Витамин D е отговорен за увеличаване на чревната абсорбция на калций, магнезий и фосфат. За разлика от другите витамини, витамин D действа като хормон и клетките ни имат рецептор за него. При хората най-важните съединения от тази група са витамин D3 (известен също като холекалциферол) и витамин D2 (ергокалциферол).

Тялото го произвежда от холестерола, когато кожата е изложена на слънчева светлина.

Важно е да се поддържа здравословно ниво на витамин D. Той има важна роля в хомеостазата и метаболизма на калция. Откриването му се дължи на усилията да се намери хранителното вещество, което липсва при деца с рахит (детската форма на остеомалация). Също така има проучвания, които показват, че поддържането на адекватни нива на този витамин може да има защитен ефект и да намали риска от развитие на множествена склероза (МС). Редица проучвания показват, че хората, които се излагат повече на слънце и имат повече витамин D в диетата си, имат по-нисък риск от МС.

Създадохме инфографика, за да ви помогнем да разберете ролята на витамин D в нашия организъм.

Поддържането на здравословен начин на живот с балансирана диета, физически упражнения и излагане на слънце може да бъде достатъчно, за да се поддържате здрави. Въпреки това е важно да се консултирате с Вашия лекар и да измерите кръвните си нива.

 

template_vitamina_d_ok

 

Тази инфографика е създадена в Mind the Graph. Можете да използвате Mind the Graph, за да създавате свои собствени презентации и графични резюмета и да подобрите комуникацията си в областта на науката. Ние сме онлайн платформа, която позволява на учените да създават красиви презентации с помощта на научни илюстрации.

Можете да видите как се създава тази инфографика, като гледате видеото по-долу:

 

 

 

 

 

Искам да разпространявам и моята работа (1)

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони