Планирате следващата си голяма медицинска презентация? Прекарвате ли безсънни нощи, мислейки за стотиците начини, по които презентацията ви ще се провали?

Ако това сте вие, не се притеснявайте. Ние сме се погрижили за вас!

На всички ни се е случвало да присъстваме на презентации, които са били изключително скучни и монотонни. И съм сигурен, че се притеснявате да не бъдете един от тези презентатори. 

Говорейки за медицински презентации - те могат да станат още по-скучни. Това е така, защото може да ви се струва, че е трудно да представите медицинска тема по забавен начин.

В процеса на осигуряване на правилна информация и данни може да се окаже, че сте създали и представили презентация, която не заслужава да бъде слушана. 

За да потърсим някои отговори, нека първо помислим защо някои презентации стават скучни, а други не? Какво отличава скучната презентация от забавната?

 • На първо място, слайдовете ви може да не са привлекателни. Например, ако сте натъпкали 100 думи в един слайд и не сте добавили никакви цифри и графики, презентацията ви, разбира се, ще изглежда и звучи скучно!
 • На следващо място, вашата презентация може да няма нищо уникално за аудиторията ви. Например, да предположим, че аудиторията ви се състои от изследователи и професори, а в медицинската ви презентация се говори за основите на гимназията. Тогава е очевидно, че вашата презентация няма какво уникално да предложи.
 • Друг фактор може да е липсата на яснота. Точките, които излагате, трябва да бъдат обяснени кристално ясно на аудиторията, въз основа на нейния опит. Ако просто бързате с презентацията си, без да изясните понятията, тогава аудиторията ви ще се изгуби и ще загуби интерес.
 • Още един важен фактор, на който трябва да обърнем внимание, е липсата на ясна цел или визия за вашето медицинско представяне. Трябва да знаете мисията, която искате да постигнете чрез медицинската си презентация.
 • Друга често срещана причина, поради която вашата презентация може да стане скучна, е липсата на съгласуваност и последователност. Може да се отклоните от целта, която искате да предадете.
 • Ако началото или първите няколко минути на вашата медицинска презентация не са добри, има голяма вероятност аудиторията да загуби интерес още тогава. Дори и слайд-декорът ви да изглежда добре, ще сте загубили аудиторията си още преди да сте започнали презентацията си.

Ако се притеснявате, че медицинската ви презентация е скучна, това ръководство ще ви помогне да получите някои полезни съвети за това как можете да промените това. 

Нека да разгледаме някои хитрини и трикове (заедно с примери), които можете да приложите и които ще ви помогнат да направите медицинската си презентация изключително интересна и забавна, като същевременно предадете правилното послание.

Съвети за успешни медицински презентации

Направете го персонализиран

Живеем в епоха на информационно претоварване, в която персонализирането е изключително важно. 

Медицинската ви презентация трябва да бъде полезна за аудиторията по някакъв начин. Само така ще се създаде по-добра връзка между вас и аудиторията.

И да, избирането на произволен шаблон от интернет и копирането на няколко текстови точки във всеки слайд не може да се счита за персонализирана презентация. 

Когато правите презентация пред аудитория, вие изисквате нейното внимание.

Затова, разбира се, е логично да се погрижите за ценното им време. Можете да направите това, като създадете презентацията, имайки предвид аудиторията си.

Започнете с разбиране на аудиторията - кой ще бъде основният слушател на вашата медицинска презентация?

Това е презентация на научна работа? Дали това е документ за медицинско представяне? Или това е презентация за продажба на медицински услуги?

Видът на информацията и данните, които добавяте към слайдовете, въведението, дълбочината на презентацията, всичко ще варира в зависимост от вида на аудиторията.

Например разбирането на нивото на компетентност на аудиторията по текущата тема е от съществено значение, за да бъде презентацията ви интересна. 

Ако медицинската ви презентация и данните, които добавяте към нея, са твърде елементарни за аудиторията ви или дори твърде напреднали, тя в крайна сметка ще се отдръпне.

Друго важно нещо, когато става въпрос за персонализиране на вашата презентация, е да разкажете за своята визия.

Визията, висшата цел или нещо практично, което искате да предложите на света, могат незабавно да превърнат медицинската ви презентация от скучна в интересна.

Споделянето на визията ви е важно, защото по-голямата визия винаги движи човечеството. Не е достатъчно само да представите медицинската си презентация заради самите резултати. 

Трябва да отидете по-далеч и да се уверите, че визията ви е представена във възможно най-добра светлина пред аудиторията.

Помислете за някоя популярна марка. Те винаги наблягат на своята визия по време на презентацията си, докато споделят подробности за своите продукти. Вие също трябва да помислите за нещо в същия дух. 

Това ще подтикне аудиторията ви да се съсредоточи повече върху това, което искате да споделите с нея.

Те ще останат ангажирани по време на презентацията ви и ще се свържат с вас на лично ниво. И най-важното, ще оставите аудиторията с добро самочувствие. 

Вземете например тази медицинска презентация, в която се говори за превенция на самоубийствата. Презентацията започва с провокиращ размисъл цитат и загатва за визията на презентатора за намаляване на самоубийствата.

Това ще се отрази много по-добре на аудиторията, отколкото други сухи, безжизнени медицински презентации.

Не забравяйте да добавяте истории 

Кой не обича добрата история? Всеки обича, нали?! Историите могат да внесат така необходимия фактор на забавление в донякъде скучната ви медицинска презентация. 

Ето защо, ако се съмнявате, че презентацията ви е скучна, продължете и я вплетете в история.

Историите могат да бъдат за вас или за някой друг, който има отношение към презентацията. Например, можете да представите екипа си от лекари и колеги изследователи. Това определено ще предизвика интереса на аудиторията ви.

Можете да започнете с изключително интересно въведение към медицинската си презентация. Тук в идеалния случай трябва да се обърнете към аудиторията и да ѝ зададете няколко въпроса, за да я държите ангажирана. Можете също така да включите във въведението кукичката на вашата презентация.

След това можете да продължите презентацията си, като същевременно разказвате историята. 

В презентацията си трябва да включите елементи, които привличат вниманието. Те могат да включват хумор, данни и факти, както и най-хубавите от всички - изображения и графики.

Изображенията и графиките могат напълно да преобразят вашата презентация и да привлекат вниманието на читателя както нищо друго. 

Както вече споменахме, включването само на текст в медицинската ви презентация може да стане изключително скучно за аудиторията ви. Ето защо изображенията могат да ви спасят в такива ситуации.

За медицински презентации можете да използвате създател на научни фигури да създавате графики, които обясняват ключовите моменти от вашата презентация по възможно най-добрия и лесен за разбиране начин.

Удобен за потребителя инструмент за създаване на научни фигури

Можете също така да използвате нашия създател на инфографики за създаване на изчерпателни инфографики, които перфектно илюстрират резултатите от вашата медицинска презентация. 

Вниманието, което ще привлекат вашите медицински инфографики и графики, ще бъде наистина ненадминато.

Например, следното медицинска презентация за хипофизните жлези включва много такива изображения, които отлично обясняват същността на презентацията. Вие също можете да създадете подобни инфографики, като използвате онлайн програма за създаване на инфографики.

Ето още една презентация за сводовете на стъпалото, която не би могла да бъде представена добре, ако не бяха красивите инфографики и медицински илюстрации. Можете да използвате програма за създаване на научни фигури, за да направите презентацията си подобна на тази.

Какъв тип презентация е тази?

Разбирането на вида на презентацията и добавянето на правилните елементи също играе важна роля, за да бъде вашата медицинска презентация интересна.

Лекция за ученици

Ако сте преподавател, който иска да изнесе лекция чрез презентация, това са нещата, които трябва да включите, за да направите презентацията си по-интересна:

 • Подгответе презентацията си с предварително изготвен план. Уверете се, че сте подредили всички неща, които искате да представите в лекцията.
 • Създайте график, така че всички слайдове да се поберат във времето, определено за презентацията. Решете колко време искате да отделите на всяка тема или слайд.
 • Започнете лекционната си презентация с въпрос, който предизвиква любопитство. 
 • Използвайте изображения, графики и илюстрации, за да обясните по-добре концепциите.
 • Направете презентацията си интерактивна, като задавате все повече и повече въпроси на аудиторията.
 • Помолете аудиторията си да проучи темата повече. Това може да бъде вашият призив за действие.

Представяне на изследвания

Ако медицинската ви презентация е свързана с представяне на резултатите от изследванията ви, това са някои от точките, които трябва да имате предвид, за да гарантирате, че презентацията ви ще предизвика добър отзвук сред аудиторията:

 • Започнете с няколко слайда, в които ще представите своето изследване. Обяснете защо работата ви е интересна и как тя се отнася до аудиторията. Тук използвайте привличащи вниманието визуални елементи като инфографики и изображения.
 • След това разкажете за изследователския си процес и други подробности. Уверете се, че слайдовете ви са ясни и точни.
 • Важно е също така да разказвате за резултатите от изследванията си. Уверете се, че те са в съответствие с вашата визия.

Например тази презентация, посветена на изследванията на клиничните изпитвания, добре разбива някои митове и представя по интересен начин резултатите от изследванията.

Представяне за пациенти

При представяне на пациент подходът е почти същият, както е посочено по-горе. Поддържайте презентацията кратка и включете в слайдовете само необходимите ключови думи. Добавете нагледни материали и графики, за да обясните по-добре мотивите си.

Поддържане на някои основи

И накрая, нека поговорим за поддържането на някои основни елементи. Това са основни правила за всяко медицинско представяне и те ще ви помогнат да поддържате презентацията си правилна и в крак с нещата. 

Пропускането на тези основни елементи ще доведе до незаинтересованост на аудиторията и вашата медицинска презентация ще се провали.

Добър старт.

Въведението е най-важната част от медицинската ви презентация. Ако уводът ви не успее да предизвика резонанс сред аудиторията, цялата ви презентация ще бъде сметната за скучна от аудиторията.

Ето няколко елемента, които могат да разнообразят въведението на вашата медицинска презентация:

 1. Можете да се опитате да добавите хумор в началото на презентацията си. Може да ви се струва, че хуморът е труден за включване в медицинска презентация. Но това не е вярно. Винаги можете да започнете с хумористична сентенция или медицинска шега.
 2. Задаването на въпроси работи чудесно за всяка презентация. Аудиторията ви може да е отегчена от предишната презентация и да седи не толкова заинтересована. Можете да обърнете това, като зададете на аудиторията си провокиращ въпрос.
 3. Както вече споменахме, започването с история ще добави така необходимата пикантност към иначе скучната ви медицинска презентация. Трябва да се уверите, че историята е близка до аудиторията. В противен случай историята може да не проработи според очакванията.
 4. Можете дори да започнете медицинската си презентация с кратко взаимодействие с аудиторията. Можете да се представите, да зададете няколко въпроса и да общувате с някои от тях в продължение на няколко минути. Можете да помолите някои хора от аудиторията да се представят и да споделят своите мисли.
 5. Видеоклиповете работят чудесно. Упоритата ви аудитория може да не се интересува от текста. Те може да не се интересуват и от изображенията. Но видеоклиповете определено са нещо, което ще заинтересува всички присъстващи в аудиторията. Така че можете да започнете медицинската си презентация с кратък видеоклип.

Намалете броя на слайдовете до минимум.

Трябва да се уверите, че медицинското ви представяне е ясно и точно. Не трябва да удължавате ненужно презентацията си, като включвате твърде много слайдове. Това ще се стори ненужно и безинтересно на аудиторията ви.

Добавяйте ключови думи само в слайдове, а не в изречения.

Това е грешка, която често се допуска от аматьори презентатори. Аудиторията ви не иска да чете големи и обемисти параграфи и огромни стени от текст. Ако искаха, щяха да четат научна статия или книга.

Смисълът на една презентация е да се говори за дадена тема по кратък и лесен за разбиране начин. Следователно трябва да добавяте само необходимата информация с ключови думи и точки. Избягвайте да добавяте изречения и параграфи към презентацията си.

В тази презентация за COVID-19 например са добавени само кратките ключови думи, които са необходими за представяне на данните. Това изглежда по-естетично в сравнение с добавянето на изречения и параграфи.

Призовавайте към действие.

Както беше споменато по-горе, една по-широка визия може да промени вашата презентация, както и призив за действие. Вашият призив за действие трябва да е такъв, че да допринася по някакъв начин за по-голямата визия. 

Призивът за действие може да бъде всякакъв - например да помолите аудиторията си да научи повече за темата, да я помолите да допринесе по някакъв начин за общото благо или да я помолите да се свърже с вас.

Отличен пример за това е следният представяне на COVID-19. Презентацията завършва с няколко полезни съвета за това как да се противодейства на стигмата, която преобладава около COVID-19.

Това е добър пример за използване на призив за действие в презентация, за да се насърчи аудиторията да допринесе за по-добро благо.

Споделете данните си за контакт.

След представянето ви много хора, като например колеги изследователи, професионалисти от индустрията или студенти, може да поискат да се свържат с вас за сътрудничество и дискусии. 

Затова е логично да предоставите информацията си за контакт в слайдовете си и да я предадете на присъстващите.

Ето един пример за това как можете да споделите информацията си за контакт в края на медицинската си презентация.

Заключение

Медицинските презентации лесно могат да станат скучни и монотонни, ако не полагате специални грижи да държите аудиторията си ангажирана и прикована през цялото време. Съветите, предоставени в тази статия, са лесни за изпълнение, но изключително ефективни.

Затова използвайте тези съвети и със сигурност ще имате много по-ангажирана и доволна публика при следващата си медицинска презентация.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони