Καθημερινά είμαστε υπερφορτωμένοι με πληροφορίες σε όλες τις μορφές. Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να ενημερωνόμαστε. Ωστόσο, δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε από το πλήθος.
Με τον όγκο των πληροφοριών στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι, πώς μπορείτε να τραβήξετε την προσοχή κάποιου;

Μιλώντας για την ελκυστικότητα των πληροφοριών, 87% των ανθρώπων αισθάνονται μεγαλύτερη έλξη να διαβάζουν κείμενα που είναι αρμονικά διατεταγμένα με σχήματα (γνωστά και ως infographs).
Γιατί; Απλά επειδή 90% όλων των πληροφοριών που μεταδίδονται στον εγκέφαλό μας είναι οπτικές.

Δεν με πιστεύετε; Δείτε αυτό το παρακάτω infographic:

επικοινωνία

 

Αν δεν έχετε πειστεί να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα infographics αμέσως, σας παραθέτουμε μερικά ακόμη επιχειρήματα:

επικοινωνία

 

Η ίδια ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί και στον επιστημονικό κόσμο. Πόσο χρόνο χάνουμε προσπαθώντας να εξηγήσουμε με λόγια κάτι που θα μπορούσε να εξηγηθεί καλύτερα με εικόνες;

Όλοι μας έπρεπε να γράψουμε για τις ερευνητικές μας μεθόδους για μια εργασία ή ένα project. Παρ' όλες τις προσπάθειές μας να είμαστε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς και διδακτικοί, άλλοι άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκουν σύγχυση. Αυτό είναι το τέλειο σενάριο στο οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εικόνες για να βοηθήσουμε στην οπτικοποίηση της έρευνάς μας.επικοινωνίαΈνα απλό παράδειγμα μπορεί να είναι η χρήση ποντικιών στην επιστήμη. Μια από τις βασικές διαδικασίες είναι η ένεση σε ποντίκια. Πώς θα περιγράφατε με επαγγελματικό και απλό τρόπο τις διαδικασίες της τεχνικής της ένεσης χωρίς να ακούγεται επαναλαμβανόμενο;

Αντί να εξηγείτε βήμα προς βήμα, τι θα λέγατε να το δείξετε;

επικοινωνία

Το επικοινωνιακό χάσμα που έχουμε στην επιστήμη μπορεί να αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα αν το αγνοήσουμε. Έτσι, η χρήση διαφορετικών προσεγγίσεων για να εξηγήσετε την εργασία σας, όχι μόνο βοηθάει τους άλλους ανθρώπους στην κατανόηση, αλλά εγγυάται επίσης το έργο σας θα μνημονεύεται.

 

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα