Μέσα σε ένα χρόνο, ο κόσμος άλλαξε για πάντα.

Η πανδημία του COVID φέρνει δύσκολες στιγμές σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι επιδημιολογικές μελέτες, η οικονομία και οι κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές επιστήμονες δεν γλιτώνουν από τον αντίκτυπο. Στην πραγματικότητα, ο τομέας της έρευνας περνάει μια δύσκολη φάση με πολλαπλούς τρόπους. Είμαστε σίγουροι ότι οι αναγνώστες μας μπορούν να ταυτιστούν πολύ καλά μαζί μας.

Με ένα ατελείωτο κύμα κρουσμάτων, τα πεδία έρευνας στις επιστήμες της ζωής περιορίζονται για την κατανόηση του COVID και την εξεύρεση λύσεων για την πανδημία.

Αρχικά, τα ερευνητικά ιδρύματα προσπαθούσαν να καλύψουν τον ρυθμό των εργασιών διατηρώντας εργαστήρια με λιγότερο προσωπικό. Ωστόσο, με τις σημερινές συνθήκες, η εργασία από το σπίτι έχει γίνει αναγκαιότητα για τα περισσότερα ερευνητικά ιδρύματα και επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή εργασίας και τα ερευνητικά προγράμματα.

γυναίκα με μπλε μακρυμάνικο πουκάμισο και μπλε τζιν τζιν που κάθεται στο κρεβάτι χρησιμοποιώντας macbook
Πηγή εικόνας: Unsplash από Windows.

Αβεβαιότητες στο χώρο εργασίας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, διάφορες χώρες έχουν λάβει σοβαρά μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID στις αντίστοιχες περιοχές τους. Αυτά τα αυστηρά μέτρα περιελάμβαναν αναγκαστικό κλείδωμα, κλείσιμο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μερικό κλείσιμο ερευνητικών ιδρυμάτων και πολλά άλλα.

Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν αβεβαιότητες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας. Τα περισσότερα πειράματα στις επιστήμες της ζωής δεν είναι δυνατά χωρίς πειράματα σε υγρό εργαστήριο. Η πανδημία COVID κατέστησε δύσκολη την πρόσβαση στα όργανα και τη διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού λόγω του κλειδώματος για αρκετούς μήνες.

Τα ερευνητικά ινστιτούτα που δεν συμμετείχαν στις εργασίες του COVID παρέμεναν κενά επί μήνες και δεν παρήγαγαν καθόλου δεδομένα. Οι κύριοι ερευνητές, οι επιστήμονες, οι διευθυντές και τα ιδρύματα είναι ανάπηροι στο να επαναφέρουν τους ερευνητές τους στον πάγκο και να ξαναρχίσουν το έργο τους για πολλούς ακόμη λόγους. Οι επισκέψεις στο πεδίο καθίστανται αδύνατες λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών και τα πειράματα κλιμάκωσης υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε κάθε τομέα.

Επιπτώσεις στα πειραματικά εργαστήρια

"Οκτώ στους δέκα μεταδιδακτορικούς ερευνητές λένε ότι η παγκόσμια πανδημία του κοροναϊού έχει παρεμποδίσει την ικανότητά τους να διεξάγουν πειράματα ή να συλλέγουν δεδομένα", όπως αναφέρει το περιοδικό Nature παγκόσμια έρευνα μεταδιδακτορικών ερευνητών.

Πολλοί ερευνητές αναγκάστηκαν να αναβάλουν τα πειράματά τους λόγω της πανδημίας COVID, και όχι μόνο αρκετά πειράματα που βρίσκονταν σε εξέλιξη και μοντέλα που προκλήθηκαν από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία COVID και κατέστησαν άχρηστα.

Δεν είναι τόσο εύκολο να ξεπεράσει κανείς το τραύμα ενός ερευνητή που χάνει το σύνολο των δεδομένων του και δεν είναι σε θέση να το ανακτήσει σύντομα φέτος. Σχεδόν όλα τα ιδρύματα έχουν μειώσει κατά το ήμισυ την απασχόλησή τους, γεγονός που οδηγεί σε δύσκολες στιγμές για τους διεθνείς ερευνητές.

Η μη επανάκτηση του συνήθους σταδίου εργασίας αναβάλλει την απονομή πτυχίων σε διδακτορικούς φοιτητές. Ο συνολικός αντίκτυπος είναι λιγότερα πειράματα, λιγότερα αποτελέσματα και τεράστιο άγχος για την ερευνητική κοινότητα.

λευκό μικροσκόπιο πάνω σε μαύρο τραπέζι
Πηγή εικόνας: Unsplash από Ousa Chea.

Περικοπή προϋπολογισμού

Η πανδημία COVID έχει οδηγήσει τον κόσμο σε μια σοβαρή απροσδόκητη οικονομική κρίση.

Για όλες τις κυβερνήσεις έχει καταστεί υποχρεωτικό να επενδύσουν περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη και να φροντίσουν για την πανδημία COVID αυτή τη στιγμή. "Λόγω των επιπτώσεων του COVID-19, το Cancer Research UK αναγκάστηκε να μειώσει τη χρηματοδότηση της έρευνας κατά 45 εκατομμύρια λίρες", λέει Έρευνα για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Πολλές παραδοσιακές ερευνητικές δραστηριότητες ανεστάλησαν σε μεγάλο βαθμό την άνοιξη προς το καλοκαίρι, εκτός από την έρευνα που σχετίζεται με το COVID-19 και άλλες βασικές έρευνες" για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια έκθεση των Radecki και Schonfled. Η χρηματοδότηση έχει ανακατευθυνθεί στην έρευνα COVID. Η φιλανθρωπική οργάνωση, οι φορείς χρηματοδότησης και τα κυβερνητικά ιδρύματα αναγκάζονται να επικεντρώσουν τα χρήματά τους στο COVID για να βοηθήσουν την πάθηση το συντομότερο δυνατό.

Από τη μία πλευρά, αυτό είναι απαραίτητο, αλλά από την άλλη πλευρά, δείχνει ότι ζωτικής σημασίας έρευνες όπως οι μελέτες για τον καρκίνο και τα περιβαλλοντικά πειράματα αντιμετωπίζουν μείωση της χρηματοδότησης. Η περικοπή του προϋπολογισμού επηρεάζει άμεσα τα μανίκια των ερευνητών σε μη συναφείς με το COVID τομείς, οδηγώντας σε μικρότερους μισθούς και μικρότερη συμμετοχή στον πάγκο εργασίας.

Ένας σημαντικός αριθμός ερευνητών αντιμετωπίζει το δίλημμα μεταξύ της συνέχισης της επιθυμητής εργασίας τους και της μόνιμης μετάβασης σε έρευνα που σχετίζεται με το COVID.

Θέματα επέκτασης και δημοσιεύσεις

Με το αόρατο μέλλον άλλων ερευνών που βασίζονται στις βιοεπιστήμες, τα ερευνητικά ιδρύματα λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις διακοπής της χρηματοδότησης για να αντισταθμίσουν τις περικοπές του προϋπολογισμού από τις κυβερνήσεις.

Οι μεταδιδακτορικοί ειδικοί αντιμετωπίζουν ζητήματα επέκτασης, ενώ οι μόλις συλληφθέντες διδάκτορες αντιμετωπίζουν ζητήματα επιλογής αντικειμένου. Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν στρέψει το ραντάρ τους στο COVID και έχουν καταστήσει τη βιβλιογραφία ανοικτή πρόσβαση.

Αυτό το ευγενές βήμα από την άλλη πλευρά οδηγεί σε μικρότερη σημασία για άλλους τομείς. Ενώ οι ερευνητικές εργασίες σε άλλους τομείς (εκτός του COVID) έχουν διεξαχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου και χρήζουν προσοχής. Ξαφνικά οι δημοσιεύσεις που σχετίζονται με το COVID υπερτονίζονται και τους δίνεται σημασία για ταχύτερες προθεσμίες δημοσίευσης.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τις σχέσεις

Συνδυάζοντας όλο αυτό το άγχος, η γενική ψυχική υγεία των ερευνητών έχει επιβαρυνθεί. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις διαδικτυακές συναντήσεις, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη συνεργασία με τον συνεργάτη σας σε ένα ερευνητικό κέντρο.

Σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν τεταμένες σχέσεις με συνεργάτες και μέντορες. Δεν φταίει μόνο η πανδημία COVID, αλλά η οικονομική κρίση, η εργασία από το σπίτι, οι περιορισμοί στα ταξίδια, οι ασταθείς κανονισμοί και η πίεση στην εργασία οδηγούν σε τεταμένες σχέσεις.

άνδρας με γκρι μπλουζάκι που χρησιμοποιεί macbook pro
Πηγή εικόνας:  Unsplash από MayoFi.

Μια αχτίδα ελπίδας - Mind the graph

Καταλαβαίνουμε τα προβλήματά σας με την ηλεκτρονική διαπραγμάτευση και την έκφραση σκέψεων. Συνδεθείτε μαζί μας για οποιοδήποτε από τα ζητήματα που σχετίζονται με τη δημοσίευση και Προσέξτε το γράφημα θα σας βοηθήσει με μια λεπτομερή απεικόνιση της ερευνητικής σας εργασίας. Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε να μειώσετε το άγχος!

gif με αρκούδα μέσα σε ένα δοχείο καφέ που χαλαρώνει

Πάρτε ένα φλιτζάνι καφέ και αφήστε μας να σας βοηθήσουμε να προετοιμάσετε τη γραφική σας περίληψη!

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα