Vaccinurile au fost mult timp la baza sănătății publice, protejând indivizii și comunitățile de bolile infecțioase. Cu toate acestea, metodele tradiționale de dezvoltare și furnizare a vaccinurilor pot fi lente, costisitoare și pot avea limitări în ceea ce privește eficacitatea lor împotriva anumitor agenți patogeni. În ultimii ani, cercetătorii au dezvoltat tehnologii și abordări inovatoare pentru a spori eficacitatea, siguranța și rapiditatea dezvoltării și administrării vaccinurilor. 

Care este importanța dezvoltării de noi tehnologii de vaccinare?

Dezvoltarea de noi tehnologii de vaccinare este crucială din mai multe motive:

Combaterea bolilor infecțioase emergente și reemergente: Pe măsură ce noi boli continuă să apară și altele reapar, este nevoie de vaccinuri noi și mai eficiente pentru a preveni și controla răspândirea lor. Dezvoltarea de noi tehnologii de vaccinare poate contribui la abordarea acestor provocări și poate oferi modalități mai rapide, mai sigure și mai eficiente de prevenire și control al bolilor infecțioase.

Îmbunătățirea accesibilității vaccinurilor: Multe vaccinuri tradiționale necesită refrigerare, ceea ce face dificilă distribuirea și depozitarea lor în zonele îndepărtate și cu resurse reduse. Dezvoltarea de noi tehnologii de vaccinare care nu necesită refrigerare poate îmbunătăți accesibilitatea și poate contribui la asigurarea accesului persoanelor din zonele îndepărtate și cu resurse reduse la vaccinuri care pot salva vieți.

Îmbunătățirea siguranței vaccinurilor: Vaccinurile tradiționale sunt, în general, sigure, dar pot apărea evenimente adverse rare. Dezvoltarea de noi tehnologii de vaccinare care sunt mai sigure și au mai puține efecte secundare poate crește încrederea în vaccinuri și poate contribui la eliminarea ezitărilor legate de vaccinare.

Furnizarea de soluții pentru bolile neinfecțioase: Vaccinurile de generație următoare pot avea aplicații în boli neinfecțioase, cum ar fi cancerul, alergiile și tulburările autoimune. Dezvoltarea de noi tehnologii de vaccinare care pot fi utilizate pentru a preveni și trata aceste boli are potențialul de a transforma domeniul medicinei.

Ce sunt vaccinurile de generație următoare?

Vaccinurile de generație următoare se referă la o nouă generație de vaccinuri care utilizează tehnologii și abordări inovatoare pentru a spori eficacitatea, siguranța și rapiditatea dezvoltării și administrării vaccinurilor. Aceste vaccinuri urmăresc să abordeze limitările platformelor tradiționale de vaccinuri, care pot fi lente și costisitoare de produs, au o eficacitate limitată împotriva anumitor agenți patogeni și pot necesita doze de rapel repetate.

Printre exemplele de tehnologii de vaccinare de ultimă generație se numără:

Vaccinuri cu ARN 

Vaccinurile cu ARN sunt un tip de vaccin de ultimă generație care utilizează un material genetic numit ARN mesager (ARNm) pentru a produce un răspuns imunitar împotriva unui anumit agent patogen. Vaccinurile cu ARN funcționează prin introducerea ARNm în organism, care instruiește celulele să producă o proteină virală care declanșează un răspuns imunitar. Acest răspuns imunitar ajută organismul să recunoască și să lupte împotriva agentului patogen în cazul unei expuneri viitoare.

Vaccinurile cu ARN au primit o atenție semnificativă în ultimii ani datorită utilizării lor în dezvoltarea vaccinurilor COVID-19. Vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna COVID-19 sunt ambele vaccinuri cu ARNm, care s-au dovedit a fi foarte eficiente în prevenirea infecției cu COVID-19.

Avantajele vaccinurilor ARN includ:

Dezvoltare rapidă: Acestea pot fi concepute și produse mult mai rapid decât vaccinurile tradiționale, care necesită cultivarea agentului patogen în cantități mari și inactivarea sau slăbirea acestuia. Acest lucru face ca vaccinurile cu ARN să fie o opțiune atractivă pentru abordarea bolilor infecțioase emergente.

Ușor de personalizat: Vaccinurile cu ARN pot fi ușor adaptate pentru a viza diferite tulpini sau variante ale unui agent patogen prin modificarea secvenței genetice a ARNm.

Siguranță: Vaccinurile ARN nu conțin virusuri vii sau inactivate, ceea ce le face sigure pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau alergice la anumite componente ale vaccinului.

Eficiență: Vaccinurile cu ARN pot induce răspunsuri imune puternice și specifice, oferind potențial o protecție mai bună decât vaccinurile tradiționale.

Vaccinuri cu vectori virali

Vaccinurile cu vectori virali sunt un tip de vaccin care utilizează un virus pentru a introduce material genetic în celulele umane. Virusul utilizat este, de obicei, o versiune slăbită sau modificată a unui virus diferit care nu provoacă boli la om, dar care se poate replica în continuare în celulele umane. Materialul genetic care este livrat codifică, de obicei, pentru un antigen specific, care este o moleculă pe care sistemul imunitar o recunoaște ca fiind străină și împotriva căreia produce un răspuns imunitar.

Atunci când se administrează un vaccin cu vector viral, virusul intră în celulele umane și eliberează materialul genetic. Celulele folosesc apoi acest material genetic pentru a produce antigenul, care este prezentat pe suprafața lor. Sistemul imunitar recunoaște antigenul ca fiind străin și declanșează un răspuns imunitar împotriva acestuia, producând anticorpi și activând celulele imunitare care pot recunoaște și distruge celulele infectate.

Iată câteva exemple de vaccinuri cu vectori virali:

Vaccinul Johnson & Johnson COVID-19: Folosește un adenovirus modificat ca vector pentru a introduce în celule o bucată de material genetic din virusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19.

Vaccinul AstraZeneca COVID-19: De asemenea, utilizează un adenovirus modificat ca vector pentru a furniza material genetic din virusul SARS-CoV-2. Este similar cu vaccinul Johnson & Johnson, dar utilizează un vector adenovirus diferit.

Vaccinul împotriva Ebola: Folosește un virus recombinant al stomatitei veziculare (rVSV) ca vector pentru a introduce în celule o genă pentru glicoproteina virusului Ebola.

Vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV): Folosește un virus modificat, numit particulă asemănătoare unui virus (VLP), ca vector pentru a introduce în celule o bucată de material genetic de la HPV.

Fabricat cu Mind the Graph

Vaccinuri ADN

Vaccinurile ADN sunt un tip de vaccin care utilizează o mică bucată de ADN pentru a declanșa un răspuns imunitar în organism. ADN-ul utilizat în aceste vaccinuri conține instrucțiuni genetice pentru a produce antigene specifice, care sunt proteine care se găsesc pe suprafața agenților patogeni și care declanșează un răspuns imunitar. Atunci când un vaccin ADN este injectat în organism, ADN-ul intră în celule și le instruiește să producă antigenul. Celulele afișează apoi antigenul pe suprafața lor, ceea ce declanșează un răspuns imunitar. 

Vaccinurile ADN prezintă unele avantaje în comparație cu metodele mai clasice, în special în ceea ce privește viteza de producție, o mai mare stabilitate termică la temperatura camerei și o adaptare ușoară la noi agenți patogeni. 

Iată câteva exemple de vaccinuri ADN:

Vaccinul INO-4800 COVID-19: Folosește o mică bucată de ADN care codifică pentru proteina spike care se găsește pe suprafața virusului SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19. Vaccinul este administrat în celule cu ajutorul unui dispozitiv care livrează impulsuri electrice pe piele.

Vaccinul VGX-3100 HPV: Aceasta folosește o mică bucată de ADN care codifică pentru antigenii virusului papiloma uman (HPV), cunoscut ca fiind cauza cancerului de col uterin. 

Vaccinul antigripal H5N1: Folosește o mică bucată de ADN care codifică pentru proteina hemaglutinină care se găsește pe suprafața virusului gripal H5N1. Vaccinul s-a dovedit a fi sigur și imunogen în cadrul testelor clinice.

Vaccinuri cu nanoparticule

Vaccinurile cu nanoparticule sunt un tip de vaccin care utilizează particule minuscule pentru a transmite antigene sistemului imunitar. Aceste particule pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale, inclusiv lipide, proteine și polimeri sintetici, și sunt concepute pentru a imita dimensiunea și structura virusurilor sau a altor agenți patogeni.

Atunci când se administrează un vaccin cu nanoparticule, particulele sunt absorbite de celulele imunitare, care apoi procesează antigenele și le prezintă altor celule imunitare. Acest lucru declanșează un răspuns imunitar, care duce la producerea de anticorpi și la activarea celulelor T care pot recunoaște și distruge celulele infectate cu virusul sau bacteria care produce antigenul.

Un avantaj este capacitatea lor de a imita dimensiunea și structura agenților patogeni, ceea ce le poate spori capacitatea de a induce un răspuns imunitar. În plus, acestea pot fi concepute pentru a viza celule sau țesuturi specifice, permițând răspunsuri imune mai bine direcționate. De asemenea, acestea pot fi mai stabile și au o durată de depozitare mai lungă decât vaccinurile tradiționale, ceea ce poate fi important pentru distribuirea în medii cu resurse reduse.

Iată câteva exemple de vaccinuri cu nanoparticule:

Vaccinul Moderna COVID-19: Acest vaccin utilizează nanoparticule lipidice pentru a livra ARNm care codifică pentru proteina spike a virusului SARS-CoV-2.

Vaccinul împotriva malariei: Vaccinul RTS,S împotriva malariei utilizează nanoparticule alcătuite dintr-un antigen de suprafață al hepatitei B și o porțiune din parazitul malariei pentru a stimula un răspuns imunitar împotriva malariei.

Vaccinul antigripal: Vaccinul antigripal FluMist utilizează particule vii atenuate de virus gripal sub formă de nanoparticule pentru a stimula un răspuns imunitar împotriva gripei.

Vaccinurile de generație următoare au potențialul de a revoluționa domeniul vaccinologiei, oferind modalități mai rapide, mai sigure și mai eficiente de prevenire și control al bolilor infecțioase. Acestea pot avea, de asemenea, aplicații în boli neinfecțioase, cum ar fi cancerul, alergiile și tulburările autoimune. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări și dezvoltări suplimentare pentru a realiza pe deplin potențialul acestor noi tehnologii.

Fabricat cu Mind the Graph

Adăugați impact vizual posterelor dvs. cu ilustrații științifice

Mind the Graph este o platformă online care oferă oamenilor de știință și cercetătorilor o bibliotecă de ilustrații precise din punct de vedere științific și cu impact vizual pentru a-și îmbunătăți posterele, prezentările și publicațiile. Platforma oferă o interfață simplă și intuitivă care permite utilizatorilor să caute și să personalizeze ilustrațiile pentru a se potrivi nevoilor lor specifice.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane