Терапията със стволови клетки подобрява естествените оздравителни процеси на организма и е един от най-вълнуващите пробиви в регенеративната медицина напоследък. Тя предлага невероятно лечение на широк спектър от заболявания, за които досега лекарите не са имали приемливи методи на лечение. 

В тази статия ще научите за стволови клетки изследвания: плюсове и минуси, какво представлява и какви са различните видове налични стволови клетки. Тази статия ще ви предостави и успешни истории, за да разберете по-добре темата.

Какво представляват стволовите клетки?

Организмът разполага с първоначална суровина под формата на стволови клетки. Тези стволови клетки са отговорни за развитието на всички останали клетки със специфични функции. При подходящи условия в тялото или в лаборатория стволовите клетки се делят, за да произведат нови клетки, известни като дъщерни клетки.

Дъщерните клетки имат способността да се превръщат в още стволови клетки или клетки със специфична функция, като например кръвни клетки, мозъчни клетки, клетки на сърдечния мускул или костни клетки. Няма друга клетка в тялото, която да може по естествен начин да генерира нови типове клетки като стволовите клетки.

Видове стволови клетки

Ембрионални стволови клетки

Ембрионалните стволови клетки се извличат от бластоциста - предимно празно кълбо от клетки, което се развива три до пет дни след оплождането на яйцеклетка от сперматозоид при човека. Ембрионалните стволови клетки са плурипотентни, което означава, че от тях могат да се образуват всички видове клетки в напълно развит организъм, с изключение на плацентата и пъпната връв. 

Тези клетки, които са се отделили от вътрешната клетъчна маса, ще се превърнат в по-специализирани клетки, от които ще се образуват всички тъкани и органи на тялото. Когато учените отстранят вътрешната клетъчна маса и я култивират в определена лабораторна среда, клетките запазват качествата си на ембрионални стволови клетки.

Тези клетки са изключително важни, тъй като осигуряват устойчив запас за изследване на нормалното развитие и болестите, както и за оценка на лекарства и други лечения.

Тъканно-специфични стволови клетки

Тъканно-специфичните стволови клетки (най-известни като възрастни стволови клетки) имат по-високо ниво на специализация от ембрионалните стволови клетки. Обикновено тези стволови клетки могат да произвеждат широк спектър от клетъчни типове за тъканта или органа, в който живеят. 

Тъканно-специфичните стволови клетки се откриват рядко в човешкото тяло и изглежда, че те не се самообновяват в култура толкова лесно, колкото ембрионалните стволови клетки. Въпреки това изследванията върху тези клетки разшириха цялостното ни разбиране за нормалното развитие, как ни влияе стареенето и какво се случва в случай на нараняване и заболяване.

Мезенхимни стволови клетки

Клетките, получени от строма - съединителната тъкан, която обгражда други тъкани и органи, се наричат "мезенхимни стволови клетки" или МСК. Много учени наричат клетките с това наименование "стромални клетки".

Първоначално тези клетки са открити в костния мозък и е доказано, че могат да произвеждат костни, хрущялни и мастни клетки. Сега те се произвеждат от различни тъкани, като мазнини и кръв от пъпна връв. Предполага се, че различните МСК притежават качества на стволови клетки и дори имуномодулаторни свойства, и те се проучват като терапии за широк спектър от заболявания, въпреки че все още няма доказателства, че са полезни. Учените не знаят със сигурност дали тези клетки са стволови или какви видове клетки могат да генерират. Те са съгласни, че не всички МСК са еднакви и че техните свойства варират в зависимост от това откъде идват в организма и как се отделят и произвеждат.

Индуцирани плурипотентни стволови клетки

Индуцираните плурипотентни стволови клетки (iPS) са лабораторно създадени клетки, които са трансформирани от тъканно-специфични клетки, като например кожни клетки, в клетки, които действат като ембрионални стволови клетки. IPS клетките са важни инструменти за учените, за да разберат повече за етапите на развитие, началото и прогресията на заболяванията, както и за създаването и тестването на нови лекарства и лечения.

Макар че iPS клетките притежават много от същите свойства като ембрионалните стволови клетки, като например възможността да дават началото на всички видове клетки в организма, те не са идентични. Учените се опитват да разберат какви са тези различия и какво представляват те. От една страна, първите iPS клетки са създадени чрез вмъкване на допълнителни копия на гени в специфични за тъканите клетки с помощта на вируси. Изследователите проучват различни методи за създаване на iPS клетки, за да ги използват в крайна сметка като източник на клетки или тъкани за медицински терапии.

Развитие в областта на изследванията на стволовите клетки: успешни истории

Преди да се потопите в плюсове и минуси на изследванията на стволовите клетки, в тази статия трябва да се споменат няколко успешни истории.

Множествена склероза

Историята на успеха на Рима Сандху със стволови клетки започва през 2014 г., когато е диагностицирана с множествена склероза, според DailyMail. Заболяването може да засегне главния и гръбначния мозък, причинявайки различни симптоми, променящи живота, като тежки увреждания, мускулни спазми и проблеми с паметта. След години на неудовлетвореност й е направена автоложна трансплантация на стволови клетки, при която собствените й стволови клетки са извлечени от кръвта й и са влети обратно в тялото й чрез интравенозна инфузия. Незабавно се наблюдават значителни подобрения в мозъчните функции на Рима. Зрението ѝ се възстановява два месеца след трансплантацията и тя се връща на работа. Тези окуражаващи резултати показват, че МС на Реема се е забавила в резултат на трансплантацията на стволови клетки.

Сърдечен удар

Според DailyMail Дейв Рандъл е останал със сериозна сърдечна недостатъчност и мрачно предупреждение от специалистите след претърпян сърдечен удар през 2016 г. Въпреки това, след като научава, че стволовите клетки могат да се използват за лечение на увредени сърца, Дейв се записва на терапия и получава инжекции в продължение на 5 дни подред, които подтикват костния му мозък да позволи на стволовите клетки да навлязат в кръвообращението му. След това тези клетки бяха извлечени и въведени отново в сърцето му. Историята на успеха на Дейв в областта на стволовите клетки има щастлив край седмици след трансплантацията - той започва да се чувства по-силен и лекарите откриват значителни промени.

HIV

През 2013 г. една жена е диагностицирана с ХИВ. Според списанието през март 2017 г. тя е диагностицирана и с остра миелоидна левкемия, което я прави кандидат за трансплантация на стволови клетки. Трансплантацията на стволови клетки ѝ е извършена чрез две кръвопреливания: едното от по-възрастен роднина, а другото - от несвързано с нея бебе. Бебето, частично съвместим донор, има мутация в гена CCR5, която възпрепятства способността на ХИВ да прониква в клетките на гостоприемника. Жената спира да приема лекарствата си за ХИВ през 2020 г. и оттогава няма измерими признаци на инфекцията. Тя също така е в ремисия от левкемия в продължение на почти четири години.

Изследване на стволовите клетки: За и против

Плюсове

  • Подобряване на разбирането за етиологията на заболяването: Изследователите могат да разберат по-добре как се появяват болестите и неразположенията, като наблюдават как стволовите клетки се превръщат в клетки на костите, сърдечния мускул, невроните и други органи и тъкани. 
  • Генериране на здрави клетки за замяна на болни клетки (регенеративна медицина): Стволовите клетки могат да бъдат манипулирани, за да се превърнат в специфични клетки, които могат да бъдат използвани при хора за регенериране и лечение на тъкани, които са били увредени или увредени от болест. 
  • Тестване на нови фармацевтични продукти за безопасност и ефикасност: Преди да започнат да прилагат изследвани лекарства на хора, изследователите могат да използват определени видове стволови клетки, за да оценят ефективността и безопасността на лекарствата. 
  • Минимален риск от отхвърляне: Вероятността за отхвърляне на възрастни стволови клетки при трансплантация е по-малка и те могат да бъдат препрограмирани. Успехът на възрастните стволови клетки е установен и при различни терапевтични приложения.

Против

  • Трудно се отглежда: Възрастните стволови клетки се отглеждат трудно за продължителен период от време и понастоящем не съществува техника за създаване на големи количества възрастни стволови клетки.
  • Ембрионалните стволови клетки обикновено се отхвърлят: Когато се използват при трансплантации, ембрионалните стволови клетки може да не бъдат приети.
  • Нова технология: Лечението със стволови клетки все още е в процес на изследване и има много неща, които трябва да бъдат установени. Дългосрочните неблагоприятни ефекти на терапията все още не са известни.
  • Загриженост за етиката: лечение със стволови клетки се използват ембрионални стволови клетки от човешки ембрион. Много консерватори твърдят, че "човешкият живот започва от момента на зачеването" и че изследванията на стволови клетки водят до смъртта на живи бебета.

Изготвяне на научно точни инфографики за минути

Използвайте силата на инфографиките, за да постигнете успех в научната си работа. Помислете за графиката може да ви помогне, като ви предостави невероятни шаблони и ви позволи да разгледате над 40 000 научно точни изображения в над 80 популярни области.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони