Iets meer dan drie jaar geleden verscheen in 2017 een vreemd object aan de hemel. Het object, dat de naam 'Oumuamua kreeg, heeft de astronomische gemeenschap verdeeld en discussies opgeroepen over de aard ervan.

Eén groep onderzoekers beweert dat het interstellaire lichaam is ontstaan door los te breken uit het zwaartekrachtsveld van een andere planeet, terwijl anderen zeggen dat het misschien een buitenaards vaartuig is, vanwege de vele verschillende kenmerken van alles wat al is gezien.

Welke theorie juist is, blijft onduidelijk.

In een aflevering van de podcast Joe Rogan Experience sprak Avi Loeb, theoretisch natuurkundige en Harvard-professor, met de Amerikaanse komiek en podcasthost Joe Rogan ter verdediging van de alien craft theorie.

In de podcast van Joe Rogan heeft Loeb uitgelegd en besproken wat hem tot die conclusie bracht.

"Net als Sherlock Holmes volg ik het bewijs, en probeer ik de oplossing te vinden," zegt Loeb nadat hij door de podcasthost is gevraagd naar de 2020 polemiek die Oumuamua heeft veroverd.

Het interstellaire lichaam was het eerste van buiten het zonnestelsel dat onze omgeving bezocht.

Op het eerste moment dachten astronomen dat het een andere komeet of asteroïde kon zijn. De kenmerken van 'Oumuamua kwamen echter niet overeen met de parameters van kometen en asteroïden.

Loeb legt uit dat de 'Oumuamua geen conventioneel object was, het had enkele anomalieën, enkele kenmerken die niet leken op andere conventionele ruimteobjecten die al gezien waren.

Aangezien regelmatige kometen uit de periferie van het zonnestelsel komen, hebben ook andere sterren hun kometen (of zouden die tenminste moeten hebben). Bovendien zijn deze stukjes komeet losjes gebonden in de periferie en kunnen ze gemakkelijk ontsnappen van hun gastheerster en in andere richtingen reizen.

Over het feit dat 'Oumuamua een komeet is, zegt Loeb tegen Joe Rogan: "Kometen zijn rotsen bedekt met ijs wanneer ze dicht bij de zon komen wordt het oppervlak opgewarmd en verandert het ijs in damp, en zie je die prachtige komeetstaart erachter... Terwijl asteroïden gewoon rotsen zijn zonder veel ijs erop."

En er was een probleem om te zeggen dat 'Oumuamua een komeet was, er was geen komeetstaart.

Behalve het ontbreken van een komeetstaart was er nog een ander ongewoon kenmerk dat de conventionele astronomie niet kon verklaren:

Het interstellaire lichaam 'Oumuamua had een extra duwtje in de rug in een pad weg van de zon.

Loeb legt uit dat deze extra duw normaal aanwezig is en veroorzaakt wordt door de komeetstaart.

Het verdampingsproces van het ijs (net als bij een raket die zijn brandstof verbrandt) geeft een extra duw aan het rotsobject in de tegenovergestelde richting, maar 'Oumuamua had geen komeetstaart, dus waar kwam die extra duw vandaan?

Loeb deelde met Joe Rogan dat hij op dat moment begon te denken dat 'Oumuamua misschien geen komeet of asteroïde was, maar iets anders, zoals een buitenaards vaartuig.

Een ander vreemd kenmerk van het interstellaire object was zijn helderheid.

De 'Oumuamua helderheid veranderde de reflectie van het zonlicht met een factor tien, wat een specifieke geometrische indeling zou kunnen betekenen.

"Denk aan een heel dun stukje papier dat in de wind tuimelt en het gebied verandert dat we kunnen zien. De geprojecteerde oppervlakte van dat stukje papier verandert met een factor tien, terwijl we ernaar kijken. Dat is precies wat we afleiden uit dit object dat elke acht uur ronddraait", aldus Loeb over de vreemde interstellaire helderheid van het object.

Deze gemeten factor leidde tot de conclusie dat 'Oumuamua waarschijnlijk een specifieke geometrische vorm heeft en waarschijnlijk plat is, net als een vel papier.

Artistieke afbeelding van Oumuamua, het interstellaire object.

Uit alle bovenstaande gegevens blijkt dat het interstellaire object geen sporen vertoont van stof of gas, of enig ander materiaal dat de extra duw zou kunnen verklaren. Bovendien had het een ongewone helderheid, toegeschreven aan zijn vorm.

Loeb en zijn team vroegen zich af wat al deze eigenaardige kenmerken kon verklaren.

Op hun beurt kwamen ze met een theorie dat het interstellaire object misschien werd geduwd door zonlicht dat op zijn oppervlak werd gereflecteerd. Net zoals "de verkoop wordt geduwd door de wind, kun je ook een dun voorwerp duwen door licht, dat heet The Light Sail, en we gebruiken deze technologie nu, en ontwikkelen ze voor ruimteverkenning", zegt Loeb tegen Joe Rogan.

Bovendien was 'Oumuamua's snelheid zeer ongewoon.

Het ruimteobject was zo snel dat astronomen geen manier konden bedenken om het object te achtervolgen om meer informatie te verzamelen.

In vergelijking met raketten die vanaf de aarde werden gelanceerd was 'Oumuamua opmerkelijk sneller, waardoor astronomen de mogelijkheid uit het oog verloren dat het een technologie van aardse oorsprong zou kunnen zijn. 

Door alle informatie van het ruimteobject te verzamelen, concludeerden Loeb en zijn team dat dit object misschien toebehoort aan een andere beschaving, oftewel aliens. 

Deze conclusie zorgde voor veel onenigheid onder astronomen, wat leidde tot de discussie die we in 2020 hebben gezien over dit vreemde object dat in 2017 aan de hemel verscheen. 

Of 'Oumuamua van aliens is of niet, misschien duurt het tientallen jaren voordat we daar achter komen. Of misschien zullen we het nooit weten, alleen de tijd zal het leren.

Toch is 'Oumuamua volgens Loeb's onderzoek niet door buitenaardse wezens naar ons zonnestelsel gestuurd om de aarde te bespioneren.

Misschien was het gewoon technologie van een buitenaards vaartuig dat zichzelf onbedoeld verloor, zoals ruimteafval.

Wat we hier uiteindelijk uit moeten halen is dat we allemaal open moeten staan voor alle mogelijkheden, inclusief die van leven buiten ons zonnestelsel.

De volledige podcastaflevering met Avi Loeb op The Joe Rogan Experience is nu beschikbaar op Spotify. Als je ook over het onderwerp wilt lezen is hier een lijst van wetenschappelijke artikelen die door Loeb en zijn team zijn gepubliceerd. 

BIALY, S.; LOEB, A. Could Solar Radiation Pressure Explain `Oumuamua's Peculiar Acceleration? The Astrophysical Journal, v. 868, n. 1, p. L1, nov. 2018

FORBES, J. C.; LOEB, A. Turning up the Heat on `Oumuamua. The Astrophysical Journal, v. 875, n. 2, p. L23, abr. 2019.

HOANG, T. et al. Spinup and Disruption of Interstellar Asteroids by Mechanical Torques, and Implications for 1I/2017 U1 (`Oumuamua). The Astrophysical Journal, v. 860, n. 1, p. 42, jun. 2018.

HOANG, T.; LOEB, A. Vernietiging van moleculair waterstofijs en implicaties voor 1I/2017 U1 (`Oumuamua). The Astrophysical Journal, v. 899, n. 2, p. L23, ago. 2020.

SIRAJ, A.; LOEB, A. `Oumuamua Geometry Could Be More Extreme than Previously Inferred. Onderzoeksnotities van de AAS, v. 3, n. 1, p. 15, jan. 2019.

___


Beste wetenschappers uit de astronomie, in Mind the Graph hebben we planeten, sterrenstelsels, kometen, satellietenen zelfs astronauten voor u om te gebruiken in uw grafische samenvattingen, presentaties, wetenschappelijke infografieën om uw onderzoek mooier en aantrekkelijker te maken om meer mensen te bereiken.

Het idee van het platform is dat u volledige autonomie heeft om uw onderzoek beter te kunnen communiceren, kom bij ons om meer te leren over het gebruik van het platform en de communicatie van uw wetenschappelijk onderzoek.

Begin het platform nu te gebruiken door hier te klikken!     

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen