Hur många människor känner du utanför den vetenskapliga världen som uppskattar vetenskapliga bloggar eller webbplatser? Hur många av dem letar efter nyheter eller trender utöver det som media vanligtvis sänder ut? Som forskare inom biovetenskap var jag alltid intresserad av nya upptäckter, medan de flesta människor i min omgivning inte visade något intresse alls.

Under mitt akademiska liv kom jag närmare människor som hade samma intressen som jag och jag kände att jag hade hittat mitt rätta jag. Det enda problemet var att klyftan mellan mig och människor som inte var känsliga för mitt studieområde inom life science blev allt större.

Detta avstånd mellan den vetenskapliga och den icke-vetenskapliga världen störde mig mycket. Det nådde en punkt där jag började hitta på roliga analogier om min forskning i ett försök att närma mig lekmän. Med denna strategi menade jag inte att minska betydelsen av min forskning, tvärtom, det var ett enkelt och roligt sätt att förklara komplicerade saker.

Livsvetenskap

Som biolog studerade jag agonistiskt beteende hos kräftdjur under större delen av mitt akademiska liv. Termen "agonistiskt beteende" är inte särskilt populär, så jag hittade på en metafor. Jag brukade säga:

- Har du någonsin hört talas om tuppfäktningar? Det är precis vad jag gör. Förutom att jag använder humrar. Och det är lagligt.

Det fungerade. Så fort jag försökte prata ett "icke-vetenskapligt" språk började folk runt omkring mig bli intresserade och ställa fler frågor om det jag forskade om. Med tiden blev det roligt att prata om vetenskap istället för de tråkiga och komplicerade förklaringar som alla var vana vid.

Hur gärna jag än skulle vilja ta åt mig äran av att ha återerövrat många människors intresse, så var det inte min idé att förvandla vetenskap till något mjukare. Många kommunikationskanaler använder sig av det roliga för att få människor att intressera sig för vetenskapliga upptäckter. Detta är inte bara en strategi som används av forskare, utan också en identitet för många vetenskapliga bloggar och webbplatser.

Ett bra exempel på detta är Wired. På Wired kan du hålla dig uppdaterad om de senaste nyheterna inom bland annat life science. Inte nog med det, Wired har en särskild sektion som heter Absurda varelser visar de mest bisarra aspekterna av vilda djur med humor.

Strategin att berätta en rolig historia fylld med vetenskapligt innehåll fungerar fantastiskt bra. Inte bara Wired, utan även många andra kanaler använder detta på ett sätt att närma sig publiken och omvandla ett komplext innehåll till något enkelt.

Vi behöver inte tänka på roliga vetenskapliga berättelser när vi skriver en uppsats. Men det sätt vi kommunicerar på presentationer och dela med oss av våra viktigaste resultat kan vara lite roligare. Kan du föreställa dig hur vetenskapen skulle vara om vi gjorde all vetenskaplig information lätt och rolig att förstå?Livsvetenskap

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar