Το να είσαι επιστήμονας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η αυτονομία της δικής σας εργασίας συνοδεύεται από μεγάλη πίεση για την παρουσίαση αποτελεσμάτων. Πρέπει να είμαστε οργανωμένοι, ενημερωμένοι και ανθεκτικοί. Διαφορετικά, η λήψη ενός μη σημαντικού αποτελέσματος μπορεί να ρίξει ακόμα και τον πιο αισιόδοξο από εμάς. Όλα αυτά επειδή η επιστήμη είναι κάτι αβέβαιο που απαιτεί πολλή ενέργεια και χρόνο.

Όχι μόνο, το να είσαι επιστήμονας της ζωής μπορεί να αποτελεί πρόκληση για πολλούς άλλους λόγους. Για παράδειγμα, πόσο συχνά μιλάμε για θέματα που μόνο άλλοι επιστήμονες της ζωής καταλαβαίνουν (ή συναισθάνονται);

Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα και ας αναλύσουμε πόσες φορές μιλάμε για πράγματα όπως:

  • Καλλιέργεια μυκήτων και βακτηρίων
  • Ευθανασία ή τεμαχισμός μικρών ζώων
  • Μιλώντας για παράσιτα, ασθένειες και φορείς (ειδικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων)

Ο αγώνας του επιστήμονα της ζωής

Η καθημερινή ζωή ενός επιστήμονα ζωής καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων καταστάσεων. Ωστόσο, συνειδητοποιούμε πραγματικά την παραδοξότητα αυτών των θεμάτων; Ορισμένες καταστάσεις είναι τόσο συνηθισμένες για εμάς που χάνουμε την ευαισθησία απέναντί τους. Το πρόβλημα είναι ότι απευθυνόμαστε σε ένα ευρύ κοινό με τις έρευνές μας και ο τρόπος που το επικοινωνούμε έχει σημασία.

Εντάξει, η δουλειά μας ως επιστήμονες είναι να επικοινωνούμε σχετικές πληροφορίες, σωστά; Αλλά πώς να το κάνουμε αυτό χωρίς να ξεπεράσουμε τα όρια που είναι δυσάρεστα για τους άλλους;

Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει συνειδητοποιήσει πολύ καλύτερα τον αντίκτυπό της. Αντί να χρησιμοποιούν ενοχλητικές εικόνες, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εφαρμόσουν μια νέα προσέγγιση. Μια προσέγγιση που κλείνει το χάσμα μεταξύ των απλών ανθρώπων και της επιστημονικής κοινότητας.

Μπορείτε να φανταστείτε να έχετε εικόνες όπως αυτές στις εργασίες ή τις παρουσιάσεις σας;

επιστήμονας ζωής

Αντίθετα, άρχισε να εμφανίζεται μια πολύ πιο ήπια προσέγγιση. Όλα αυτά για να αλλάξει η προκατειλημμένη εικόνα που έχουν συνήθως οι άνθρωποι για έναν επιστήμονα της ζωής και την ίδια την επιστήμη.

επιστήμονας ζωής

Αυτό το κίνημα ευαισθητοποίησης στην επικοινωνία της επιστήμης είχε ως αποτέλεσμα οι ερευνητές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πραγματικές εικόνες από τα πειράματά τους. Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες της ζωής εμποδίζουν τους ανθρώπους να σοκαριστούν και να προσβληθούν από την έρευνά τους.

Παρ' όλα αυτά, ένα νέο κενό έχει εμφανιστεί: αν δεν χρησιμοποιούμε πλέον πραγματικές εικόνες, πώς θα παρουσιάσουμε το έργο μας οπτικά;

Ως επιστήμονας, πιθανότατα προσπαθήσατε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το Power Point ή το Paintdash για να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας για επιστημονική εικονογράφηση. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Πιθανώς πολύ απογοητευτική.επιστήμονας ζωήςΗ σύγχρονη επιστήμη απαιτεί εικονογραφήσεις φιλικές και λειτουργικές. Αυτός ο συνδυασμός εγγυάται μια καλή ανατροφοδότηση σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης μιας έρευνας, απλώς και μόνο επειδή είναι ωραίο να το βλέπεις και εύκολο να το καταλάβεις. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να βρεθεί αυτό το είδος απεικόνισης. Οι επιστημονικές εικονογραφήσεις γίνονται όλο και περισσότερο τάση. Εάν δεν είστε επιστημονικός εικονογράφος, μπορείτε να αναζητήσετε εργαλεία ή επαγγελματίες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επικοινωνία των ευρημάτων σας.

Το Mind the Graph παρατήρησε αυτό το κενό. Έτσι, δημιουργήσαμε τη δική μας επιστημονική βιβλιοθήκη διαθέσιμη για κάθε άτομο. Θέλουμε να επεκταθούμε και να συμπεριλάβουμε όλα τα επιστημονικά πεδία με στόχο πάντα τη βελτίωση της επικοινωνίας της επιστήμης.

επιστήμονας ζωής

Το μέλλον της επιστήμης έγκειται στο να δείχνουμε περισσότερο από το να λέμε- και να αφήνουμε το έργο μιλάει από μόνο του. Ωστόσο, αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν οι άνθρωποι νιώθουν έλξη για αυτό που βλέπουν.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα