Για τους επιστήμονες, η δημοσίευση μιας ερευνητικής εργασίας είναι ένα τεράστιο επίτευγμα- συνήθως ξοδεύουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ερευνήσουν το κατάλληλο θέμα, το σωστό υλικό και, το σημαντικότερο, το σωστό μέρος για να δημοσιεύσουν τη σκληρή δουλειά τους. Για να είναι επιτυχής η δημοσίευση μιας ερευνητικής εργασίας, πρέπει να είναι καλογραμμένη και να πληροί όλα τα υψηλά πρότυπα.

Παρόλο που δεν υπάρχει γρήγορη και εύκολη μέθοδος για να δημοσιευτεί, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές συγγραφής χειρογράφων που μπορούν να σας βοηθήσουν να κερδίσετε την αναγνωρισιμότητα και την προβολή που χρειάζεστε για να το δημοσιεύσετε.

Σε αυτό το σεμινάριο Mind The Graph βήμα-προς-βήμα, δίνουμε πρακτικές οδηγίες για τα εξής πώς να γράψετε ένα χειρόγραφο για μια ερευνητική εργασία, για να αυξήσετε την έρευνά σας καθώς και τις πιθανότητές σας να δημοσιεύσετε.

Φωτογραφία από Daniel Thomas στο Unsplash

Ποιο είναι το χειρόγραφο μιας ερευνητικής εργασίας;

Το χειρόγραφο είναι ένα γραπτό, δακτυλογραφημένο ή επεξεργασμένο έγγραφο που υποβάλλεται σε έναν εκδότη από τον ερευνητή. Οι ερευνητές δημιουργούν σχολαστικά χειρόγραφα για να επικοινωνήσουν τις μοναδικές ιδέες και τα νέα τους ευρήματα τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό. 

Συνολικά, το χειρόγραφο πρέπει να είναι εξαιρετικό και να αντιπροσωπεύει σε βάθος την επαγγελματική σας στάση απέναντι στην εργασία- πρέπει να είναι πλήρες, ορθολογικά δομημένο και ακριβές. Για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων στην επιστημονική κοινότητα, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες δεοντολογίας, τα επιστημονικά άρθρα πρέπει να χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη γλώσσα και δομή.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται τα πρότυπα για τις πληροφορίες της σελίδας τίτλου, τη δομή της περίληψης, το στυλ αναφοράς, το μέγεθος της γραμματοσειράς, το διάστημα μεταξύ των γραμμών, τα περιθώρια, τη διάταξη και το στυλ των παραγράφων για την αποτελεσματική δημοσίευση. Πρόκειται για μια χρονοβόρα και απαιτητική τεχνική, η οποία όμως αξίζει τον κόπο στο τέλος.

Πώς να δομήσετε ένα χειρόγραφο;

Το πρώτο βήμα στη γνώση πώς να γράψετε ένα χειρόγραφο για μια ερευνητική εργασία είναι η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της δομής. 

Τίτλος ή επικεφαλίδα

Ένας κακώς επιλεγμένος τίτλος μπορεί να αποτρέψει έναν πιθανό αναγνώστη από το να διαβάσει βαθύτερα το χειρόγραφό σας. Όταν ένα κοινό συναντά το χειρόγραφό σας, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί είναι ο τίτλος, να έχετε υπόψη σας ότι ο τίτλος που επιλέγετε μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία του έργου σας.

Περίληψη

Οι περιλήψεις είναι σύντομες περιλήψεις της εργασίας σας. Η βασική ιδέα της έρευνάς σας και τα ζητήματα στα οποία σκοπεύετε να απαντήσετε θα πρέπει να περιέχονται στο πλαίσιο της περίληψης. Η περίληψη είναι μια συνοπτική περίληψη της έρευνας που θα πρέπει να θεωρείται μια συμπυκνωμένη έκδοση ολόκληρου του άρθρου.

Εισαγωγή

Ο σκοπός της έρευνας αποκαλύπτεται στο σώμα της εισαγωγής. Παρέχονται πληροφορίες ιστορικού για να εξηγηθεί ο λόγος διεξαγωγής της μελέτης και η εξέλιξη της έρευνας.

Μέθοδοι και υλικά

Τα τεχνικά μέρη της έρευνας πρέπει να περιγραφούν λεπτομερώς σε αυτό το τμήμα. Απαιτείται διαφάνεια σε αυτό το μέρος της έρευνας. Οι συνάδελφοι θα μάθουν για τη μεθοδολογία και τα υλικά που χρησιμοποιήσατε για να αναλύσετε την έρευνά σας, να την αναδημιουργήσετε και να επεκτείνετε περαιτέρω τις έννοιες. 

Αποτελέσματα

Αυτό είναι το πιο σημαντικό τμήμα της εργασίας. Θα πρέπει να παρέχετε τα ευρήματα και τα δεδομένα σας αφού συζητηθούν διεξοδικά τα αποτελέσματα. Χρησιμοποιήστε μια αμερόληπτη άποψη εδώ- αλλά αφήστε την αξιολόγηση για το τελευταίο κομμάτι σας, το συμπέρασμα.

Συμπέρασμα

Τέλος, εξηγήστε γιατί τα ευρήματά σας έχουν νόημα. Αυτή η ενότητα σας επιτρέπει να αξιολογήσετε τα αποτελέσματά σας και να προβληματιστείτε σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήσατε. Να θυμάστε ότι τα συμπεράσματα εκφράζονται με συνοπτικό τρόπο χρησιμοποιώντας λέξεις και όχι αριθμούς. Το περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε αυτή την ενότητα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στην έρευνα που διεξήχθη.

Αναφορές

Ο κατάλογος παραπομπών περιέχει πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αναγνώστες για να βρουν τις πηγές που αναφέρατε στην έρευνά σας. Η σελίδα αναφοράς βρίσκεται στο τέλος της εργασίας σας. Λάβετε υπόψη ότι κάθε δημοσίευση έχει διαφορετικά κριτήρια υποβολής. Για την αποτελεσματική πιστοποίηση της αναφοράς, θα πρέπει να ακολουθούνται οι απαιτήσεις των περιοδικών.

Μέσω GIPHY

Βήματα για το πώς να γράψετε ένα χειρόγραφο για μια ερευνητική εργασία

Δεν αφορά μόνο τη μορφή κατά τη συγγραφή ενός επιτυχημένου χειρόγραφου, αλλά και τη σωστή στρατηγική για να ξεχωρίσετε από τους άλλους ερευνητές που προσπαθούν να δημοσιευτούν. Εξετάστε τα ακόλουθα βήματα για ένα καλά γραμμένο χειρόγραφο:

1. Διαβάστε τον οδηγό του συγγραφέα

Πολλά περιοδικά προσφέρουν ένα είδος εγγράφου Guide for Authors (Οδηγός για συγγραφείς), το οποίο συνήθως εκτυπώνεται ετησίως και είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Σε αυτόν τον Οδηγό για συγγραφείς, θα ανακαλύψετε διεξοδικές πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντα και το πεδίο εφαρμογής του περιοδικού, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους τύπους των χειρογράφων και πιο εμπεριστατωμένες οδηγίες για το πώς να κάνετε τη σωστή μορφοποίηση για να υποβάλετε την έρευνά σας.

2. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ενότητα "Μέθοδοι και υλικά".

Η ενότητα σχετικά με τις μεθόδους και τα υλικά είναι το πιο σημαντικό μέρος της έρευνας. Θα πρέπει να εξηγεί ακριβώς τι παρατηρήσατε στην έρευνα. Το τμήμα αυτό θα πρέπει κανονικά να έχει έκταση μικρότερη από 1.000 λέξεις. Οι μέθοδοι και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν πρέπει να είναι αρκετά λεπτομερή ώστε ένας συνάδελφος να μπορεί να αναπαράγει τη μελέτη.

3. Προσδιορίστε και περιγράψτε τα ευρήματά σας

Η δεύτερη πιο κρίσιμη πτυχή του χειρογράφου σας είναι τα ευρήματα. Αφού δηλώσετε τι παρατηρήσατε (μέθοδοι και υλικά), θα πρέπει να εξετάσετε τι ανακαλύψατε. Σημειώστε να οργανώσετε τα ευρήματά σας έτσι ώστε να βγάζουν νόημα χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

4. Το πρόσωπο και το σώμα της έρευνας

Σε αυτό το μέρος πρέπει να δημιουργήσετε το πρόσωπο και το σώμα του χειρόγραφου σας, γι' αυτό κάντε το προσεκτικά και διεξοδικά. 

Βεβαιωθείτε ότι η σελίδα τίτλου περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται από το περιοδικό. Η σελίδα τίτλου είναι το δημόσιο πρόσωπο της έρευνάς σας και πρέπει να είναι σωστά δομημένη ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις δημοσίευσης. 

Γράψτε μια εισαγωγή που να εξηγεί γιατί πραγματοποιήσατε την έρευνα και γιατί θα πρέπει να ενδιαφερθούν οι ενδιαφερόμενοι για τα αποτελέσματα (αναρωτηθείτε "και λοιπόν;"). 

Επικεντρωθείτε στη δημιουργία μιας σαφούς και ακριβούς σελίδας αναφοράς. Όπως αναφέρθηκε στο βήμα 1, θα πρέπει να διαβάσετε διεξοδικά τον οδηγό συγγραφέα για το περιοδικό στο οποίο σκοπεύετε να υποβάλετε την εργασία σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι η σελίδα αναφοράς της έρευνάς σας είναι σωστά δομημένη.

Η περίληψη πρέπει να γράφεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του χειρόγραφου. Ακολουθήστε τον οδηγό του συγγραφέα και φροντίστε να την κρατήσετε κάτω από το όριο των λέξεων.

5. Διπλός έλεγχος των κριτηρίων ταχείας απόρριψης

Τώρα που έχετε ολοκληρώσει τις βασικές πτυχές της έρευνάς σας, ήρθε η ώρα να ελέγξετε τα πάντα σύμφωνα με τα κριτήρια ταχείας απόρριψης. Τα "Κριτήρια ταχείας απόρριψης" είναι λάθη που οδηγούν σε άμεση απόρριψη. Τα κριτήρια είναι τα εξής:

  • Η ερώτηση που απαντήθηκε δεν ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα
  • Το ερώτημα έχει απαντηθεί ικανοποιητικά στο παρελθόν
  • Λάθος υπόθεση
  • Η μέθοδος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υπόθεση
  • Η έρευνα δεν είναι επαρκώς ενισχυμένη
  • Αντιφατικό χειρόγραφο
  • Το συμπέρασμα δεν υποστηρίζει τα δεδομένα

6. Ξαναγράψτε το

Ξαναγράψτε το χειρόγραφό σας τώρα που το ολοκληρώσατε. Κάντε τον εαυτό σας τον πιο σκληρό σας κριτή. Σκεφτείτε να διαβάσετε το έγγραφο δυνατά στον εαυτό σας, κρατώντας το αυτί σας ανοιχτό για τυχόν απότομες διακοπές στη λογική ροή ή λανθασμένους ισχυρισμούς.

Οι δημιουργίες σας, έτοιμες μέσα σε λίγα λεπτά!

Εκτός από έναν βήμα προς βήμα οδηγό για τη συγγραφή ενός αξιοπρεπούς χειρόγραφου για την έρευνά σας, το Mind The Graph περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο εργαλείο για τη δημιουργία και την παροχή προτύπων για infographics που μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες και την αξία της έρευνάς σας. Ελέγξτε το την ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες. 

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα