Можем да се убедим в необятността на дъждовните гори, гледайки снимки на върховете на дърветата, направени от дронове. Но за да се поддържа целият този живот, има подземна мрежа, която не виждаме и за която много хора не знаят. Да, говоря за микоризните гъби. Дори за учените тези аспекти на живота остават предимно непознати.

През 2019 г. изследователите за първи път картографираха глобално разпределение на три основни групи на тези микроби. Авторите "да се създаде пространствено ясна глобална карта на симбиотичния статус на горите, като се използва база данни от над 1,1 милиона инвентаризационни площи, които общо съдържат над 28 000 дървесни вида".

Двата типа се различават по това, че хифите на ектомикоризните гъби не проникват в отделните клетки на корена, докато хифите на ендомикоризните гъби проникват в клетъчната стена и инвагинират клетъчната мембрана.

Ендомикоризите преобладават в сезонните, топли тропически гори. Симбиозата между растенията и микроорганизмите е много важна и за растенията в сезонно студения и сух климат. Това е преобладаващата форма на симбиоза при високи географски ширини и надморска височина.

ектомикориза

Гигантът Armillaria solidipes (медоносна гъба) се смята за най-големия организъм на Земята, разпрострял се на повече от 2000 акра подземна почва в Източен Орегон; предполага се, че е на поне 2400 години.

Resultado de imagem para Armillaria solidipes largest

 Не се заблуждавайте. Гъбите не са пасивни помощници на растенията. Те са мощни и динамични.

Те могат да получат необходимите за растенията хранителни вещества от почвата. Това означава най-вече фосфор, но също и азот. Освен това има доказателства, че микробите помагат на растенията да получат достъп и до вода от почвата. Така че при това огромно значение за поддържането на живота трябва да знаем за тях повече, отколкото знаем сега. Въпреки това микробите, разбира се, са микроскопични и живеят под почвата, докато там има милиони цветни и живи растения и животни, които можем да видим.

Освен това не са лесен обект за изследване: някои видове не се отглеждат в лаборатория. Освен това мрежата се разрушава лесно, когато се опитваме да я извлечем от почвата. Някои от тях нямат "клетки", техните ядра с ДНК се споделят между клетките, създавайки мрежи, които могат да бъдат дълги километри. Можете да се съгласите с мен, че има много оправдания за липсата на знания за микоризните гъби.

Но около 80% от днешните сухоземни растения си партнират с гъбички, а други растения - с бактерии.

И знаете ли, никой не е казал, че да бъдеш учен е лесно.

A нов документ, публикуван през юни внася нова светлина във въпроса. Матю Уайтсайд и неговите колеги правят възможно визуализирането на невидимото. Те разработихме техника за проследяване на хранителните вещества с квантови точки, която ни позволи да проследим търговията с флуоресцентно маркиран фосфор в може би най-разпространеното търговско партньорство в света: взаимопомощта между арбускуларните микоризни гъби и сухоземните растения. Чрез маркиране на фосфора със силно флуоресциращи наночастици с различни цветове можем да проследим движението на ресурсите от мястото на произхода им, през гъбата до корена-гостоприемник.

Гъбите мобилизират и събират фосфор от почвата и разменят тази стока с растенията-гостоприемници срещу въглерод в размяна, подобна на пазарна. Авторите искат да видят как гъбите реагират на различни нива на неравнопоставеност на ресурсите. Това изследване има доказателства, че гъбите не са само пасивни търговци на хранителни вещества, но и преработватели на информация.

Списание Quanta публикува пълен и интересен статия за него. Авторът е Габриел Попкин. Нека ви дам един спойлер от статията: "това, което наистина отличава света на гъбите, е неговото разнообразие и сложност. Една лъжица почва съдържа повече микробни индивиди, отколкото са хората на Земята. "Това е най-гъстото по вид местообитание, което имаме", казва Едит Хамер, еколог на почвата в университета Лунд в Швеция. Едно растение може да обменя молекули с десетки гъбички - всяка от които на свой ред може да се свърже с равен брой растения. Това е разюздано парти там долу."

В страхотното видео по-долу можете да видите как материалите преминават през живи гъбични хифи. Посоката на потока се променя, защото гъбата пренасочва потока от хранителни вещества, привидно стратегически, в отговор на условията на околната среда. Видеото е предоставено с любезното съдействие на Тоби Киърс за канала на списание Quanta:

Знаейки важността на темата, създаваме няколко илюстрации на гъбички. Така че, ако искате да обясните това на своите ученици, колеги или приятели, можете да ги използвате!

Преглед_118301

Преглед_118302

Така че нека заедно да подобрим комуникацията в науката! Готови ли сте да опитате?

научните илюстрации на графиката

 

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони