Kredit: Pexels

Antalet kvinnor i STEM-karriärer ökar - och du kan bli nästa person att bidra till den ökningen. Den U.S. Census Bureau anger att den kvinnliga befolkningen i STEM-yrken ökade från 8% år 1970 till 27% år 2019. Även om kvinnor fortfarande är underrepresenterade inom STEM-yrken konstaterar byrån att yrkesverksamma börjar uppnå större jämställdhet inom stigande STEM-yrken för kvinnor, såsom samhällsvetenskap, matematik samt livs- och fysikvetenskapliga yrken.

Genom din envishet kan du bidra till att minska könsklyftan inom STEM-yrken. Så om du vill ha en extra knuff för att säkra din drömkarriär inom STEM finns här några strategier som kan hjälpa dig att nå ditt mål:

Bygg upp din kompetens och erfarenhet för dina önskade STEM-jobb

Din högskoleexamen kan räcka för STEM-jobb på grundnivå, men du måste bygga upp din kunskap om du vill ha mer avancerade roller. En studie gjord av forskare från University of California-San Diego visade att mer än hälften av de STEM-examinerade som arbetar inom branschen fortsätter att investera i sin kompetensrelaterade utbildning. Cirka 40% av dessa yrkesverksamma utbildar sig fortfarande efter 40 år, vilket gör det viktigt för dig att ta vara på utbildningsmöjligheter som är relaterade till din drömkarriär.

Förutom att investera i din kunskap måste du också bygga upp din arbetslivserfarenhet inom den bransch du föredrar. Du kan börja med att ta praktikplatser eller deltidsjobb som kan hjälpa dig att kvalificera dig för nybörjar- eller avancerade tjänster med tiden.

Skapa en meritförteckning som lyfter fram dina STEM-kompetenser

Allt arbete du lagt ner på din utbildning och arbetslivserfarenhet kommer att vara värt det när du kan bygga upp ett imponerande CV. Detta dokument sammanfattar dina meriter, vilket är anledningen till att du måste uppdatera det regelbundet när du letar efter möjligheter inom STEM-karriärer för kvinnor.

Det är också viktigt att du vet hur du ska presentera dig själv i ditt CV. Balansen visar att skriva mål i CV:t som stämmer överens med din kompetens och erfarenhet kan övertyga arbetsgivaren om att du vet vad du vill och att du är mycket intresserad av den här STEM-karriärvägen. Du måste se till att CV-målen matchar den tjänst du söker genom att vara specifik, använda nyckelord från jobbannonsen och fokusera på hur du kan tillföra mervärde till organisationen.

Lär dig hur du utformar ett personligt brev till din drömroll

När du har hittat en organisation som du gillar kommer du att bifoga ditt CV till ett personligt brev som skickas till din blivande arbetsgivare. Ditt personliga brev kommer att vara din första kontakt med organisationen, vilket gör det viktigt för dig att skriva ett imponerande brev.

Du kan göra ett bra första intryck genom att följa exempel på följebrev för e-post från LHH, som visar hur du kan förklara din avsikt att ansöka, sammanfatta din kompetens och erfarenhet och inkludera en uppmaning till handling. Du kan även lista dina kvalifikationer för att understryka att du är rätt person för denna STEM-karriärmöjlighet. Genom att inkludera dessa detaljer kan du fånga din potentiella arbetsgivares uppmärksamhet och gå vidare till nästa steg i ansökningsprocessen.

Hitta mentorer som kan vägleda dig genom processen

Det är mycket svårt för kvinnor att komma in i STEM-karriärer. Så om du är ute efter en specifik karriärväg eller helt enkelt tycker att det är svårt att få en bra start, kommer du att ha nytta av att hitta en pålitlig mentor.

Vår artikel med titeln "Könsskillnader i den akademiska världen: De utmaningar det innebär betonar att om du blir adept till en senior kvinnlig yrkesverksam i branschen får du den vägledning och det stöd som du behöver för din karriär. Din mentor kan också vara en källa till nätverksmöjligheter eftersom de kan sammanföra dig med viktiga kontakter och resurser. Genom mentorskapet och nätverksmöjligheterna blir det lättare att göra rätt val för din drömkarriär inom STEM.

Ja, tjejer kan definitivt få sina drömjobb inom STEM. För att säkra din drömkarriär inom STEM bör du investera i din professionella utveckling och presentera dina meriter på ett imponerande sätt.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar