Αν δεν παρέχετε τις πληροφορίες που απαιτούνται για να κατανοήσει ο αναγνώστης την επιλογή του θέματος και γιατί η μελέτη σας είναι σημαντική, δεν θα μπορέσει να κατανοήσει τη σημασία των ευρημάτων της έρευνάς σας, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικά και συναρπαστικά είναι. 

Οι ερευνητικές εργασίες πρέπει να περιλαμβάνουν μια δήλωση για το ιστορικό της μελέτης που παρέχει το πλαίσιο της μελέτης. Το ενδιαφέρον του αναγνώστη για το υπόλοιπο της μελέτης καθορίζεται από την ποιότητα του ιστορικού. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να γράψετε ένα ελκυστικό και αποτελεσματικό υπόβαθρο. Πώς πρέπει να γράφεται το ιστορικό μιας μελέτης και πώς πρέπει να παρουσιάζεται;

Ποιο είναι το υπόβαθρο της μελέτης στην ερευνητική εργασία;

Το ιστορικό μιας μελέτης περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η έρευνά σας, το ενδιαφέρον σας για το θέμα και την ανάπτυξη του ερωτήματος της μελέτης σας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να παρέχετε μια γενική επισκόπηση της έρευνας που πραγματοποιήσατε, ακολουθούμενη από μια συζήτηση για το τι σας παρακίνησε να επιλέξετε το συγκεκριμένο πρόβλημα που μελετήσατε. 

Το θέμα σας θα πρέπει να είναι σαφώς κατανοητό από τον αναγνώστη. Το αν και σε ποιο βαθμό πρέπει να εξηγήσετε το ιστορικό σας εξαρτάται από το θέμα για το οποίο γράφετε. 

Το τμήμα ιστορικού μιας ερευνητικής εργασίας

Το υπόβαθρο μιας ερευνητικής εργασίας είναι το πρώτο στοιχείο που θα παρατηρήσουν οι αναγνώστες- επομένως, είναι σημαντικό να είναι αρκετά κατατοπιστικό και συναρπαστικό ώστε να τους κάνει να ενδιαφερθούν να διαβάσουν περαιτέρω. Στο υπόβαθρο, ο όγκος και οι ιδιαιτερότητες ποικίλλουν ανάλογα με την ερευνητική εργασία, ιδίως αν το θέμα είναι σύνθετο ή καινοφανές. 

Πολύπλοκες μελέτες μπορούν μερικές φορές να απλοποιηθούν με ένα απλό υπόβαθρο. Η ανασκόπηση της προηγούμενης βιβλιογραφίας για το θέμα της μελέτης σας αποτελεί συνήθως μέρος του ερευνητικού σας υπόβαθρου. Αφού εντοπίσετε τα κενά στην υπάρχουσα γνώση, θα πρέπει να εξηγήσετε πώς η μελέτη σας θα τα καλύψει.

Η διαφορά μεταξύ του ιστορικού της μελέτης και της ενότητας εισαγωγής

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η εισαγωγή σας διαφέρει από το ιστορικό σας. Στην εισαγωγή, παρέχετε προκαταρκτικές πληροφορίες σχετικά με την εργασία που είναι πιθανό να μελετήσει ο αναγνώστης, αλλά στην ενότητα του ιστορικού εξηγείτε γιατί η εργασία είναι σχετική. 

Στο ιστορικό της μελέτης σας, αναλύετε το θέμα με μεγάλη λεπτομέρεια, σε αντίθεση με την εισαγωγή, η οποία παρέχει μια συνολική εικόνα του θέματος. Θα πρέπει να ολοκληρώνετε την εισαγωγή σας με τους λόγους διεξαγωγής της έρευνας, τους στόχους και τους ερευνητικούς σκοπούς, όχι με το ιστορικό σας, εκτός αν αυτό ενσωματώνεται στην εισαγωγή.

Ακολουθούν τα βήματα για τη συγγραφή ενός ιστορικού μελέτης

 1. Ο καθορισμός του θέματος της έρευνας και ο προσδιορισμός του κοινού-στόχου είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε το ιστορικό.
 2. Παρέχετε μια λεπτομερή συζήτηση όλων των εννοιών, της ορολογίας, των λέξεων-κλειδιών και των πληροφοριών που μπορεί να φαίνονται καινούργιες για το προοριζόμενο κοινό.
 3. Εξετάστε σε βάθος τη σχετική βιβλιογραφία για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις βασικές απαιτήσεις. 
 4. Διαβάστε προσεκτικά και κρατήστε σημειώσεις. Αναφέρετε τις πηγές σας όταν τελειώσετε.
 5. Φροντίστε να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της ανάδειξης των βασικών σημείων, καθώς και της επικοινωνίας με ένα ευρύ κοινό.
 6. Η ιστορία αποτελεί σημαντική πηγή για τα τρέχοντα ζητήματα. Προσθέστε σχετικά δεδομένα στο παρασκήνιο, εάν η έρευνά σας βασίζεται σε ιστορικές πληροφορίες.
 7. Δώστε μια εξήγηση για να βοηθήσετε τους άλλους να κατανοήσουν την έρευνα, εάν είναι πρωτοποριακή ή καινοτόμα.
 8. Αναπτύξτε μια συναρπαστική αφήγηση γύρω από το θέμα της έρευνας για να αυξήσετε τη δέσμευση. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε τα απαραίτητα infographics.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται στο ιστορικό μιας μελέτης

Στην περίπτωση της ερευνητικής σας εργασίας, όταν δημιουργήσατε το ιστορικό με οργανωμένο τρόπο, θα μπορούσατε να οδηγήσετε τον αναγνώστη απρόσκοπτα σε όλη τη διάρκεια. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να είστε και εσείς προσεκτικοί, εδώ είναι μερικά σημεία που πρέπει να έχετε κατά νου.

 • Αποφύγετε πάση θυσία την ασαφή γλώσσα. Θεωρήστε ότι ο αναγνώστης σας δεν γνωρίζει καμία πολύπλοκη λεπτομέρεια σχετικά με την έρευνά σας κατά τη διάρκεια της συγγραφής.
 • Αποφύγετε να γράψετε ένα υπερβολικά μακρύ ή σύντομο ιστορικό. Γράψτε συνοπτικά, χωρίς να ξεχνάτε να συμπεριλάβετε όλα όσα είναι σημαντικά.  
 • Μην αφιερώνετε χρόνο σε θέματα που δεν σχετίζονται με τον κύριο άξονα της έρευνας.
 • Η τοποθέτηση πληροφοριών χωρίς δομή είναι μια αποδιοργανωμένη προσέγγιση. Για το ιστορικό θα πρέπει να ακολουθείται χρονολογική σειρά και οι υποενότητες θα πρέπει να είναι λογικά ταξινομημένες.
 • Φροντίστε να αναφέρετε κάθε πηγή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συγγραφής ερευνητικών άρθρων και εργασιών, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας blog

Δημιουργήστε infographics βασισμένα στην επιστήμη με λίγα κλικ

Σωστά, η δημιουργία infographics είναι τόσο εύκολη όσο το πάτημα μερικών κουμπιών. Με το πρόγραμμα δημιουργίας infographic maker του Mind the Graph, μπορείτε να δημιουργήσετε ακριβή επιστημονικά βασισμένα infographics για την ερευνητική σας εργασία χωρίς κόπο.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα