Οι αποστολές στο φεγγάρι αποτελούν θέμα γοητείας και εξερεύνησης εδώ και πολλά χρόνια. Με κάθε αποστολή, αποκτούμε περισσότερες γνώσεις για το φεγγάρι και τις πιθανές χρήσεις του. Αν και η πρώτη αποστολή στο φεγγάρι έγινε το 1969, το ενδιαφέρον για το φεγγάρι δεν έχει μειωθεί και έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές αποστολές.

Το φεγγάρι πάντα αιχμαλώτιζε τη φαντασία των ανθρώπων, και με την τεχνολογική πρόοδο είμαστε πλέον σε θέση να εξερευνήσουμε το φεγγάρι με περισσότερες λεπτομέρειες. Οι αποστολές στο φεγγάρι είναι απαραίτητες για την κατανόηση της επιφάνειας, του περιβάλλοντος και των πόρων του φεγγαριού. Οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς τρόπους για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για το φεγγάρι και για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της ζωής στη Γη.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε λεπτομέρειες για τις αποστολές στο φεγγάρι και θα τις δείτε μέσα από την οπτική γωνία των επιστημονικών μας απεικονίσεων.

Πόσες αποστολές στο φεγγάρι έγιναν;

Από τις πρώτες απόπειρες προσέγγισης του φεγγαριού, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100 αποστολές στον φυσικό δορυφόρο της Γης. Ωστόσο, δεν ήταν όλες οι αποστολές επιτυχείς και αρκετές από αυτές κατέληξαν σε αποτυχία.

Πόσες φορές πήγαν οι άνθρωποι στο φεγγάρι;

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 24 επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, με έξι από αυτές να προσγειώνονται με επιτυχία στην επιφάνειά του. Και οι έξι αυτές επανδρωμένες αποστολές ήταν μέρος του προγράμματος Apollo της NASA, με την τελευταία επιτυχή προσεδάφιση να είναι η αποστολή Apollo 17 το 1972.

Παράλληλα με τις επανδρωμένες αποστολές, υπήρξαν πολυάριθμες μη επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, επιτυχείς και ανεπιτυχείς. Οι αποστολές αυτές πραγματοποιήθηκαν από διάφορες διαστημικές υπηρεσίες, όπως η NASA, το διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης και η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας. Ορισμένες από τις πιο αξιοσημείωτες μη επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι περιλαμβάνουν τις αποστολές Luna 1 και Luna 2 της Σοβιετικής Ένωσης το 1959, τις αποστολές Surveyor της NASA τη δεκαετία του 1960 και τις πρόσφατες αποστολές Chang'e της Κίνας.

Πόσες χώρες έχουν περπατήσει στο φεγγάρι;

Συνολικά, μόνο τρεις χώρες έχουν καταφέρει να προσεδαφίσουν διαστημόπλοιο στο φεγγάρι και να πραγματοποιήσουν επανδρωμένες αποστολές εκεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν αυτό το κατόρθωμα πρώτες, με την ιστορική αποστολή Apollo 11 το 1969, και ακολούθησαν άλλες πέντε αποστολές Apollo μέχρι το 1972. Η Σοβιετική Ένωση, γνωστή σήμερα ως Ρωσία, έστειλε αρκετά μη επανδρωμένα διαστημόπλοια στο φεγγάρι, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης επιτυχημένης ομαλής προσγείωσης το 1966, αλλά οι επανδρωμένες αποστολές της δεν κατάφεραν ποτέ να ξεπεράσουν την τροχιά της Γης. 

Τέλος, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που προσγείωσε με επιτυχία ένα διαστημόπλοιο στο φεγγάρι το 2013, με την αποστολή Chang'e 3, και έκτοτε έχει στείλει αρκετές ακόμη αποστολές για να εξερευνήσει τη σεληνιακή επιφάνεια. Μέχρι σήμερα, αυτές οι τρεις χώρες παραμένουν οι μόνες που έχουν προσεδαφιστεί και εξερευνήσει με επιτυχία το φεγγάρι.

Επιτυχημένες επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι

Για να σας δώσουμε μια νέα οπτική γωνία για τις αποστολές στο φεγγάρι, σας παρουσιάσαμε 6 νέες απεικονίσεις που αντιπροσωπεύουν καθεμία από αυτές που ήταν επιτυχείς, όλες ήδη διαθέσιμες στη γκαλερί μας. Όλες αυτές οι αποστολές πραγματοποιήθηκαν από τη NASA στο πλαίσιο του προγράμματος Apollo μεταξύ 1969 και 1972.

Αποστολή 1: Απόλλων 11 (1969)

Εικονογράφηση διαθέσιμη στο Mind the Graph

Η πρώτη αποστολή στο φεγγάρι ήταν η ιστορική αποστολή Apollo 11, που εκτοξεύτηκε από τη NASA στις 16 Ιουλίου 1969. Το διαστημόπλοιο ήταν επανδρωμένο με τρεις αστροναύτες: Ο κυβερνήτης Νιλ Άρμστρονγκ, ο πιλότος της σεληνακάτου Έντουιν "Μπαζ" Όλντριν και ο πιλότος της σεληνακάτου Μάικλ Κόλινς. Η αποστολή αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας δεκαετούς προσπάθειας της NASA να προσγειώσει ανθρώπους στο φεγγάρι και να τους επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη.

Μετά από ένα ταξίδι περίπου 240.000 μιλίων, η σεληνάκατος, που ονομάστηκε "Eagle", αποχωρίστηκε από την άκατο διοίκησης και προσγειώθηκε στην επιφάνεια της σελήνης στις 20 Ιουλίου. Η αποστολή σηματοδότησε ένα σημαντικό επίτευγμα στην ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος και πυροδότησε μια νέα εποχή επιστημονικών ανακαλύψεων και εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος.

Αποστολή 2: Απόλλων 12 (1969)

Εικονογράφηση διαθέσιμη στο Mind the Graph

Το Apollo 12 εκτοξεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 1969, λίγους μήνες μετά την ιστορική αποστολή του Apollo 11. Κύριος στόχος της αποστολής ήταν η περαιτέρω εξερεύνηση και επιστημονική έρευνα στη σεληνιακή επιφάνεια.

Το πλήρωμα πραγματοποίησε δύο περιπάτους στο φεγγάρι, συλλέγοντας δείγματα βράχων και εδάφους και αναπτύσσοντας επιστημονικά όργανα. Η αποστολή ήταν επιτυχής και οι αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη στις 24 Νοεμβρίου 1969. Τα επιτεύγματα του Apollo 12 βοήθησαν να τεθούν οι βάσεις για περαιτέρω εξερεύνηση της σελήνης και εμβάθυναν την κατανόηση του κοντινότερου ουράνιου γείτονά μας.

Αποστολή 3: Απόλλων 14 (1971)

Εικονογράφηση διαθέσιμη στο Mind the Graph

Το Apollo 14 ήταν η τρίτη επιτυχημένη αποστολή προσεδάφισης της NASA στη Σελήνη, η οποία εκτοξεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 1971. Το διαστημόπλοιο ήταν επανδρωμένο με τον κυβερνήτη Άλαν Σέπαρντ, τον πιλότο της σεληνιακής μονάδας Έντγκαρ Μίτσελ και τον πιλότο της μονάδας διακυβέρνησης Στιούαρτ Ρούσα.

Ο πρωταρχικός στόχος της αποστολής ήταν να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων και εδάφους από την περιοχή των υψιπέδων Fra Mauro της σελήνης, η οποία πιστεύεται ότι ήταν μια ηφαιστειακή περιοχή, και να διεξάγει διάφορα επιστημονικά πειράματα. Κατά τη διάρκεια των σεληνιακών περιπάτων, το πλήρωμα συνέλεξε πάνω από 90 κιλά δειγμάτων, εγκατέστησε επιστημονικά όργανα και διεξήγαγε σεισμικά πειράματα.

Αποστολή 4: Apollo 15 (1971)

Εικονογράφηση διαθέσιμη στο Mind the Graph

Το Apollo 15 παρείχε ανεκτίμητα δεδομένα που εμβάθυναν την κατανόηση της προέλευσης, της εξέλιξης και της γεωλογικής ιστορίας του φεγγαριού και έθεσε τις βάσεις για πιο σύνθετες μελλοντικές εξερευνήσεις. Η αποστολή τους επικεντρώθηκε στην προώθηση της κατανόησης της γεωλογίας της σελήνης και στη διεξαγωγή πιο εξελιγμένων επιστημονικών πειραμάτων στη σεληνιακή επιφάνεια.

Κατά τη διάρκεια των τριών σεληνιακών περιπάτων τους, χρησιμοποίησαν το σεληνιακό όχημα LRV (Lunar Roving Vehicle) για να καλύψουν μεγαλύτερη απόσταση και να συλλέξουν πάνω από 170 κιλά δειγμάτων πετρωμάτων και εδάφους, τη μεγαλύτερη συλλογή από οποιαδήποτε σεληνιακή αποστολή. Εν τω μεταξύ, ένα άλλο μέλος του πληρώματος περιστρεφόταν από πάνω τους, κάνοντας πειράματα και καταγράφοντας εικόνες με μια κάμερα υψηλής ανάλυσης.

Αποστολή 5: Απόλλων 16 (1972)

Εικονογράφηση διαθέσιμη στο Mind the Graph

Η πέμπτη αποστολή που προσεδαφίστηκε στο φεγγάρι ήταν το Apollo 16, που εκτοξεύτηκε από τη NASA στις 16 Απριλίου 1972. Ο πρωταρχικός στόχος της αποστολής ήταν να εξερευνήσει τα σεληνιακά υψίπεδα και να διεξάγει επιστημονικά πειράματα σχετικά με τη γεωλογία του φεγγαριού.

Συνέλεξαν πάνω από 200 κιλά δειγμάτων πετρωμάτων και εδάφους και ανέπτυξαν διάφορα πειράματα ενώ το Mattingly βρισκόταν σε τροχιά από πάνω τους. Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία και παρείχε πολύτιμα νέα δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση και την ιστορία του φεγγαριού.

Αποστολή 6: Απόλλων 17 (1972)

Εικονογράφηση διαθέσιμη στο Mind the Graph

Η τελευταία επιτυχημένη αποστολή για προσεδάφιση στο φεγγάρι ήταν το Apollo 17, που εκτοξεύτηκε από τη NASA στις 7 Δεκεμβρίου 1972. Πρωταρχικός στόχος της ήταν η διεξαγωγή λεπτομερούς γεωλογικής έρευνας της περιοχής της κοιλάδας Ταύρου-Λιτρώου της σελήνης. Το πλήρωμα πέρασε πάνω από 22 ώρες στην επιφάνεια της σελήνης, ενώ άλλα μέλη παρέμειναν σε σεληνιακή τροχιά, διεξάγοντας πειράματα και φωτογραφίζοντας την επιφάνεια της σελήνης.

Η αποστολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και επέστρεψε με πληθώρα νέων πληροφοριών για τη γεωλογία, την ορυκτολογία και την ιστορία του φεγγαριού. Ήταν η τελευταία επανδρωμένη αποστολή της NASA στο φεγγάρι. Καμία επανδρωμένη αποστολή δεν έχει επιστρέψει στο φεγγάρι μετά το τέλος του προγράμματος Απόλλων, αλλά υπάρχουν σχέδια για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια.

Όλες αυτές οι απεικονίσεις της νέας αποστολής στο φεγγάρι είναι διαθέσιμες στο γκαλερί.

Σύγχρονες αποστολές στο φεγγάρι: το σημερινό σενάριο

Μια από τις πιο πρόσφατες αποστολές στο φεγγάρι ήταν η αποστολή Chang'e-5 που εκτοξεύτηκε από την Κίνα το 2020. Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία και έφερε δείγματα εδάφους από την επιφάνεια της σελήνης. Τα δείγματα μελετήθηκαν για να κατανοηθεί καλύτερα ο σχηματισμός του φεγγαριού και η γεωλογική του ιστορία. Η αποστολή αυτή ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για την Κίνα και αποτέλεσε ορόσημο στο πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος.

Μια άλλη αποστολή στο φεγγάρι που συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή ήταν το πρόγραμμα Artemis που ξεκίνησε η NASA. Το πρόγραμμα στοχεύει στην προσεδάφιση ανθρώπων στο φεγγάρι και πάλι μέχρι το 2024 και αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διαστημική εξερεύνηση. Το πρόγραμμα Artemis αναμένεται να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους πόρους του φεγγαριού, το περιβάλλον του και τις πιθανές χρήσεις του. Με αυτό το πρόγραμμα, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τεχνολογίες που θα μας επέτρεπαν να ζήσουμε στο φεγγάρι και να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους του.

Επόμενο Αποστολές της NASA: Άρτεμις

Το πρόγραμμα Άρτεμις έχει προγραμματίσει διάφορες αποστολές και κάθε μία από αυτές αποσκοπεί στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η πρώτη αποστολή, η Artemis I, εκτοξεύτηκε χωρίς πλήρωμα το 2021 και στόχος της ήταν να δοκιμάσει το Space Launch System και το διαστημόπλοιο Orion. Η δεύτερη αποστολή, η Artemis II, αναμένεται να είναι επανδρωμένη αποστολή που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι σύντομα, το 2024. Η τρίτη αποστολή, Artemis III, αναμένεται να προσεδαφίσει ανθρώπους στην επιφάνεια της σελήνης. Οι αποστολές αυτές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην εξερεύνηση του φεγγαριού και αναμένεται να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για τις δυνατότητες του φεγγαριού.

Εκτός από το πρόγραμμα Άρτεμις, έχουν προγραμματιστεί πολλές άλλες αποστολές στο φεγγάρι στο εγγύς μέλλον. Η αποστολή VIPER, που θα εκτοξευθεί το 2023, έχει ως στόχο να εξερευνήσει την περιοχή του νότιου πόλου της σελήνης και να αναζητήσει πάγο νερού. Το πρόγραμμα CLPS αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει αρκετές αποστολές στο φεγγάρι, και οι αποστολές αυτές θα επικεντρωθούν στην παράδοση ωφέλιμων φορτίων στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Η σημασία των σύγχρονων αποστολών στο φεγγάρι

Οι αποστολές στο φεγγάρι είναι απαραίτητες για την κατανόηση του φεγγαριού και των πιθανών χρήσεών του. Με κάθε αποστολή αποκτούμε περισσότερες γνώσεις για την επιφάνεια, το περιβάλλον και τους πόρους της σελήνης. Οι γνώσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε στο φεγγάρι και να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους του. Το φεγγάρι είναι ένας πολύτιμος πόρος και έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει με διάφορους τρόπους.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φεγγάρι είναι η εξερεύνηση του διαστήματος. Με το φεγγάρι ως βάση, θα μπορούσαμε να εκτοξεύσουμε αποστολές σε άλλους πλανήτες και να εξερευνήσουμε το σύμπαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Οι πόροι του φεγγαριού θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή διαστημοπλοίων και άλλων τεχνολογιών που απαιτούνται για την εξερεύνηση του διαστήματος. Με το φεγγάρι ως βάση, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τεχνολογίες που θα έκαναν την εξερεύνηση του διαστήματος πιο προσιτή και οικονομικά αποδοτική.

Αναπαραστήστε την έρευνά σας γραφικά με το Mind the Graph

Μετατρέψτε οποιαδήποτε σύνθετα δεδομένα σε όμορφα και κατανοητά infographics. Ο συνδυασμός των μεγαλύτερων επιστημονικά ακριβών απεικονίσεων στον κόσμο με απλά σχεδιαστικά εργαλεία είναι το μυστικό για να κάνετε την ερευνητική σας εργασία πιο σχετική και προσιτή στο κοινό σας. Εγγραφείτε στο Mind the Graph και αρχίστε να εξερευνάτε το εργαλείο μας.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα