Hallo daar! Wetenschapper zijn betekent op de hoogte blijven van alles wat met wetenschap te maken heeft. Meer nog, het delen van cool of interessant wetenschapsnieuws is een goede manier om wetenschappelijke communicatie te verbeteren. Dus, hier is onze top trending wetenschapsnieuws voor deze maand. Voel je ook vrij om je eigen nieuws met ons te delen!

01. Een experimenteel ruimteschip is de ruimte ingegaan...

 

De Planetary Society, een groep die opkomt voor de ruimte, heeft de LightSail 2 ontwikkeld, een zonnezeil dat zonlicht gebruikt om zich door de ruimte voort te bewegen. Het vaartuig werd gelanceerd op 25 juni aan boord van een SpaceX Falcon Heavy raket. Nu zijn de kleine doosjes met de zeilen geopend.

De voorganger van het ruimteschip, LightSail 1heeft in 2015 zijn zeil uitgevouwen. Het voerde echter geen gecontroleerde manoeuvres uit voordat het in de atmosfeer van de aarde viel en opbrandde. Daarom werd LightSail 2 in een hogere baan gelanceerd. Zo zal het minder wrijving ondervinden van de atmosfeer en tot een jaar lang rond de planeet vliegen voordat het valt (negatieve resultaten hebben een enorm belang in de wetenschap, toch?).

Bovendien kunnen lichtzeilen als deze in de toekomst een haalbare manier zijn om kleine satellieten door het zonnestelsel en misschien zelfs daarbuiten voort te stuwen, zonder de enorme hoeveelheid brandstof die traditionele ruimtevaartuigen nodig hebben.

02. Volgens Science Magazine"Nieuw implantaat kan 'spelveranderend' zijn voor HIV-preventie"

 

De farmaceutische reus Merck & Co. heeft een potentieel geneesmiddel gemeld: een langzaam vrijkomend implantaat van een experimenteel antiretroviraal (ARV) geneesmiddel dat ontworpen is om lang in het lichaam te blijven. De combinatie belooft een effectief HIV-schild te bieden gedurende 1 jaar of langer, veel langer dan enig ander ARV dat nu op de markt is. Het is een van de vele nieuwe ARV-strategieën die mogelijk eenvoudiger opties bieden voor de behandeling of preventie van HIV. Bij grootschalig gebruik zouden we eindelijk de loop van de AIDS-epidemie kunnen veranderen.

U kunt er meer over lezen op wetenschappelijke website. Maar, laten we eerst de HIV besmettingsroute samenvatten. Kijk naar deze grafische samenvatting die beschikbaar is op mind the graph:

hiv2

03. De kale aarde: de coolste manier om geologische wetenschappen te visualiseren

 

Lidar (light detection and ranging) is een technologie die gebruik maakt van lichtpulsen om driedimensionale informatie te verzamelen. De resultaten zijn verbazingwekkende, krachtige en uiterst gedetailleerde driedimensionale modellen van het aardoppervlak. Je kunt modellen zien van verschillende geologische formaties, vulkanen, tsunami's en gletsjers.

Lidargegevens worden vaak verzameld vanuit een vliegtuig met behulp van een lasersysteem dat op de grond is gericht. Het systeem meet de tijd die de laserlichtpulsen nodig hebben om de grond te bereiken en terug te keren. Miljarden van deze snel verzamelde metingen (punten) vormen de modellen. Bekijk de infographic om het beter te begrijpen:

geologie

 

Volgens de officiële Washington State Department of Natural Resources website wordt lidar ook gebruikt voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen, de beoordeling van de watervoorziening en -kwaliteit en het beheer van mijnbouwbronnen. Bovendien heeft lidar veel toepassingen buiten de geologie, waaronder bosbouw, ruimtelijke ordening, landbouw, archeologie, navigatie en meteorologie, om er maar een paar te noemen.

Dus, serieus, kijk eens op dit.

geologie1

geologie2

Als u dit wetenschapsnieuws leuk vond, ga dan uw gang en deel ook uw onderzoek! Hoe zit het met het maken van een opvallende grafische samenvatting om uw werk uit te leggen? Zoals u weet, zijn we hier om samen de wetenschapscommunicatie te verbeteren!

 let op de grafiek wetenschappelijke illustraties

 

 

 

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen