In een jaar tijd is de wereld voorgoed veranderd.

De COVID-pandemie bezorgt sectoren als gezondheidszorg, epidemiologisch onderzoek, economie en fabrikanten overal ter wereld zware tijden.

Onderzoekswetenschappers blijven niet gespaard van de gevolgen. In feite maakt het onderzoeksveld in meerdere opzichten een moeilijke fase door. We zijn er zeker van dat onze lezers zich heel goed kunnen inleven.

Met een niet aflatende stroom van gevallen, worden de onderzoeksgebieden van de biowetenschappen vernauwd om COVID te begrijpen en oplossingen voor de pandemie te vinden.

Aanvankelijk probeerden onderzoeksinstellingen het tempo van het werk op te vangen door laboratoria met minder personeel te houden. In de huidige omstandigheden is thuiswerken echter een noodzaak geworden voor de meeste onderzoeksinstellingen en heeft het een negatieve invloed op de werkoutput en de onderzoeksagenda's.

vrouw in blauw shirt met lange mouwen en blauwe denim jeans zittend op bed met behulp van macbook
Beeldbron: Unsplash door Windows.

Onzekerheden op de werkplek

Wereldwijd hebben verschillende landen ernstige maatregelen genomen om de verspreiding van COVID in hun respectieve gebieden tegen te gaan. Die strenge maatregelen omvatten gedwongen sluiting, sluiting van academische instellingen, gedeeltelijke sluiting van onderzoeksinstellingen, en nog veel meer.

Deze omstandigheden scheppen onzekerheden in de beschikbaarheid van werkplaatsen. De meeste experimenten in de biowetenschappen zijn niet mogelijk zonder natte laboratoria. Als gevolg van de COVID-pandemie is het moeilijk om instrumenten te bereiken en het personeel aan boord te hebben, omdat ze enkele maanden lang zijn afgesloten.

Onderzoeksinstituten die niet bij het COVID-werk betrokken waren, stonden maandenlang leeg en produceerden helemaal geen gegevens. Hoofdonderzoekers, wetenschappers, directeuren en instellingen zijn om verschillende redenen niet in staat hun onderzoekers weer aan het werk te zetten en hun werk weer op te starten. Veldbezoeken worden onmogelijk door reisbeperkingen en schaalvergrotingsexperimenten lijden er in elke sector onder.

Effect op experimentele laboratoria

"Acht van de tien postdoctorale onderzoekers zeggen dat de wereldwijde coronavirus pandemie hun vermogen om experimenten uit te voeren of gegevens te verzamelen heeft belemmerd.", aldus Nature magazine's wereldwijde enquête onder postdoctorale onderzoekers.

Veel onderzoekers moesten hun experimenten uitstellen vanwege de COVID-pandemie, en niet alleen verschillende lopende experimenten en geïnduceerde modellen die nutteloos werden vanwege de crisis die door de COVID-pandemie werd veroorzaakt.

Het is niet zo gemakkelijk om het trauma te verwerken van een onderzoeker die zijn dataset verliest en deze dit jaar niet snel meer kan terugkrijgen. Bijna alle instellingen hebben hun bezetting gehalveerd, wat leidt tot moeilijke tijden voor internationale onderzoekers.

Het niet terughalen van de gebruikelijke werkfase leidt tot uitstel van het verlenen van graden aan promovendi. Het algemene effect is minder experimenten, minder resultaten en een enorme druk op de onderzoeksgemeenschap.

witte microscoop op zwarte tafel
Beeldbron: Unsplash door Ousa Chea.

Budgetverlaging

De COVID-pandemie heeft de wereld in een ernstige onverwachte economische crisis gestort.

Alle regeringen zijn nu verplicht het meest te investeren in de gezondheidszorg en de COVID-pandemie aan te pakken. "Door de gevolgen van COVID-19 heeft Cancer Research UK zijn onderzoeksfinanciering met 45 miljoen pond moeten verlagen," zegt Cancer Research UK.

"Veel traditionele onderzoeksactiviteiten werden in het voorjaar en de zomer grotendeels opgeschort, afgezien van COVID-19-gerelateerd en ander essentieel onderzoek" voor het Amerikaanse hoger onderwijs, aldus een verslag van Radecki en Schonfled. De financiering is omgebogen naar COVID onderzoek. De liefdadigheidsinstellingen, financieringsinstanties en overheidsinstellingen worden gedwongen hun geld te richten op COVID om de aandoening zo snel mogelijk te helpen.

Aan de ene kant is dit noodzakelijk, maar aan de andere kant geeft het aan dat vitaal onderzoek zoals kankeronderzoek en milieuexperimenten te kampen heeft met een teruglopende financiering. De inkrimping van de begroting heeft directe gevolgen voor de mouwen van onderzoekers op niet-verwante COVID-gebieden, wat leidt tot lagere salarissen en een geringere betrokkenheid bij de werkbank.

Een aanzienlijk aantal onderzoekers staat voor een dilemma tussen het voortzetten van hun gewenste werk en een permanente overstap naar COVID-gerelateerd onderzoek.

Uitgaven en publicaties op het gebied van uitbreiding

Nu de toekomst van ander op biowetenschappen gebaseerd onderzoek onzeker is, nemen onderzoeksinstellingen moeilijke beslissingen om de financiering stop te zetten om de bezuinigingen van de regeringen te compenseren.

Postdocs worden geconfronteerd met uitbreidingsproblemen, terwijl net bedachte promovendi geconfronteerd worden met onderwerpkeuzeproblemen. De meeste publicatiehuizen hebben hun radar verlegd naar COVID en de literatuur open access gemaakt.

Deze nobele stap leidt er anderzijds toe dat andere gebieden minder aandacht krijgen. Terwijl het onderzoek op andere gebieden (andere dan COVID) al geruime tijd loopt en aandacht behoeft. Plotseling worden COVID-gerelateerde publicaties gehyped en krijgen zij belang om sneller te kunnen publiceren.

Impact op geestelijke gezondheid en relaties

De combinatie van alle stress eist een tol van de algemene geestelijke gezondheid van de onderzoekers. Ze proberen om te gaan met online vergaderingen, maar niets kan zich meten met het werken met je partner in een onderzoekscentrum.

Gespannen relaties met partners en mentoren komen bij bijna iedereen voor. Niet alleen de COVID-pandemie, maar ook de financiële crisis, thuiswerken, reisbeperkingen, vluchtige regelgeving en werkdruk leiden tot gespannen relaties.

man in grijs t-shirt die macbook pro gebruikt
Beeldbron:  Unsplash door MayoFi.

Een sprankje hoop - Mind the graph

Wij begrijpen uw problemen met online handelen en het uiten van gedachten. Neem contact met ons op voor al uw publicatiegerelateerde problemen en Let op de grafiek zal u helpen met een gedetailleerde illustratie van uw onderzoekswerk. Laat ons u helpen de stress te verminderen!

gif met beer in een cul koffie ontspannend

Pak een kop koffie en laat ons u helpen uw grafische samenvatting voor te bereiden!

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen