Este o sarcină dificilă să construiești o narațiune convingătoare sau să transmiți o idee complexă prin intermediul cuvântului scris. Scrisul este un proces provocator, indiferent dacă sunteți un palavragiu experimentat sau un novice în devenire. Vă prezentăm editarea de dezvoltare, arta de a transforma un scris obișnuit în ceva extraordinar. Editarea de dezvoltare are un potențial extraordinar, iar acest articol vă va ajuta să îl deblocați.

În editarea de dezvoltare, nu vă limitați doar la lustruirea gramaticii sau la repararea greșelilor de tipar; vă modelați, rafinați și perfecționați însăși fundația. Pentru a vă ajuta să vă transformați manuscrisul într-o capodoperă literară, acest ghid vă oferă informații de specialitate și tehnici practice pentru a vă conduce la înțelegerea ediției de dezvoltare. În acest ghid, veți descoperi cum să vă faceți cuvintele să rezoneze, lăsând o impresie de durată asupra publicului dumneavoastră, fie că sunteți romancier, jurnalist sau student. Cu editarea de dezvoltare, haideți să eliberăm adevăratul potențial al scrierii dumneavoastră.

Ce este editarea de dezvoltare 

În procesul de scriere și publicare, editarea de dezvoltare este o etapă crucială și complexă. Mai degrabă decât simpla corectare a gramaticii și a punctuației, aceasta investighează componentele structurale și tematice ale unei lucrări scrise. În esență, acest tip de editare se referă la îmbunătățirea coerenței, clarității și impactului unui manuscris.

Elemente cheie ale editării de dezvoltare

Scopul editării de dezvoltare este de a transforma o lucrare scrisă într-o piesă de conținut lustruită, coerentă și captivantă, prin pătrunderea în profunzimea ei. Fiecare scriitor care caută să își rafineze lucrarea trebuie să înțeleagă câteva elemente-cheie care ocupă atenția editorului de dezvoltare.

Conținut

Orice scriere începe cu un conținut. Editorul de dezvoltare evaluează conținutul și relevanța materialului. O lacună în informații, o inconsecvență sau o zonă de extindere sunt căutate de aceștia. Pentru a comunica eficient, aveți nevoie de un conținut solid, bine documentat și perspicace.

Structura

Capacitatea cititorilor de a urmări o narațiune sau un argument depinde de structura acestuia. Capitolele, secțiunile și ideile sunt organizate de editori. Cititorii au mai multe șanse să înțeleagă și să se implice în conținut bine structurat.

Dezvoltarea personajelor (în cazul ficțiunii)

Profunzimea și evoluția unui personaj sunt esențiale pentru ficțiune. Un editor de dezvoltare analizează motivațiile, arcul și consistența unui personaj. Povestea va fi mai captivantă și mai ușor de relaționat dacă personajele sunt captivante.

Parcela

Orice narațiune este ancorată de intriga sa, fie că este ficțiune sau non-ficțiune. Tensiunea narativă, progresia evenimentelor și ritmul sunt luate în considerare de editori. O intrigă bine pusă la punct îi menține pe cititori interesați și dornici să continue să citească.

Claritate

Mesajele scrise clar facilitează înțelegerea lor de către cititori. Un editor de dezvoltare elimină ambiguitățile, jargonul și limbajul alambicat. Prin asigurarea clarității, cititorul este capabil să înțeleagă esența conținutului fără a fi confuz.

Când să faci o editare de dezvoltare?

Editarea de dezvoltare trebuie inițiată la momentul potrivit în procesul de scriere și editare. Obiectivele unui scriitor, proiectul și calitatea manuscrisului determină cât timp durează această etapă de editare. O editare de dezvoltare ar trebui să fie luată în considerare în următoarele situații:

După ce ați finalizat primul proiect: Adesea este recomandabil să efectuați o editare de dezvoltare după ce ați terminat proiectul inițial al lucrării dumneavoastră. Acest lucru vă permite să lucrați cu materialul brut și să îl modelați într-o formă mai lustruită și mai coerentă.

 1. Manuscrise complicate sau lungi: Proiecte complicate și complexe, cum ar fi romane, cărți de non-ficțiune sau lucrări de cercetare, beneficiază foarte mult de editarea de dezvoltare.
 1. Identificarea problemelor structurale: O editare de dezvoltare ar trebui să fie efectuată dacă cititorii beta, colegii sau consilierii identifică probleme structurale semnificative sau o scriere neclară.
 1. Înainte de editare și corectare: O editare de dezvoltare ar trebui să fie efectuată înainte de editarea liniei (care se concentrează pe gramatică și stil) și de corectura (care verifică dacă există erori). Dacă abordați mai întâi problemele structurale și de conținut, veți evita să faceți modificări inutile în etapele ulterioare de editare.
 1. Îndrumare de specialitate: Când vine vorba de îmbunătățirea operei lor și de trecerea la nivelul următor, mulți autori apelează la editori de dezvoltare. Ca urmare, este logic să efectuați o editare de dezvoltare.

Procesul de editare de dezvoltare

Un editor de dezvoltare sau scriitorul care conduce acest proces rafinează și îmbunătățește un manuscris în timp, printr-un proces cuprinzător și iterativ. De obicei, sunt implicate mai multe etape cheie:

 • O evaluare preliminară: Un editor de dezvoltare evaluează manuscrisul în detaliu. Ca un prim pas, determină dacă structura, coerența și publicul țintă al lucrării sunt aliniate. În timpul acestei etape, sunt identificate punctele forte și punctele slabe și sunt identificate domeniile de îmbunătățire.
 • Feedback: În funcție de evaluarea editorului, autorul primește un feedback detaliat. Feedback-ul include modificări structurale și de caractere (în ficțiune), ajustări ale intrigii și îmbunătățiri ale fluxului și clarității. Feedback-ul este crucial pentru a-l ghida pe autor.
 • Încorporarea feedback-ului: Autorii își revizuiesc lucrările după ce primesc feedback. De la modificări structurale la ajustări de finețe, aceste revizuiri pot avea o amploare variabilă. Autorul și editorul sunt în comunicare constantă pentru a asigura îmbunătățirea continuă a manuscrisului.
 • Lustruirea finală: În etapa finală, manuscrisul este revizuit cu meticulozitate pentru a se elimina orice erori rămase de gramatică, ortografie sau coerență. Pe lângă faptul că trebuie să vă asigurați că manuscrisul este bine structurat și atractiv, acesta trebuie să fie, de asemenea, lipsit de erori aparente.

Obținerea celor mai bune rezultate din experiența ta cu editarea de dezvoltare

Procesul de editare de dezvoltare implică o colaborare între editori și scriitori. Pentru a asigura un proces de editare de dezvoltare fără probleme și eficient, iată câteva informații valoroase pentru o experiență cât mai bună:

Pentru scriitori

 • Fiți pregătit să acceptați critici constructive și feedback din partea editorului de dezvoltare. Acesta nu este acolo pentru a vă critica abilitățile de scriere, ci pentru a vă ajuta să le îmbunătățiți.
 • Este posibil să fie nevoie să treceți prin mai multe runde de revizuire în timpul editării de dezvoltare. Îmbunătățiți-vă manuscrisul cu răbdare și efort.
 • Asigurați-vă că editorul de dezvoltare are expertiza de care aveți nevoie. Perspectiva lor obiectivă vă poate ajuta să identificați domeniile de îmbunătățire care v-ar fi putut scăpa.
 • Este important să fiți deschis la schimbări, dar nu pierdeți din vedere viziunea inițială. Asigurați-vă că intenția dvs. creativă rămâne intactă în manuscrisul editat.
 • Participați în mod activ la procesul de editare. Vă rugăm să discutați orice întrebări sau preocupări pe care le aveți cu privire la modificările propuse. Produsul final poate fi mai puternic atunci când este elaborat în colaborare.

Pentru editori

 • Comunicați în mod clar autorului rolul și domeniul de aplicare al editării de dezvoltare. Asigurați-vă că acesta știe la ce să se aștepte și ce presupune acest proces.
 • Feedback-ul trebuie să fie constructiv, nu distructiv. Înainte de a aborda punctele slabe, evidențiați punctele forte ale manuscrisului. Această abordare poate ușura procesul de editare al autorului.
 • Scopul este de a menține vocea și stilul unic al autorului, îmbunătățind în același timp manuscrisul. Asigurați-vă că nu modificați în niciun fel identitatea scrierii autorului.
 • Asigurați-vă că acordați cea mai mare atenție celor mai importante părți ale unui manuscris. Luați în considerare mai întâi problemele structurale, lacunele din intrigă și inconsecvențele personajelor.
 • Asigurați-vă că comunicați cu autorul în mod clar și deschis pe tot parcursul procesului de editare. Oferiți îndrumări atunci când este necesar și răspundeți la întrebări și preocupări.

Procesul de editare de dezvoltare este unul transformator în procesul de scriere. Atât scriitorii, cât și editorii pot beneficia de aceste idei și sfaturi atunci când vine vorba de rafinarea și îmbunătățirea lucrărilor scrise, rezultând în cele din urmă un manuscris precis care reflectă viziunea autorului. Colaborarea și respectul sunt adesea cheile pentru cele mai bune rezultate.

Imaginile uimitoare ale Mind the Graph vor duce vizualizarea datelor la nivelul următor

În încercarea de a comunica și de a înțelege mai bine descoperirile științifice, se pregătește o schimbare de situație. Cercetările și disertațiile pot fi ușurate cu Mind the Graph. Comunicarea științifică va fi redefinită așa cum o cunoaștem atunci când elementele vizuale vor fi integrate fără probleme în proiectele dumneavoastră. Prin intermediul instrumentelor puternice ale Mind the Graph, vă puteți implica vizual publicul cu date complexe, facilitându-le înțelegerea. Vizitați pagina noastră site pentru mai multe informații.

microbiologie
logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane