Utilizarea abrevierilor în publicațiile academice și științifice este obișnuită, dar autorilor li se cere adesea să fie cât mai scurte. 

De obicei, acestea se limitează la abrevieri universale pentru greutăți și măsuri. În acest articol dorim să vă oferim câteva sfaturi despre cum să folosiți abrevierile în mod eficient în scris. 

Dacă aveți de gând să utilizați abrevieri în lucrările științifice, atunci ar trebui să acordați atenție următoarelor sfaturi.

Ce înseamnă abrevierile din lucrările științifice?

Abrevierile sunt versiuni prescurtate ale termenilor și expresiilor, cum ar fi kg pentru kilograme, CEO pentru director executiv și Dr. pentru medici. Utilizarea abrevierilor este ideală pentru situațiile în care doriți să reduceți numărul de cuvinte pe care le conține textul. 

Cu toate acestea, există o tendință ca abrevierile să fie utilizate pe scară largă într-un domeniu de studiu, dar necunoscute în altul. Este important să se utilizeze articolul care corespunde formei pronunțate a abrevierii 

Sunt permise abrevierile în lucrările de cercetare și unde le puneți?

Lucrarea dumneavoastră trebuie să includă o listă de abrevieri la începutul fiecăruia dintre următoarele segmente: titlu, rezumat, text și legendele figurilor și tabelelor. 

O regulă obișnuită este de a scrie toate abrevierile nestandardizate în întregime la prima lor apariție, atât în rezumate, cât și în lucrările propriu-zise. 

După prima mențiune a unei abrevieri, este esențial să o folosiți frecvent. În plus, formatul trebuie respectat în mod consecvent pe tot parcursul lucrării. 

Abrevieri și acronime: care este diferența?

Termenii abreviere și acronim sunt amândoi versiuni prescurtate ale unor cuvinte și fraze. În timp ce abrevierile scurtează cuvinte mai lungi (cum ar fi Dr. sau Prof.), acronimele folosesc prima literă a fiecărui cuvânt dintr-o frază pentru a crea un cuvânt nou (cum ar fi NASA sau FBI). 

Există o diferență între abrevieri și acronime, chiar dacă autorii le folosesc adesea în același mod. Un acronim, un inițialism sau o altă formă de contracție a cuvintelor este o abreviere. 

Acronimele sunt abrevieri formate prin condensarea primelor litere ale mai multor cuvinte într-unul singur. Deși nu toate abrevierile sunt acronime, toate acronimele sunt abrevieri. Abrevierile și acronimele diferă în primul rând în această privință.

Cele mai frecvente greșeli care trebuie evitate atunci când folosiți abrevieri

Erori de abreviere în publicațiile academice sunt uneori frecvente. În cele ce urmează sunt câteva modalități prin care puteți evita ca acest lucru să se întâmple în viitor. 

  • De obicei, este recomandabil să definiți abrevierile doar o singură dată atunci când decideți să le utilizați. Cu toate acestea, există și excepții. O abreviere poate fi utilizată la începutul unei secțiuni dintr-un raport sau al unui capitol dintr-o carte.
  • O abordare inconsecventă este cea mai mare greșeală pe care o puteți face. Revistele vă vor oferi orientări privind modul de trimitere a lucrărilor, așa că vă rugăm să le citiți cu atenție. În general, abrevierile din articolele academice sunt introduse doar după trei sau mai multe cazuri de utilizare a termenului.
  • Este important să folosiți abrevieri standard dacă scrieți într-un domeniu care le folosește - de exemplu, elementele din științele fizice sunt adesea prescurtate pentru a limita numărul de cuvinte. Ar trebui să se utilizeze întotdeauna formatarea standard (atât ortografia, cât și formatarea sensibilă la majuscule și minuscule). De obicei, majusculele se folosesc doar pentru substantive proprii.
  • Nu uitați că, pentru abrevierile bine cunoscute, se recomandă folosirea literelor mici în locul celor mari pentru termenii concurențiali, în cazul în care aceleași litere sunt folosite în alte abrevieri din manuscris.
  • Abrevierea "et al." poate crea confuzie în scrierile științifice, deoarece este deseori greșit scrisă sau folosită în mod greșit. După cum sugerează și numele, acest termen înseamnă "și alții". Citatele în text sau referințele sunt adesea prescurtate cu această abreviere și poate fi utilizată oriunde precede un nume în text. 

Iată o listă a unor abrevieri științifice

AbrevieriDefiniții
ADNAcid dezoxiribonucleic
NASAAdministrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu
PBAAnaliza comportamentului de proces
QAAsigurarea calității
Fig.Figura
RMNImagistica prin rezonanță magnetică
MLProbabilitatea maximă
AIInteligența artificială
CSFLichidul cefalorahidian
ANOVAAnaliza de varianță

Și lista poate continua.

Un rezumat grafic profesional care nu necesită niciun efort

Atunci când utilizați Mind the Graph, puteți realiza un abstract grafic fantastic într-un timp scurt. Care este întârzierea, ei bine, nu mai așteptați, folosiți-l astăzi gratuit!

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane