Атеросклерозата е заболяване на кръвоносната система. То се случва, когато в артерията се натрупат плаки. Плаката представлява маса от мастни киселини, холестерол, калций и други вещества. С течение на времето тези молекули могат да се натрупат, намалявайки притока на кислород. Но преди всичко нека разгледаме подробно кръвоносната система:

Кръвоносната система, известна още като сърдечно-съдова система, е огромна мрежа от органи и кръвоносни съдове, която действа едновременно като система за доставка и отстраняване на отпадъците в организма. Чрез кръвоносните съдове хранителните вещества, кислородът и хормоните се доставят до всяка клетка. Освен това се отстраняват и отпадни продукти като въглероден диоксид.

Кардиология на кръвоносната система 1

Атеросклерозата действа бавно и е тихо заболяване. Плаката може да се натрупва в различни артерии във всеки орган. В резултат на това тя може да предизвика различни заболявания в зависимост от засегнатата артерия. атеросклероза

атеросклероза 1

Много фактори могат да допринесат за натрупването на плака, включително нездравословен хранителен режим и тютюнопушене. Затова е важно да поддържате здравословен начин на живот и да правите редовни медицински прегледи.

За да научите повече:

Създадох тези инфографики в Mind the Graph - онлайн платформа за инфографики за учени. Можете да опитате и да започнете да създавате научни презентации, наградени научни постери и инфографики. Така че, ако сте лекар и искате да общувате по-добре с пациентите си, можете да изпробвате графиката безплатно.

научните илюстрации на графиката

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони