dagen of zelfs na weken om je werk te redigeren en te herlezen.

Zoek een rustige plek om te werken

Je omgeving moet rustig zijn, zodat je geest kan werken en de fouten kan identificeren. Zoek dus een rustige plek om te werken tijdens het redigeren of proeflezen.

Geef prioriteit aan uw werk

Als je tijd te kort komt, zorg er dan voor dat je het redigeren en proeflezen eerder afrondt door er prioriteit aan te geven, want dit werk vraagt meer van je tijd en aandacht en kan niet genegeerd worden.

Verdeel het proces in kleine stukjes

Het is niet gemakkelijk om een groot manuscript in één keer te redigeren en te proeflezen. Dit kan je uitputten en je werk kan ontmoedigend aanvoelen. Plan daarom je taken en verdeel het werk in verschillende blokken, en bewerk en proeflees het werk dienovereenkomstig.

Bepaal het juiste medium voor u

Computer of print - je moet beslissen wat voor jou werkt. Sommige mensen werken graag direct in Google docs om hun schrijfsels te bewerken en te proeflezen, terwijl anderen efficiënt werken terwijl ze hun fouten op papier markeren. Het is dus aan jou om te beslissen wat voor jou werkt.

Het uiterlijk van het document wijzigen

Het veranderen van de grootte, letterstijl, kleur of interface van het document kan je hersenen verleiden om de kleinste details van het werk waar te nemen, en op die manier vind je misschien enkele fouten om te bewerken en te proeflezen. Dus verwelkom de veranderingen en zie het verschil.

Meest gestelde vragen beantwoord

Redactie of proeflezen - welke moet ik kiezen?

De keuze tussen beide hangt uitsluitend af van het doel en de keuze van de auteur. 

U kunt kiezen voor redactiediensten wanneer uw ontwerp moet worden herzien voor een goed verloop en leesbaarheid.

Proefleesdiensten kunnen worden gekozen wanneer u zeker bent van de kwaliteit van uw werk en het alleen een basiscontrole op enkele fouten nodig heeft.

Wat komt eerst, proeflezen of redactie?

Het redigeren gaat vooraf aan het proeflezen, zodra het eerste ontwerp klaar is. Proeflezen is de laatste fase van het schrijven en vindt plaats als het ontwerp een aantal revisies heeft ondergaan en in de beste versie is.

Wat zijn de soorten redactie?

 • Ontwikkeling... Dit type redactie kijkt diep in het schrijfgedeelte.
 • Structurele bewerking- Dit omvat het bewerken van de verhaallijn, de toon, het verloop en de manier waarop het werk is gestructureerd.
 • Copy editing- Dit omvat het bewerken van de woordkeuze, grammatica en spelfouten in het ontwerp.
 • Lijnbewerking... Dit omvat een grondige bewerking van het ontwerp, d.w.z. regel voor regel om te controleren op redundantie, woordkeuze, impact, enz.
 • Mechanische bewerking- Algemene redactie om grammatica, interpunctie, woordkeus, flow, opmaak, structuur en taalgebruik te controleren. Voor academisch schrijven zorgt deze methode ervoor dat het ontwerp voldoet aan de richtlijnen en dat de verwijzingen en citaten correct zijn.

Uw onderzoek kan een enorme impact hebben met weinig inspanning

Het schrijven van impactvolle research papers kan je helpen om sneller de ladder van succes te beklimmen in je carrière. Dus waarom probeer je niet wat visuele infographics van Mind the Graph in uw onderzoeksdocumenten om de lezers uw werk beter te laten begrijpen?

Artikelen met infographics hebben 120% meer citaties volgens studie

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen