En plakat til forskningspræsentation tjener to formål: som et redskab til at komme i kontakt med andre og som et middel til at kommunikere sin forskning.

Når du præsenterer en poster på et seminar eller en konference, giver du dit publikum information om den forskning, du har udført.

Der er mere end én måde at designe og vise dit projekt på en plakat, ligesom der er mange måder at præsentere et diasshow på mundtligt. Nogle få retningslinjer og faktorer er virkelig vigtige.

Mange producerer dog ikke en visuelt tiltalende konferenceplakat, så deres chancer for at fange opmærksomhed og netværke er små.

Men bare rolig! Her finder du alle de oplysninger, du skal bruge til din posterpræsentation. Så lad os starte med det grundlæggende.

Hvad er en forskningsplakat?

En plakat til forskningspræsentation består typisk af en kort tekst sammen med diagrammer, illustrationer, billeder eller andre præsentationselementer med det formål at give et resumé af resultaterne på en tiltalende måde for at hjælpe med at sprede information og anspore til diskussioner.

Din plakat kan arrangeres enten i stående eller liggende format, afhængigt af dens størrelse.

Arrangørerne af seminarer eller konferencer udstyrer normalt oplægsholderne med en præsentationstavle og clipboards samt andet udstyr til at holde og projicere posterpræsentationer.

Mens andre deltagere ser på plakaterne til forskningspræsentation og involverer sig i plakatudstillingen, står forskeren i nærheden og forklarer det.

Hvordan laver man en forskningsplakatpræsentation?

En forskningsplakatpræsentation bliver ofte diskuteret, men det er også vigtigt, hvordan man gør det.

Det viser sig, at din plakat kan bruges på mange forskellige måder, afhængigt af hvor og til hvem du præsenterer.

Sådan laver du en plakat til forskningspræsentation

Et overblik over din forskning på fem til ti minutter for folk uden forudgående viden på dit område. Det er et resumé på to-tre minutter efterfulgt af et spørgsmålssæt på 10 minutter, som du præsenterer for en person med ekspertise inden for dit felt. 

Nøglen her er at springe alt det over, som de allerede kender, og lægge vægten på det nye indhold.

Der vil også være folk, der læser din poster uafhængigt, enten hvis du holder en præsentation for en anden, du tog en kort pause for at se en andens indlæg, eller fordi de generelt vælger at tjekke din poster først.

Din poster skal være egnet til alle tre kategorier af præsentationer. Den skal også have tekst, der er stor nok til at kunne læses, samt nok ligninger og tabeller til, at du kan præsentere en diskussion uden at læse hele teksten.

Men lad være med at overdrive det. Hold det enkelt og stort. Du må ikke kopiere og indsætte fra din opgave. Disse afsnit vil normalt involvere en masse forklarende tekst. Visuelle elementer er afgørende for effektive plakater.

Sådan laver du en plakat til forskningspræsentation

Husk, at du skal engagere dit publikum i en energisk diskussion under din præsentation.

En en-til-en-samtale er ganske almindelig, ligesom det er at tale til en forsamling. Især når der kun er få mennesker til stede, skal du være opmærksom på dem for at afgøre, hvornår du skal forklare mere udførligt, og om du skal fortsætte i et hurtigere tempo.

Vis din taknemmelighed over for læsere, der kommer forbi for at se din plakat og interagere med dig.

Hvad skal en plakat til forskningspræsentation indeholde?

Det tager tid og kræfter at sammenfatte et helt forskningsprojekt til en poster. Et godt udgangspunkt er at skitsere din poster først. Dette er normalt, hvad plakater skal indeholde:

 • Det er afgørende at inkludere en titel og liste over forfattere. Du er nødt til at have en titel, der fanger læserens opmærksomhed, så de er tilbøjelige til at læse plakaten.
 • En institutionelt logo er almindeligvis inkluderet på plakater, ofte sammen med overskriften og forfatternes navne (for eksempel logoet for forskningslaboratoriet).
 • Du bør inkludere en Indledende afsnit, der skitserer din forskning samt beskrivelser af Nøglebegreber.
 • Den afsnit om metoder og materialer indeholder en kort forklaring af de metoder, teknikker og materialer, der er brugt til at gennemføre projektet.
 • For at gøre plakaten tiltalende for læseren, Illustrationer og tabeller er afgørende. Tjek dette ud Gratis galleri af videnskabelige illustrationer.
 • Et afsnit, der beskriver resultater og konklusioner af dit arbejde, der klart og koncist beskriver dets betydning og relevans for læserne.
 • En kortfattet anerkendelse din forskningsvejleder, finansieringskilder osv.

Det er vigtigt at bemærke, at nogle ting, såsom citater, ikke nødvendigvis passer på en plakat.

Hvis det er tilfældet, skal du citere understøttende beviser, hvilket kan gøres i korte parenteser eller ved at opsummere eller citere.

Du kan overveje at udlevere et handout, der kombinerer citater og et resumé af din forskning.

Hvilke værktøjer kan jeg bruge til at lave min forskningsplakat?

Der findes mange værktøjer og softwareprogrammer, som du kan bruge til at lave en forskningsplakat. Når du vælger et værktøj, skal du overveje økonomisk tilgængelighed, hvad du er mest komfortabel med at bruge, og om du er villig til at lære et nyt program.

PowerPoint

Let tilgængelig og populær. Den typiske brug af PowerPoint er at skabe dias i standardstørrelse til præsentationer, men et dias' dimensioner kan ændres i PowerPoint.

Hvis du ændrer dimensionerne fra 11 tommer bred og 8 1/2 tommer høj til 40 tommer bred og 32 tommer lang, får du et større print. Det er dybest set et "dias" i plakatstørrelse.

Der er flere funktioner, du kan bruge i PowerPoint, herunder indlejring af tekst, tilføjelse af grafik og justering af baggrundsfarven.

Photoshop, Illustrator og InDesign

Det er professionel software med mange funktioner. Men de er mere sofistikerede og derfor dyrere og mere komplekse.

De er gode til plakater med mange billeder i høj opløsning. Der er dog en relativt stejl indlæringskurve, som til tider kan være udfordrende.

Plakatmager

Dette er et værktøj, der er nemt at lære og bruge. Det er integreret med et galleri med mere end 40.000 videnskabeligt korrekte billeder og illustrationer, der følger samme designstil for at sammensætte en attraktiv plakat.

Plakatmager automatiserer også processen med at omdanne din forskningsartikel til et smukt plakatlayout med kunstig intelligens på bare et par minutter, blot ved at indsende din artikel, uden nogen indsats eller designfærdigheder.

Det er lettere at huske et forskningsstudie med bemærkelsesværdige og præcise illustrationer og billeder.

Se nogle eksempler på plakater bygget af Poster Makers AI:

Sådan laver du en plakat til forskningspræsentation

Der er en række plakatskitser, som du kan vælge imellem i værktøjet, og der er også en skræddersyet service, der passer bedre til dine behov.

Nu kan du også se i eksemplerne ovenfor, hvordan plakaterne er skitseret med alle de vigtige komponenter, der er nævnt i dette indhold, på plads:

 • Universitetets titel/logo
 • Baggrund/ introduktion
 • Spørgsmål/videnskløft
 • Metodologi (begræns det til det væsentlige)
 • Illustrationer/tabel/billeder
 • Resultater/data output
 • Konklusioner
 • Referencer og taksigelser (mindre i bunden)

Så når du laver din plakat til forskningspræsentation, skal du altid dobbelttjekke dit arbejde, før du sender det til tryk, så du får det bedst mulige resultat.

Sørg for, at alle billeder og al tekst er korrekte. Sørg for at inkludere alt vigtigt indhold i en logisk rækkefølge. Juster logoerne korrekt, og sørg for, at de er synlige. Sørg for, at al grafik, illustrationer og diagrammer er tydelige og læsbare.

Ved at tjekke disse punkter sikrer du, at din plakat er klar til publikum!

Hvis du er i gang med at skrive din videnskabelige artikel, kan du med fordel læse denne guide: "Sådan skriver du en fantastisk videnskabelig artikel"

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner