Мисиите до Луната са обект на интерес и изследване от много години. С всяка мисия получаваме все повече знания за Луната и нейните възможности за използване. Въпреки че първата мисия на Луната е през 1969 г., интересът към нея не е намалял и оттогава са проведени няколко мисии.

Луната винаги е привличала въображението на хората, а с напредването на технологиите вече можем да я изследваме по-подробно. Мисиите до Луната са от съществено значение за разбирането ни на лунната повърхност, околната среда и ресурсите. Учените непрекъснато търсят начини да подобрят познанията си за Луната и как те могат да бъдат използвани в полза на живота на Земята.

В тази статия ще научите подробности за мисиите до Луната и ще ги видите през погледа на нашите научни илюстрации.

Колко мисии до Луната бяха осъществени?

От първите опити за достигане на Луната досега са осъществени над 100 мисии до естествения спътник на Земята. Не всички мисии обаче са били успешни, а няколко опита са завършили с неуспех.

Колко пъти хората са ходили на Луната?

Общо 24 са пилотираните мисии до Луната, като шест от тях са се приземили успешно на нейната повърхност. И шестте пилотирани мисии са част от програмата "Аполо" на НАСА, като последното успешно кацане е на мисията "Аполо 17" през 1972 г.

Наред с пилотираните мисии до Луната са осъществени и многобройни безпилотни мисии, както успешни, така и неуспешни. Тези мисии са проведени от различни космически агенции, включително НАСА, космическата програма на Съветския съюз и Китайската национална космическа администрация. Някои от най-забележителните безпилотни мисии до Луната включват мисиите "Луна 1" и "Луна 2" на Съветския съюз през 1959 г., мисиите "Сървейър" на НАСА през 60-те години на ХХ век и неотдавнашните мисии "Чанг'е" на Китай.

Колко държави са ходили на Луната?

Общо само три държави са успели да приземят космически апарат на Луната и да проведат мисии с екипаж там. Съединените щати първи постигнаха това с историческата мисия "Аполо 11" през 1969 г., последвана от още пет мисии "Аполо" до 1972 г. Съветският съюз, сега известен като Русия, изпрати няколко безпилотни космически апарата до Луната, включително първото успешно меко кацане през 1966 г., но техните пилотирани мисии никога не успяха да излязат извън земната орбита. 

И накрая, Китай стана третата страна, която успешно приземи космически апарат на Луната през 2013 г. с мисията си Chang'e 3, и оттогава изпрати още няколко мисии за изследване на лунната повърхност. Към настоящия момент тези три държави остават единствените, които успешно са кацали на Луната и са я изследвали.

Успешни пилотирани полети до Луната илюстрирани

За да ви дадем нов поглед върху мисиите до Луната, ви предлагаме 6 нови илюстрации, които представят всяка от успешните мисии, като всички те вече са налични в нашата галерия. Всички тези мисии са проведени от НАСА като част от програмата "Аполо" между 1969 и 1972 г.

Мисия 1: Аполо 11 (1969 г.)

Илюстрацията е достъпна в Mind the Graph

Първата мисия до Луната е историческата мисия "Аполо 11", изстреляна от НАСА на 16 юли 1969 г. Космическият кораб е управляван от трима астронавти: Командир Нийл Армстронг, пилот на лунния модул Едуин "Бъз" Олдрин и пилот на командния модул Майкъл Колинс. Мисията е кулминацията на десетгодишните усилия на НАСА да приземи хора на Луната и да ги върне безопасно на Земята.

След около 240 000 мили път лунният модул, наречен "Орел", се отделя от командния модул и се приземява на повърхността на Луната на 20 юли. Мисията отбеляза голямо постижение в изследването на космоса от човека и постави началото на нова ера на научни открития и изследване на нашата Слънчева система.

Мисия 2: Аполо 12 (1969 г.)

Илюстрацията е достъпна в Mind the Graph

"Аполо 12" е изстрелян на 14 ноември 1969 г., само няколко месеца след историческата мисия "Аполо 11". Основната цел на мисията е да се извърши по-нататъшно проучване и научни изследвания на лунната повърхност.

Екипажът извърши две разходки на Луната, като събра проби от скали и почва и разположи научни инструменти. Мисията е успешна и астронавтите се завръщат на Земята на 24 ноември 1969 г. Постиженията на "Аполо 12" помогнаха да се положат основите на по-нататъшното изследване на Луната и задълбочиха познанията ни за най-близкия ни небесен съсед.

Мисия 3: Аполо 14 (1971 г.)

Илюстрацията е достъпна в Mind the Graph

Аполо 14 е третата успешна мисия на НАСА за кацане на Луната, изстреляна на 31 януари 1971 г. Екипажът на космическия кораб е съставен от командира Алън Шепърд, пилота на лунния модул Едгар Мичъл и пилота на командния модул Стюарт Руса.

Основната цел на мисията беше да се съберат скални и почвени проби от района на възвишението Фра Мауро на Луната, за което се смяташе, че е вулканична област, и да се проведат няколко научни експеримента. По време на лунните разходки екипажът събра над 90 кг проби, инсталира научни инструменти и проведе сеизмични експерименти.

Мисия 4: Аполо 15 (1971 г.)

Илюстрацията е достъпна в Mind the Graph

Аполо 15 предостави безценни данни, които задълбочиха разбирането ни за произхода, еволюцията и геоложката история на Луната и създадоха предпоставки за по-сложни бъдещи изследвания. Тяхната мисия беше насочена към задълбочаване на разбирането ни за геологията на Луната и провеждане на по-сложни научни експерименти на лунната повърхност.

По време на трите си лунни разходки те използваха лунния подвижен апарат (LRV), за да изминат по-голямо разстояние и да съберат над 170 килограма скални и почвени проби - най-голямата колекция от всички лунни мисии. Междувременно друг член на екипажа обикаляше над тях, провеждаше експерименти и заснемаше изображения с камера с висока резолюция.

Мисия 5: Аполо 16 (1972 г.)

Илюстрацията е достъпна в Mind the Graph

Петата мисия, която каца на Луната, е Аполо 16, изстреляна от НАСА на 16 април 1972 г. Основната цел на мисията е да изследва лунните възвишения и да проведе научни експерименти върху геологията на Луната.

Те събраха над 200 килограма скални и почвени проби и разгърнаха няколко експеримента, докато Mattingly се въртеше над тях. Мисията беше успешна и предостави нови ценни данни за състава и историята на Луната.

Мисия 6: Аполо 17 (1972 г.)

Илюстрацията е достъпна в Mind the Graph

Последната успешна мисия за кацане на Луната е "Аполо 17", изстреляна от НАСА на 7 декември 1972 г. Нейната основна цел е да извърши подробно геоложко проучване на района на долината Таурус-Литров на Луната. Екипажът прекарва над 22 часа на повърхността на Луната, докато други членове остават в лунна орбита, провеждайки експерименти и фотографирайки лунната повърхност.

Мисията беше напълно успешна и се завърна с много нова информация за геологията, минералогията и историята на Луната. Това е последната пилотирана мисия до Луната, проведена от НАСА. След приключването на програмата "Аполо" на Луната не са се завръщали пилотирани мисии, но има планове за бъдещи пилотирани мисии до Луната през следващите години.

Всички тези илюстрации на мисии на новата луна са достъпни в нашия галерия.

Съвременни мисии до Луната: настоящият сценарий

Една от последните мисии до Луната е мисията Chang'e-5, изстреляна от Китай през 2020 г. Мисията беше успешна и донесе почвени проби от повърхността на Луната. Пробите бяха изследвани, за да се постигне по-добро разбиране на формирането на Луната и нейната геоложка история. Тази мисия беше значително постижение за Китай и отбеляза важен етап в програмата им за изследване на космоса.

Друга мисия до Луната, която привлече голямо внимание, беше програмата "Артемида", стартирана от НАСА. Програмата има за цел да приземи отново хора на Луната до 2024 г. и се очаква да окаже значително въздействие върху изследването на космоса. Очаква се програмата "Артемида" да ни помогне да разберем по-добре ресурсите на Луната, нейната среда и потенциалните ѝ приложения. С тази програма бихме могли да разработим технологии, които да ни позволят да живеем на Луната и да използваме нейните ресурси.

Следващи мисии на НАСА: Програма "Артемида

Програмата "Артемида" има няколко планирани мисии и всяка от тях е насочена към постигането на конкретни цели. Първата мисия, "Артемида I", беше изстреляна без екипаж през 2021 г., а целта ѝ беше да тества системата за изстрелване на космически кораби и космическия кораб "Орион". Втората мисия, "Артемида II", се очаква да бъде мисия с екипаж, която скоро, през 2024 г., ще обиколи Луната. Третата мисия, "Артемида III", се очаква да приземи хора на повърхността на Луната. Тези мисии са значителна стъпка напред в изследването на Луната и се очаква да ни помогнат да научим повече за потенциала на Луната.

В допълнение към програмата "Артемида" в близко бъдеще са планирани още няколко мисии до Луната. Мисията VIPER, която ще стартира през 2023 г., има за цел да изследва района на южния полюс на Луната и да търси воден лед. Очаква се програмата CLPS също да проведе няколко мисии до Луната, като тези мисии ще се съсредоточат върху доставянето на полезен товар на лунната повърхност.

Значението на съвременните мисии до Луната

Мисиите до Луната са от съществено значение за нашето разбиране на Луната и за потенциалните ѝ приложения. С всяка мисия получаваме повече знания за повърхността, околната среда и ресурсите на Луната. Тези знания могат да се използват за разработване на технологии, които ще ни позволят да живеем на Луната и да използваме нейните ресурси. Луната е ценен ресурс и има потенциала да ни помогне по няколко начина.

Един от начините, по които Луната може да се използва, е за изследване на космоса. С Луната като база можем да стартираме мисии до други планети и да изследваме Вселената в по-големи подробности. Ресурсите на Луната биха могли да се използват и за изграждане на космически кораби и други технологии, необходими за изследване на космоса. С Луната като база бихме могли да разработим технологии, които да направят космическите изследвания по-достъпни и по-рентабилни.

Представете изследванията си графично с Mind the Graph

Преобразувайте всякакви сложни данни в красиви и лесни за разбиране инфографики. Съчетаването на най-големите научно точни илюстрации в света с прости инструменти за дизайн е тайната да направите научния си труд по-подходящ и достъпен за аудиторията. Абонирайте се за Mind the Graph и започнете да проучвате нашия инструмент.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони