Η υπεράσπιση της διατριβής σας είναι η τελική ευθεία, η γραμμή τερματισμού, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Όλα τα πειράματα, η ανάλυση των αποτελεσμάτων και οι σωροί της βιβλιογραφικής έρευνας οδηγούν στο πόσο καλά καταλαβαίνετε την έρευνά σας. 

Να είστε σίγουροι ότι δεν είστε μόνοι αν βασανίζεστε από ερωτήσεις καθώς πλησιάζει η υπεράσπισή σας. Κάθε υπεράσπιση διατριβής είναι μοναδική, αλλά υπάρχουν στρατηγικές για να προετοιμαστείτε για αυτή την κρίσιμη και σημαντική περίσταση.

Αυτό το άρθρο θα λειτουργήσει ως οδηγός με χρήσιμες συμβουλές για την πλοήγηση στις κρίσιμες υπεράσπιση διατριβής φάση.

Τι είναι η υπεράσπιση της διατριβής;

Η υπεράσπιση διατριβής, γνωστή και ως υπεράσπιση διατριβής, είναι μια προφορική παρουσίαση και συζήτηση μιας ερευνητικής μελέτης. Ο στόχος είναι να παρουσιαστούν τα ευρήματα, αποδεικνύοντας στην επιτροπή και την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι ο ερευνητής ολοκλήρωσε την εργασία με αρκετά υψηλή ποιότητα ώστε να του απονεμηθεί διδακτορικό δίπλωμα και ότι ο ερευνητής είναι σε θέση να μιλήσει γι' αυτήν χωρίς δισταγμό, κατανοώντας πλήρως την εργασία και απαντώντας σε τυχόν ερωτήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή του εγγράφου της διατριβής, καθώς οι έδρες διατριβής δεν επιτρέπουν στους υποψηφίους να προγραμματίσουν υπερασπιστικές εξετάσεις, εκτός εάν η ποιότητα του εγγράφου της διατριβής είναι απολύτως αποδεκτή. Ο σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν ο ερευνητής είναι προετοιμασμένος να υπερασπιστεί την εργασία του.

Χρονοδιάγραμμα και μορφή

  • Η υπεράσπιση της διατριβής απαιτεί συνήθως δύο ώρες ιδιωτικής προφορικής εξέτασης. Ανάλογα με το ίδρυμα, μπορεί να ζητούν μια επιπλέον ώρα για δημόσιο σεμινάριο.
  • Ο τίτλος, καθώς και το γραπτό έγγραφο, θα πρέπει να παρέχονται στην επιτροπή από νωρίς. Ελέγξτε εκ των προτέρων τις προθεσμίες του ιδρύματος για να είστε προετοιμασμένοι.
  • Η μορφή μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με το ίδρυμα, ωστόσο, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ένα εξωτερικό ακροατήριο ως ανοιχτή στο κοινό υπεράσπιση.

Δημιουργήστε όμορφες διαφάνειες για τη διατριβή σας με το Mind the Graph

Το Mind the Graph είναι η πρώτη επιλογή των επιστημόνων για την εύκολη δημιουργία όμορφων διαφανειών. Περιηγηθείτε σε 65.000+ επιστημονικά ακριβείς απεικονίσεις σε περισσότερα από 80 πεδία μελέτης. Οι επιτυχημένες διαφάνειες διατριβών ξεκινούν με το Mind the Graph.

Μέλη της επιτροπής: πώς να επιλέξετε και ποιες είναι οι προσδοκίες;

Μέσω phdcomic.com

Για να ευθυγραμμίσετε τις προσδοκίες σας, καταλάβετε ότι η επιτροπή διατριβής θα πρέπει να σας υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού, συγγραφής και αναθεώρησης της διατριβής σας.Θα πρέπει να λειτουργήσει ως μέντορας, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές και προτείνοντας ιδέες τροποποίησης. Επιλέξτε προσεκτικά την επιτροπή σας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για μια επιτυχημένη διατριβή.

Αποφύγετε τα διάσημα και εξέχοντα μέλη- αντίθετα, επιλέξτε κάποιον που γνωρίζετε καλά και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του όποτε χρειαστεί- και, τέλος, επιλέξτε κάποιον από τον οποίο ξέρετε ότι μπορείτε να μάθετε. 

Συμβουλές για την προετοιμασία για την υπεράσπιση μιας διατριβής

1. Προετοιμάστε και εξασκηθείτε

Πριν υποβάλετε το έγγραφο της διατριβής σας στην επιτροπή και μεταξύ της παράδοσης και της εκδήλωσης υπεράσπισης, χρησιμοποιήστε κάθε χρόνο για να εξασκηθείτε και να προετοιμαστείτε για την υπεράσπιση της διατριβής σας.

2. Γνωρίστε την αδυναμία σας

Γνωρίστε τις αγχώδεις τάσεις σας και προετοιμαστείτε γύρω από αυτές. Αν έχετε την τάση να μιλάτε σε πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι συνήθως δίνοντας δημόσιες ομιλίες, μπορείτε να εξασκηθείτε σε έναν πιο ήρεμο ρυθμό. Προετοιμάστε την ομιλία σας και χρονομετρήστε την- αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόση ώρα πρέπει να διαρκέσει.

3. Παρακολουθήστε διάφορες παρουσιάσεις

Πηγαίνετε να δείτε άλλες υπερασπίσεις διατριβών για να σας βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσετε πιο ομαλά, να ανακαλύψετε τακτικές και τον τρόπο με τον οποίο άλλοι ερευνητές εκτελούν τις ομιλίες τους και να κατανοήσετε την αξία μιας υπεράσπισης διατριβής για την κοινότητα.

4. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να προετοιμάσετε τις διαφάνειες

Αφιερώστε λίγο επιπλέον χρόνο για τη δημιουργία των τέλειων διαφανειών της διατριβής. Ελέγξτε ότι έχετε τις σωστές πληροφορίες στις διαφάνειές σας και ότι οι υποθέσεις σας είναι σωστές για να δημιουργήσετε μια λογική ροή για την παρουσίασή σας. Προσπαθήστε να αρχίσετε να εργάζεστε πάνω σε αυτήν αμέσως μόλις στείλετε το γραπτό έγγραφο.

5. Τεχνικές αναπνοής

Η αναπνοή είναι στενά συνδεδεμένη με τις ρητορικές δεξιότητες. Οι επιτυχημένοι δημόσιοι ομιλητές γνωρίζουν πώς να ρυθμίζουν την αναπνοή τους. Δοκιμάστε να μάθετε κάποιες τεχνικές αναπνοής, συμπεριλαμβανομένων των μακρών και σταθερών αναπνοών. 

6. Επικεντρωθείτε σε μια καλή εισαγωγή

Είναι σημαντικό να κάνετε μια δυνατή πρώτη εντύπωση, οπότε βεβαιωθείτε ότι η εισαγωγή σας επικεντρώνεται στα πιο σημαντικά σημεία-κλειδιά και ότι κεντρίζει την περιέργεια του κοινού σας να μάθει περισσότερα για το έργο σας.

7. Αποφυγή περιττών θεμάτων

Η προσωπική έκθεση πρέπει να αποφεύγεται. Θυμηθείτε να επικεντρωθείτε στη δουλειά σας, στην παροχή άριστης έρευνας, και αφήστε τα σχόλια που υπονοούν ότι δουλέψατε πολύ σκληρά γι' αυτό ή ότι δεν κοιμηθήκατε για μέρες. Διατηρήστε μια επαγγελματική και καθαρή συμπεριφορά.

8. Κάντε τις ερωτήσεις σας

Θα αναγνωρίσετε τις εκκρεμότητες αφού βελτιώσετε την άμυνά σας πολλές φορές. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήστε έναν κατάλογο με ερωτήσεις που σας έρχονται στο μυαλό κατά την πρόβα της υπεράσπισής σας. Η συμβουλή νούμερο τρία θα σας φανεί χρήσιμη και εδώ.

9. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Θα σας υποβληθούν ερωτήσεις για τις οποίες έχετε προετοιμαστεί, καθώς και απροσδόκητες ερωτήσεις- αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και είναι απολύτως αποδεκτό αν δεν γνωρίζετε τις απαντήσεις σε όλες, δεδομένου ότι μπορεί να έχετε ευκαιρίες για μελλοντική έρευνα. Ενώ διοικείτε την υπεράσπισή σας, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και να είστε σίγουροι. 

10. Ύπνος

Όταν υπάρχει κάτι τόσο σημαντικό στην ατζέντα σας, είναι ευκολότερο να το λέτε παρά να το κάνετε, αλλά θα είστε πολύ πιο προετοιμασμένοι αν ξεκουράζεστε αρκετά. Αυτό θα σας κάνει να δείχνετε καλύτερα, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και άνετοι κατά τη διάρκεια της υπεράσπισής σας.

Μετατρέψτε τα δεδομένα σας σε εύληπτες και δυναμικές ιστορίες

Η καλύτερη μέθοδος για την επικοινωνία ενός πολύπλοκου όγκου δεδομένων είναι η οπτική του έκφραση. Επειδή είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η ερμηνεία τους, βοηθήματα όπως οι πίνακες, τα σχέδια και τα γραφήματα βελτιώνουν τη διαδικασία παρουσίασης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Χρήση Mind The Graph πρότυπα για να δημιουργήσετε μια οπτική ιστορία με τα δεδομένα σας.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα