În călătoria academică a unui candidat la doctorat, examenul de admitere este o etapă importantă în atingerea obiectivelor de cercetare și obținerea doctoratului râvnit. Saltul poate fi atât entuziasmant, cât și intimidant. Nu vă temeți, pentru că acest blog vă va ghida pe parcurs.

În esență, un examen de calificare pentru doctorat vă testează abilitățile de gândire analitică și critică. Examenul este o oportunitate de a vă demonstra expertiza și, dacă îl abordați corect, veți reuși să îl treceți cu brio. În această resursă cuprinzătoare veți găsi sfaturi de specialitate, informații utile și o multitudine de resurse.

Scopul nostru este de a vă oferi instrumentele și cunoștințele de care aveți nevoie pentru a reuși, indiferent dacă vă gândiți la examen sau sunteți în plină pregătire. Acest blog va fi partenerul tău de încredere în călătoria ta prin strategiile de studiu, tehnicile de gestionare a timpului și prin reușita la susținerea orală.

Haideți să deblocăm împreună succesul examenului de calificare pentru doctorat. Aceste îndrumări vă vor ajuta să deveniți un student încrezător, realizat și să vă atingeți aspirațiile academice.

Înțelegerea examenului de calificare pentru doctorat

Una dintre cele mai importante etape în obținerea unui doctorat este examenul de doctorat, care reprezintă una dintre cele mai importante etape de parcurs. Pe măsură ce parcurgem această secțiune, vom explora ce anume presupune acest examen, scopul său și de ce este atât de important.

În cadrul examenului de calificare la doctorat, adesea numit examen de admitere sau examen de candidatură, studenții sunt evaluați riguros pentru a se stabili dacă sunt sau nu pregătiți să efectueze cercetări în timpul studiilor de doctorat. Doctoranzii trebuie să treacă acest prag înainte de a deveni candidați oficiali. Examenele scrise și orale sunt cele două forme principale ale acestui examen. În plus, unele instituții adoptă o nouă abordare în care sunt trimise câteva întrebări, iar răspunsul are timp să fie procesat. 

Componenta scrisă

O parte importantă a acestei etape constă în demonstrarea unei înțelegeri aprofundate a domeniului de studiu, de obicei printr-o serie de eseuri sau teste, care se bazează de obicei pe probe scrise. În unele cazuri, întrebările pot fi ample, ceea ce înseamnă că va trebui să faceți conexiuni între mai multe aspecte ale subiectului pe care îl discutați.

Citește și: "Încearcă să te uiți în continuare: Scrieți ca un profesionist: Explorați magia unui paragraf academic

Componenta orală 

În timpul fazei de susținere orală, care are loc adesea după ce ați prezentat partea scrisă a propunerii, va trebui să vă susțineți propunerea sau să răspundeți la întrebările unui comitet format din membri ai facultății. Ca urmare, veți putea să vă demonstrați expertiza și să primiți un feedback care este de mare valoare.

Citește și: "Încearcă să te uiți în continuare: Pregătirea pentru o apărare de succes a disertației

Importanța acestei etape academice

Iată de ce examenul de abilitare la doctorat este atât de important în mediul academic.

 • Furnizarea de dovezi de măiestrie: Examenul servește ca un test de turnesol pentru a verifica ce știți despre subiect. Pentru a reuși, trebuie să vă cufundați profund în domeniul dumneavoastră și să fiți familiarizat cu literatura și metodologiile acestuia.
 • Evaluarea pregătirii: Această evaluare urmărește să determine dacă sunteți sau nu pregătit să lucrați la proiecte de cercetare complexe la sfârșitul programului de doctorat. Trecerea acestui test indică faptul că sunteți pregătit pentru rigorile disertației.
 • Efectuarea tranziției către candidatură: Trecerea examenului de calificare este o etapă importantă. Acesta semnifică faptul că sunteți pregătit să începeți lucrarea de disertație de doctorat, avansând în mod oficial la statutul de doctorand. Cariera dumneavoastră academică este pe cale să facă un pas înainte interesant și prestigios.
 • Îmbunătățiți-vă perspectivele de carieră: Un examen de calificare pentru doctorat vă poate îmbunătăți în mod semnificativ perspectivele de carieră în mediul academic și nu numai, deoarece vă demonstrează expertiza și dedicarea.

Examenele de calificare pentru doctorat nu sunt doar obstacole de depășit; sunt experiențe transformatoare care vă oferă abilitățile, cunoștințele și recunoașterea necesare pentru a excela în cariera universitară. Teza de doctorat este o provocare care vă testează măiestria intelectuală și vă pune pe drumul spre obținerea titlului de doctor.

Pregătirea pentru succes

Pentru a reuși la examenul de admitere la doctorat, trebuie să vă pregătiți bine înainte de examen. Pregătirea din timp și sârguincioasă este cheia triumfului dumneavoastră. Scopul acestei secțiuni este de a discuta despre cum să vă pregătiți pentru această etapă academică majoră, inclusiv despre cum să elaborați un program de studiu, să stabiliți obiective și să colaborați cu alte persoane pentru a le îndeplini.

Pregătirea din timp este esențială

Pentru a reuși la examenul de doctorat este nevoie de o pregătire din timp. Folosind această metodă, puteți acoperi o mulțime de material în mod sistematic, reducând anxietatea și stresul din ultimul moment. Este mai ușor să înțelegeți și să rețineți cunoștințele dacă începeți din timp, oferindu-vă darul timpului.

De asemenea, pregătirea din timp vă permite să identificați nevoia de asistență sau resurse suplimentare. În acest fel, puteți împărți programa extinsă în bucăți ușor de gestionat, ceea ce face ca studiul să fie mai rapid și mai eficient.

Stabilirea obiectivelor și crearea unui program de studiu

Pentru a vă pregăti în mod eficient pentru un examen, este esențial să elaborați un program de studiu și să vă stabiliți obiective clare și realizabile. Cu un plan de studiu bine organizat, veți putea să vă gestionați eficient timpul și să vă asigurați că nu vă supraîncărcați cu prea multe subiecte. Împărțiți-vă obiectivele în pași mai mici și ușor de gestionat, definindu-le la începutul perioadei de pregătire.

Asigurați-vă că sesiunile de studiu au obiective specifice, măsurabile și realiste, astfel încât să vă puteți monitoriza cu ușurință progresul. Asigurați-vă că rutina de studiu este adaptată stilului dvs. personal de învățare, încorporând revizuirea, practica și autoevaluarea. Pe măsură ce vă pregătiți, acest lucru vă va ajuta să rămâneți concentrat și disciplinat.

Colaborarea grupului de studiu pentru învățare

Deși cea mai mare parte a pregătirii pentru examen se va face de unul singur, studiul în grup poate fi foarte benefic. Grupurile de studiu oferă noi perspective, perspective diverse și sprijin emoțional, facilitându-vă călătoria de pregătire și reducând izolarea.

Grupurile de studiu vă pot ajuta să vă clarificați îndoielile și să discutați concepte complexe. Pe lângă faptul că vă responsabilizează, acestea reduc tentația de a amâna. Asigurați-vă că formați un grup de studiu bine organizat și productiv, cu un angajament comun față de succes.

Examenul: Cum să îl parcurgeți

Examenul de doctorat este o provocare formidabilă care cuprinde adesea două componente principale: examenul scris și susținerea orală. Pentru a reuși, este esențial să înțelegeți formatul acestui obstacol academic, să știți la ce să vă așteptați în fiecare etapă și să fiți conștienți de capcanele comune care vă pot împiedica. Haideți să aprofundăm aceste aspecte pentru a vă ajuta să parcurgeți examenul cu încredere.

Formatul unui examen tipic de calificare pentru doctorat

Examen scris

Examenul scris servește ca o evaluare solidă a cunoștințelor dvs. cuprinzătoare în domeniul de studiu și reprezintă primul obstacol în calea obținerii doctoratului. În funcție de cerințele specifice ale programului dumneavoastră, această etapă poate dura câteva ore sau chiar zile.

 • În cadrul examenului scris, veți găsi întrebări care analizează în profunzime conceptele și temele de bază ale disciplinei dumneavoastră. În cadrul acestor întrebări, înțelegerea dumneavoastră este testată nu doar în funcție de amploarea, ci și de profunzimea ei.
 • Capacitatea dumneavoastră de a sintetiza informații din diverse surse, inclusiv din lucrări de curs, cercetări și literatură relevantă, este o așteptare cheie în timpul examenului scris.
 • Domeniul dumneavoastră de studiu vă poate cere să analizați, să interpretați și să trageți concluzii din date. Capacitatea dumneavoastră de a vă aplica cunoștințele în practică este demonstrată aici.
 • În cadrul examenului scris, veți fi capabili să demonstrați o înțelegere cuprinzătoare a materiei. Să vă arătați înțelegerea principalelor teorii, metodologii și dezbateri actuale.

Apărare orală

Apărarea orală este o altă componentă esențială a examenului de calificare, după ce ați finalizat cu succes partea scrisă. Susținerea orală va implica o comisie de membri ai facultății care vă va evalua scrierile și capacitatea de a le susține.

 • Răspunsurile scrise trebuie să fie prezentate și susținute în timpul susținerii orale. Vi se vor pune întrebări de sondare și vi se va cere să vă explicați raționamentul. În timpul acestei etape trebuie să vă demonstrați capacitatea de a vă aplica cunoștințele la scenarii din lumea reală.
 • Juriul va evalua nivelul de cunoștințe în acest domeniu. Presupunerile dumneavoastră pot fi contestate, se pot cere clarificări sau pot fi explorate în profunzime întrebări specifice. Pregătirea și înțelegerea dumneavoastră academică vor fi evaluate în această fază.
 • În timpul susținerii orale, este esențial să vă puteți articula eficient ideile. Abilitățile de comunicare vor fi evaluate de membrii facultății pentru a se asigura că puteți transmite în mod clar și coerent concepte complexe.

Capcane comune și cum să le evitați

Acum să analizăm mai îndeaproape fiecare dintre aceste capcane comune și să vedem ce putem face pentru a le evita:

Lipsa de gestionare a timpului

Proba scrisă reprezintă o provocare pentru mulți candidați, deoarece aceștia se străduiesc să își gestioneze eficient timpul. Examenele simulate cronometrate vă pot ajuta să învingeți această provocare. Decideți asupra unui cronometru și alocați timpul în funcție de greutatea și complexitatea fiecărei întrebări. Asigurați-vă că obțineți puncte valoroase pentru acele secțiuni, prioritizând întrebările în care vă simțiți cel mai încrezători. Întrebările mai dificile pot fi lăsate până la sfârșit și apoi revizuite după ce ați răspuns la restul întrebărilor.

Citește și: "Încearcă să te uiți în continuare: Managementul timpului pentru cercetători: Un set de instrumente cuprinzător

Pregătirea inadecvată pentru apărarea orală

Puteți cădea victimă a unei capcane grave dacă nu vă înțelegeți bine răspunsurile scrise sau dacă ignorați întrebările potențiale din timpul apărării orale. Furnizarea unor explicații adecvate poate fi dificilă din cauza poticnelilor. Puteți preveni acest lucru prin efectuarea unor simulări de apărări orale cu colegii, mentorii sau consilierii academici. Solicitați-le să vă pună întrebări provocatoare și neașteptate, la fel ca într-un proces real. Pe lângă faptul că vă pregătește pentru posibilele întrebări, practica vă va îmbunătăți, de asemenea, capacitatea de a comunica eficient. Alocați-vă timp pentru a înțelege pe deplin literatura de specialitate și răspunsurile scrise pe care le oferiți. Pregătiți-vă să răspundeți la întrebări aprofundate prin revizuirea cercetării, a metodologiilor și a contextului.

Trecerea în revistă a stresului și a anxietății

Performanța la examene poate fi afectată negativ de stres și anxietate. Acest lucru poate avea ca rezultat nervozitate, pierderi de memorie și dificultăți în articularea ideilor cu încredere. Tehnicile de relaxare vă pot ajuta să faceți față stresului și anxietății. Puteți rămâne calmi și concentrați prin practicarea exercițiilor de respirație profundă, meditație și mindfulness. Păstrați-vă o atitudine orientată spre creștere, vizualizați-vă succesul și amintiți-vă capacitățile dumneavoastră. O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și un somn adecvat pot reduce, de asemenea, stresul. Sprijinul din partea mentorilor sau a serviciilor de consiliere vă poate ajuta să gestionați mai eficient anxietatea dacă aceasta persistă.

Cum să rămâi motivat în timp ce te pregătești pentru examenul de calificare la doctorat

În mijlocul procesului riguros de pregătire pentru examenul de doctorat, poate fi dificil să vă mențineți motivația și o mentalitate pozitivă. Poate fi solicitantă și epuizantă din punct de vedere emoțional această etapă a vieții academice, dar puteți profita la maximum de ea cu ajutorul strategiilor potrivite.

Identificați și împărțiți obiectivele dvs.

 • Pregătirea ar trebui să înceapă cu obiective clare și realizabile.
 • Stabiliți etape mai mici, ușor de gestionat, care să vă ajute să treceți examenul.
 • Stabiliți obiective de lectură, obiective de competență pentru subiecte și exersați eseurile în fiecare săptămână.
 • Menținerea motivației prin atingerea acestor mici repere favorizează un sentiment de realizare.

Organizează-ți timpul de studiu

 • Consecvența și disciplina pot fi obținute prin crearea unei rutine de studiu structurate.
 • Activitățile de studiu, de pauză și de relaxare ar trebui să fie programate în mod special.
 • Procrastinarea poate fi combătută prin consecvență în rutina ta.

Asigurarea responsabilității și a sprijinului

 • Consultați-vă colegii, mentorii și consilierii academici atunci când aveți nevoie de sprijin.
 • Luați parte sau formați un grup de studiu pentru a simți un sentiment de comunitate și responsabilitate.
 • Discuțiile regulate cu colegii de clasă mențin motivația la un nivel ridicat, clarifică îndoielile și fac schimb de idei.

Rezolvarea provocărilor comune

 • Înțelegeți că îndoiala de sine este normală. Urmăriți-vă progresul și recunoașteți-vă realizările.
 • Gestionați stresul făcând exerciții fizice, meditând sau căutând ajutor profesional, dacă este necesar.
 • Luați-vă pauze regulate și acordați prioritate îngrijirii de sine pentru a evita epuizarea. Relaxați-vă și bucurați-vă de activități satisfăcătoare.

Menținerea motivației în timp ce vă pregătiți pentru examenul de doctorat este o parte importantă a parcursului dumneavoastră academic. Pentru a vă menține motivația și pentru a rămâne pe drumul cel bun, ar trebui să vă stabiliți obiective clare, să stabiliți o rutină structurată, să căutați sprijin și să abordați provocările comune. În cele din urmă, veți reuși să obțineți succesul academic prin depășirea acestor provocări.

Puterea de vizualizare a Mind the Graph va duce vizualizarea datelor la următorul nivel

În încercarea de a comunica și de a înțelege mai bine descoperirile științifice, se pregătește o schimbare de situație. Cercetările și disertațiile pot fi mai ușor de realizat cu Mind the Graph. Comunicarea științifică va fi redefinită așa cum o știm atunci când elementele vizuale vor fi integrate perfect în proiectele dumneavoastră. Prin intermediul instrumentelor puternice ale Mind the Graph, vă puteți implica vizual publicul cu date complexe, facilitându-le înțelegerea. Vizitați pagina noastră site pentru mai multe informații.

ilustrații-banner
logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane