Алцхаймер болест и други деменции нараснаха по отношение на честотата и разпространението със 147,95% и 160,84%, съответно от 1990 до 2019 г. Това показва колко широко разпространена е станала болестта на Алцхаймер, което се усложнява от факта, че няма лечение. 

Пациентите и лицата, които се грижат за тях, търсят терапии от дълго време и всяко ново проучване им дава нова надежда.

Японската фармацевтична компания Eisai открива едно конкретно лекарство - ново средство за лечение на Алцхаймер, която подобрява когнитивните функции при пациенти с болестта на Алцхаймер, публикувана в в New England Journal of Medicine.

Какво е леканемаб, новото лечение на болестта на Алцхаймер?
Илюстрациите са достъпни в Mind the Graph

Този Помислете за графиката ще ви запознае с това иновативно лечение и ще ви обясни как то може да подобри състоянието на пациентите с болестта на Алцхаймер.

Всичко, което трябва да знаете за новото лечение на Алцхаймер

Това ново лечение на болестта на Алцхаймер се основава на лекарство, наречено леканемаб, открито по време на 18-месечно проучване във фаза 3, включващо хора на възраст от 50 до 90 години с ранна форма на болестта на Алцхаймер. За да бъдат допуснати до експеримента, тези лица трябва да имат умерено когнитивно увреждане или лека деменция, причинени от болестта на Алцхаймер, както и признаци на амилоидни плаки в мозъка.

Какво е леканемаб, новото лечение на болестта на Алцхаймер?
Илюстрациите са достъпни в Mind the Graph

Пациентите в този експеримент ще получат или интравенозен леканемаб, или плацебо. Промените са измерени след 18 месеца. След този период пациентите с ранен стадий на Алцхаймер, които приемали леканемаб, имали 27% по-малко когнитивни увреждания отколкото тези, които са получавали плацебо. Това съответства на 0,45 точки от 18-степенната скала CDR-SB.

Основната цел на изследователите на болестта на Алцхаймер е да открият успешно лечение за борба с основната точка на болестта: амилоидните плаки в мозъка, които протеин които нарушават работата на невроните и други клетки. Този протеин се образува при разграждането на по-голям протеин, наречен амилоиден прекурсор.

Досега намирането на ново лечение на болестта на Алцхаймер и на медикамент, който да блокира амилоидните плаки и едновременно с това да облекчава симптомите, беше почти загубена война. Въпреки това леканемабът е първото лекарство, което прави това. 

В миналото са проведени много други проучвания, сравними с това, но без подобни резултати. Например, адуканумаб, известен също като Aduhelm, е лекарство, което става достъпно през 2021 г. Подобно на Леканемаб, получаващите Адуканумаб са се подобрили в когнитивните тестове в сравнение с тези, които са приемали плацебо. Ефектите на адуканумаб бяха разкрити в по-ранна фаза 1 изследване който включва по-малък брой пациенти и има за цел да изследва безопасността на терапията, а не нейната ефикасност. 

Тъй като предимствата на лекарството не са били надеждно и последователно възпроизведени в проучванията от фаза 3, Центровете за медицинска помощ и медицински услуги решиха да не плащат високата цена на лекарството, което струва $56,000 годишно и изисква повече проучвания, за да се установи ефективността на лечението. 

Въпреки че двете лекарства изглеждат сравнително сходни, важно е да се подчертае колко различно действат те, поради което учените смятат, че Lecanemab ще има много по-голям ефект при промяната на хода на болестта на Алцхаймер. Леканемаб взаимодейства с амилоидните протеини, които вече са групирани заедно. Леканемаб, от друга страна, се намесва по-рано, като се насочва към "протофибрилите" или нишките, които в крайна сметка ще се превърнат в плаки.

Какво е леканемаб, новото лечение на болестта на Алцхаймер?
Илюстрациите са достъпни в Mind the Graph

Има ли някакви странични ефекти?

До този момент изглежда, че леканемаб има по-малко нежелани ефекти от адуканумаб. Компанията Eisai, която е извършила проучването, твърди, че 12,6% от пациентите са страдали от възпаление на мозъка ARIA-E, което може да бъде смъртоносно, но е лечимо, ако лекарството се спре или се намали дозата. 

От друга страна, приблизително една трета от пациентите, получаващи адуканумаб, са развили ARIA-E по време на фаза 3 на изпитването на лекарството. 

По време на експеримента с леканемаб умират 13 пациенти, които са почти равномерно разпределени в групите с лечение и плацебо - седем смъртни случая в групата с лечение и шест в групата с плацебо. 

Преди да пусне лекарството на пазара, FDA ще прегледа всичко, което се е случило по време на експеримента, включително 13-те смъртни случая. Засега обаче лекарството изглежда обещаващо.

Превърнете данните си в лесни за разбиране

Според проучване, човешките мозъци са създадени да обработват визуални изображения и могат да го правят с главоломна скорост. Изображенията се усвояват поне два пъти по-бързо от текста. Така че използвайте тази информация в своя полза и изберете инструмент като Mind The Graph, за да създавате лесно естетически привлекателни материали за работата си, които могат да превърнат големи количества текст в ефектни и лесни за възприемане визуализации.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони