In films zijn haaien meestal onverschrokken roofdieren, vleesetende monsters. Maar in het echte leven zijn ze echt belangrijk om het mariene ecosysteem in stand te houden.

Zonder haaien kunnen hele ecosystemen instorten, waardoor de structuur van de voedselketen in de oceaan verandert en onze voedselvoorziening in gevaar komt.

In feite hebben haaien meer redenen om ons te vrezen dan het tegenovergestelde en de cijfers zijn helemaal niet optimistisch. 

Vanwege overbevissingmensen bijna 100 miljoen haaien per jaar doden - gemiddeld 11.000 haaien per uur en... 30% van de haaiensoorten worden nu met uitsterven bedreigd.

Ik hoop dat deze dag ons zal helpen herinneren aan het belang van milieubewustzijn en duurzaamheid.

Ook is het belangrijk om meer mensen, buiten de wetenschappelijke gemeenschap, bij deze zaak te betrekken en een efficiëntere communicatie in de wetenschap te hebben.  

Daarom heb ik ter gelegenheid van deze dag een lijst gemaakt met verbazingwekkende foto's en video's van haaien. Geniet ervan!

1. De grote hamerhaai (Sphyrna mokarran)

 

2. En veel grote hamerhaaien

 

3. Deze perfect getimede foto

 

 

 

 

 

 

 

4. Deze infographic over haaientanden

 

5. Deze geweldige National Geographic video:

 

6. Een beetje humor: Deze haai heeft het moeilijk

Bonus: Als je haaien ook geweldig vindt, mis dan niet deze buzzfeed lijst van 23 gevaarlijk schattige dingen voor iedereen die van haaien houdt:

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen