Oavsett om du är en erfaren författare eller en nybliven författare ger det dig stor tillfredsställelse och helt nya möjligheter att styra rodret för din litterära resa. Med bara ditt välskrivna manuskript och en gnutta beslutsamhet kan du låta Amazons plattform vända vinden till din fördel. 

Introduktion till Amazon självpublicering

Egenutgivning innebär att författaren själv sköter alla aspekter av utgivningen av sin bok - från skrivande och redigering till marknadsföring och distribution. Traditionellt har dessa uppgifter skötts av etablerade förlag som erbjudit kontrakt till utvalda författare. Detta system har dock ofta gjort att många förtjänta röster inte har hörts. Det är där plattformar som Amazon Kindle Direct Publishing (KDP) trädde in.

KDP är tillgängligt från hela världen och ger författare full kontroll över sin publiceringsprocess samtidigt som den förenklas avsevärt. Allt du behöver är en välskriven bok och en levande vision för hur du vill att den ska nå ut till läsarna. Fantasin sätter gränserna när det gäller vilken typ av material man kan publicera - skönlitteratur, diktsamlingar, tekniska manualer - vad som helst som berör dig! I slutändan bryter självpublicering på Amazon ner barriärer i traditionella publiceringssfärer - och öppnar vägar för berättare över hela världen.

Nu när vi har skummat på ytan av vad Amazons självpubliceringsområde innebär, låt oss fördjupa oss djupare i hur exakt det driver blivande författare mot framgång!

Fördelar med Amazon självpublicering

Under de senaste åren har självpublicering på Amazon vuxit fram som ett alternativ till traditionell publicering. Med kontroll över nästan alla aspekter av publiceringsprocessen tycker fler och fler författare att fördelarna är attraktiva och övertygande.

För det första är en av de viktigaste fördelarna fullständig kreativ kontroll. Som författare som samarbetar med Amazon för egenutgivning bestämmer du allt från bokens omslagsdesign till de slutliga redigeringsvalen. Traditionella förlag har vanligtvis riktlinjer som kan kväva din kreativitet, men när du självpublicerar på Amazon är det din vision som kommer till liv.

Låt oss dessutom lyfta fram en annan viktig fördel - omedelbar global distribution. Eftersom Amazon är verksamt över hela världen är din bok omedelbart tillgänglig för miljontals läsare över hela världen när den publiceras via deras plattform. Inga bekymmer med att få internationella rättigheter eller hantera utländska distributörer.

Man bör inte heller bortse från ekonomiska överväganden. De höga royaltysatser som Amazon erbjuder är inte lätta att slå. Till skillnad från traditionella förlag som ger cirka 10% - 15% royalty på sålda böcker; däremot erbjuder självpublicering på Amazon upp till 70% royalty per försäljning beroende på vilken prissättningsstrategi du väljer.

En annan oöverträffad fördel är snabbare marknadsintroduktion. Traditionell publicering tar i allmänhet mellan ett och två år efter att ditt manuskript har godkänts, men med Amazons Kindle Direct Publishing (KDP) kan din digitala e-bok vara live bara 72 timmar efter att du har skickat in den!

Sist men inte minst, är inte den obegränsade hållbarhetstiden fantastisk? Till skillnad från fysiska bokhandlar som ständigt behöver nya lager och därmed begränsar varje boks livslängd på en hylla; Å andra sidan, i Amazons självpubliceringsmodell är digitala plattformar obegränsade vilket ökar den potentiella livslängden för ditt verks synlighet och försäljningsmöjligheter.

Att välja en väg där teknik möter litteratur via plattformar som KDP ger inte bara ett effektivt sätt att nå en global publik utan öppnar också upp för avancerade möjligheter som realtidsändringar, att utnyttja läsarrecensioner och därmed göra en potentiell författare till en effektiv säljare!

Hur man publicerar en bok på Amazon Kdp (Amazon Self-Publishing)

Din resa mot egenutgivning med Amazon börjar här. Låt mig guida dig genom de steg som leder till att din dröm blir verklighet - att se din bok publicerad och tillgänglig över hela världen.

Steg 1: Skapa ett Amazon Kindle Direct Publishing (Kdp) konto

Det första steget för egenutgivning på Amazon är att skapa ett Kindle Direct Publishing-konto. Det fungerar som en inkörsport till världens största e-boksmarknad. Navigera till KDP:s webbplatsklicka på "Registrera dig" och ange alla nödvändiga uppgifter.

Steg 2: Lägg till en ny Kindle Ebook (en "ny titel")

När du har skapat ditt konto loggar du in på KDP:s instrumentpanel och väljer "Skapa ny Kindle-e-bok". Som författare kommer detta att bli ditt kreativa utrymme för att hantera aktuella projekt och utforska framtida projekt.

Steg 3: Ange ditt primära språk

Ange vilket språk du har skrivit din bok på. Engelska må vara vår tids lingua franca, men oroa dig inte om din bok är skriven på ett annat språk - Amazon vänder sig till olika läsekretsar över hela världen.

Steg 4: Ange din boktitel och undertext

Därefter följer inmatning av titel och undertitel. Gör dem fängslande! Titeln ska vara suggestiv men ändå korrekt medan undertitlarna ger utrymme för fördjupning eller skapar intresse för vad läsarna kan få ut av din bok.

Steg 5: Ange författarnamnet

Ange författarens namn här. Du kan välja mellan att använda ditt riktiga namn, pseudonym eller varumärke beroende på hur du vill presentera dig i litterära kretsar.

Steg 6: Ange din bokbeskrivning

Beskriv vad som väntar framtida läsare kortfattat men ändå lockande under "Bokbeskrivning". Tänk på det som en filmtrailer i ord - presentera karaktärer, berätta om handlingen men låt potentiella läsare längta efter mer!

Steg 7: Verifiera dina publiceringsrättigheter

Som en del av processen för självpublicering på Amazon ska du försäkra Amazon (och därmed dina läsare) om att du innehar nödvändiga upphovsrättigheter till innehållet. För originalverk väljer du "Jag äger upphovsrätten och innehar nödvändiga publiceringsrättigheter".

Steg 8: Välj dina nyckelord

För att öka din boks synlighet bland miljontals titlar, välj sju nyckelord som läsarna sannolikt kommer att söka efter som är relevanta för din genre eller de frågor den tar upp.

Steg 9: Välj två kategorier för din bok

Klassificera ditt arbete under två kategorier som bäst representerar dess innehåll - hjälpa Amazon att organisera sitt stora virtuella bibliotek och hjälpa potentiella läsare att hitta din bok organiskt.

Steg 10: Välj rätt åldersintervall (om detta är tillämpligt)

Om din bok riktar sig till en ungdomspublik, ange ett åldersintervall. En korrekt åldersangivelse underlättar för föräldrar eller lärare som söker lämpligt material för sina elever eller barns läsnivå.

Steg 11: Välj ditt alternativ för bokutgåva

Är ditt mästerverk redo för omedelbar utgivning, eller vill du ha förhandsbeställningar? Välj mellan "Släpp min bok nu" och "Gör min bok tillgänglig för förhandsbeställning".

Steg 12: Välj DRM-rättigheter

Detta val handlar om att skydda din bok från obehörig distribution. Aktivering av digital rättighetsförvaltning skyddar immateriella rättigheter men kan begränsa vissa användningsområden för legitima köpare - välj noga!

Steg 13: Ladda upp din bok

Nu är det dags att presentera ditt manuskript på KDP-plattformen! Följ anvisningarna i avsnittet "Ladda upp eBook Manuscript" och välj antingen DOCX- eller EPUB-format, främst på grund av deras universalitet.

Steg 14: Ladda upp ditt bokomslag

Varje bra bok förtjänar ett fängslande omslag - ladda upp ditt! Om du fortfarande är osäker på estetiken kan du utforska Amazons eget verktyg för att skapa omslag erbjuder anpassningsbara mallar.

Steg 15: Förhandsgranska din bok

Innan du tar det sista steget bör du granska hur din bok kommer att se ut på Kindle-enheter med hjälp av Amazons Previewer-verktyg. Rätta till eventuella formateringsfel och se till att allt stämmer överens med din vision.

Steg 16: ISBN och förlag

Amazon tillhandahåller en gratis Kindle-specifik Internationellt standardiserat boknummer (ISBN) för e-böcker. Om du har ett förlag anger du namnet under "Förlag". I annat fall lämnar du fältet tomt.

Steg 17: Hoppa över KDP Select för nu (du kan lägga till det senare)

För förstagångsförfattare eller de som är nya på KDP, vänta med att gå med i KDP Select tills du har bekantat dig med plattformens allmänna funktioner.

Steg 18: Välj dina territorier

Nästa beslut handlar om att välja territorier. Kontrollera var din bok kan säljas - Världsomspännande rättigheter ger maximal distribution om upphovsrättslagen tillåter det.

Steg 19: Välj din royalty och prissättning

Slutligen i detta steg av självpublicering på Amazon, fastställa royaltypriser. Amazon erbjuder 35% eller 70% alternativ som alla har respektive villkor angående prissättningsgränser eller geografiska begränsningar. Håll dig till dessa riktlinjer och tryck på "Spara & publicera" - grattis, ditt Amazon-författarskap börjar här!

Andra vanliga frågor om självpublicering på Amazon

Nyfikenhet är en naturlig biprodukt av innovation och lärande. Så det är ingen överraskning att blivande författare har många frågor när de utforskar området för egenutgivning på Amazon. För att hålla dig informerad kommer vi att ta upp två brännande frågor om traditionell publicering efter en Amazon-utgåva och programvarualternativ för bokskapande.

Kan man använda ett traditionellt förlag efter att ha funnits på Amazon?

De flesta nya författare oroar sig för om publiceringen av deras verk på Amazon Kindle Direct Publishing (KDP) kommer att påverka deras chanser hos traditionella förlag längre fram. Det enkla svaret är: ja, du kan registrera dig hos ett traditionellt förlag även efter att du självpublicerat din bok på Amazon.

Det är dock viktigt att förstå att när du publicerar med KDP blir din e-bok föremål för 90 dagars exklusivitet inom Kindle Unlimited och Kindle Owners' Lending Library. Men vad innebär detta för blivande författare? Under denna period kan digitala eller tryckta versioner inte säljas via andra plattformar - men de kan fortfarande annonseras som marknadsföringsmaterial eller säljas fysiskt på lokala försäljningsställen.

Efter dessa 90 dagar har du fullständiga rättigheter till ditt verk - vilket gör att du kan vända dig till traditionella förlag utan några avtalsmässiga hinder från KDP. Det är också värt att notera att framgångar hos Amazon faktiskt kan göra dig mer eftertraktad hos stora förläggare. Ett högt försäljningsrekord eller utmärkta recensioner kan bara driva ditt manuskript in i de välkomnande armarna hos traditionella publiceringshus!

Programvara för publicering av Amazon-böcker

Som en del av det robusta supportsystemet för egenutgivning på Amazon finns flera programvarulösningar tillgängliga för att säkerställa att skapandet av ditt mästerverk blir så smidigt som möjligt.

 1. Kindle Skapa: Detta kostnadsfria verktyg gör det möjligt för författare att omvandla word-filer till professionella e-böcker som är särskilt utformade för Kindle-format. Med inbyggda teman och stilar förenklar denna programvara processen och garanterar en engagerande läsarupplevelse.
 2. Skapare av tecknade serier för Kindle: För de som är mer visuellt lagda i sitt berättande - särskilt serietidningar eller grafiska romaner - är denna programvara din perfekta följeslagare. Den optimerar effektivt konstverk för de unika funktioner som finns tillgängliga på Kindle-enheter och appar.
 3. Kindle skapare av barnböcker: Ett särskilt verktyg för att skräddarsy barnböcker, tillsammans med popup-fönster och tilltalande illustrationer - alla träffar rätt när det gäller att fånga en yngre publiks uppmärksamhet.
 4. Förhandsgranskning av Kindle: Kindle Previewer är inte direkt ett skapandeverktyg, men är ändå ett viktigt steg i egenutgivning. Med den kan du se hur din bok kommer att se ut på olika enheter innan den publiceras.

Att använda dessa verktyg i din egenutgivning kan förbättra slutprodukten och ge en givande hantverksupplevelse längs vägen. Se till att hitta det verktyg som passar din berättarstil bäst och börja ge liv åt de livfulla berättelser som du bär inom dig!

Kostnader för självpublicering på Amazon

Att välja självpublicering på Amazon kan vara en extremt kostnadseffektiv metod för att lansera ditt kärleksarbete. Det ger fri tillgång till miljontals läsare, vilket hjälper spirande författare med begränsade ekonomiska resurser. Att navigera genom denna väg kommer dock fortfarande att kräva en viss investeringsnivå. 

Till att börja med är den största kostnaden ofta kopplad till att förbereda ditt manuskript för publicering. Detta inkluderar i allmänhet medel som avsatts för professionella redigerings- och korrekturläsningstjänster. Med tanke på konkurrensen på dagens litterära marknad måste kvalitet vara högsta prioritet - en enkel stavningskontroll räcker inte.

Läs också: Redigering och korrekturläsning: Betydelse, skillnader och tips

För det andra får du inte underskatta kraften i ett första intryck - attraktiva bokomslag säljer böcker! Att anlita en professionell grafisk designer kan öka din försäljning avsevärt och locka fler läsare till ditt mästerverk.

Behovet av en välstrukturerad och engagerande bokbeskrivning är också avgörande - notera att det inte heller är billigt att anlita bra copywriters. Det är dock avgörande att ge potentiella läsare en plågsam uppmaning att köpa eller ladda ner ditt arbete efter att ha läst dess sammanfattning.

Dessutom kan förvärv av en Internationellt standardiserat boknummer (ISBN) ökar dina kostnader för egenutgivning, även om detta kan vara valfritt baserat på lokala bestämmelser och personliga val.

Här är en grov uppdelning:

 1. Redigering och korrekturläsning: Dessa tjänster ser till att grammatiska fel inte förstör din resa som författare.
 2. Omslagsdesign: En övertygande omslagsdesign spelar ingen liten roll för att få människor att överväga att köpa eller ladda ner din bok.
 3. Beskrivning av boken: Ett lockande synopsis drar till sig potentiella läsare.
 4. Köp av ISBN-nummer: Att äga ett exklusivt ISBN är valfritt beroende på omständigheterna, men ger dig mer kontroll över din boks metadata.

Marknadsföring bör också ingå i dessa kostnader, för även om plattformen kan exponera dig för miljontals ögon över hela världen, krävs strategisk planering tillsammans med tillräcklig finansiering bakom riktade reklamkampanjer för att sticka ut från den tumultartade publiken.

Det är uppenbart att även om självpublicering på Amazon eliminerar vissa kostnader i samband med traditionella publiceringsmetoder, gör det inte resan helt kostnadsfri. Du måste budgetera tillräckligt för dessa förutsebara utgifter, eftersom skärande hörn kan äventyra din potentiella framgång i världen av självpublicering. Din bok kan ha skrivits med en liten budget, men för att ge den bästa chansen till framgång krävs lite mer investeringar än grundläggande kreativitet och exceptionella berättarkunskaper.

Marknadsföringsstrategier för egenutgivna böcker på Amazon

En av fördelarna med egenutgivning på Amazon är att du har fullständig kontroll över dina marknadsföringsstrategier. Men låt inte detta ansvar skrämma dig. Enligt vår erfarenhet kan en blandning av personligt engagemang och datadriven taktik leda till framgång.

Bygg en stark plattform för författare

Innan din bok ens når de digitala hyllorna är det viktigt att ha en etablerad författarplattform. Det kan handla om en professionell webbplats, en aktiv blogg eller en stark närvaro på sociala medier. Det är här som potentiella läsare kan lära känna dig, inte bara som författare, utan också som en opinionsbildare inom din genre eller nisch.

Utnyttja annonsering på nätet

En annan effektiv metod är att använda annonsverktyg på nätet. Både Amazon Ads och Meta Ads (Facebook och Instagram) erbjuder riktade annonser som är utformade specifikt för böcker - dessa gör det möjligt för dig att nå ut direkt till personer som kan vara intresserade av ditt verk baserat på deras läsvanor och intressen. Att medvetet investera i sådana riktade annonser kan bidra till ökad synlighet och förhoppningsvis försäljning.

Använd e-postmarknadsföring

E-postmarknadsföring är fortfarande en av de mest effektiva metoderna när det gäller att sälja böcker online. Att bygga upp en e-postlista med hängivna läsare som är spända på vad du skriver härnäst är mycket fördelaktigt när du lanserar nya böcker.

Engagera dig med Kindle Unlimited

Kindle Unlimited är en prenumerationstjänst som erbjuds av Amazon där läsare betalar månadsvis för obegränsad tillgång till alla böcker inom programmet. Om din bok är registrerad i KDP Select, som vi diskuterade tidigare, blir din bok tillgänglig på Kindle Unlimited automatiskt, vilket ger ditt arbete bättre synlighet bland prenumeranter som läser ofta.

Be om recensioner på ett autentiskt sätt

När någon har läst din bok bör du vänligen uppmana dem att lämna en recension. Positiva recensioner har stor betydelse för andra kunders köpbeslut och ger samtidigt bekräftelse på framtida marknadsföringsinsatser.

Dessa strategier - i kombination med tålmodig uthållighet - kommer att ge blivande författare som du ett försprång när du ger dig in i den värld som självpublicering på Amazon innebär; se till att du inte bara blir publicerad, utan också läst och uppskattad för ditt arbete.

Slutliga tankar om Amazon och självpublicering

Att ge ut en bok på Amazon är verkligen en spännande process. Oavsett om du har bestämt dig för att dela med dig av dina kunskaper inom ett specifikt ämne, släppa loss dina fantasifulla berättelser till världen eller kanske ge inspiration genom livslektioner, öppnar självpublicering upp ett universum fullt av autonom potential.

Resan kan verka skrämmande vid första anblicken. Detta gäller särskilt om det är ditt första steg mot egenutgivning på Amazon, eftersom många uppgifter kräver noggrannhet och stort tålamod. Men kom ihåg att varje del av processen representerar ytterligare en bit av den litterära duk du håller på att skapa.

Amazon har effektivt demokratiserat utgivningen med sin plattform Kindle Direct Publishing (KDP), som gör det möjligt för författare som oss att kringgå traditionella grindvakter som annars kanske skulle ha avvisat våra manuskript. I gengäld måste vi komma ihåg att med stor makt kommer stort ansvar - våra böckers framgång eller misslyckande beror till stor del på hur mycket vi anstränger oss.

Under hela ditt kreativa arbete kommer du alltid att ställas inför vissa utmaningar:

 1. Hård konkurrens inom vissa genrer.
 2. Nödvändigheten av starka marknadsföringsstrategier och SEO-kunskap.
 3. Kostnader i samband med högkvalitativ omslagsdesign, redigeringstjänster, bland annat.

Det är dock viktigt att inte se dessa som hinder utan som spännande möjligheter till tillväxt och utveckling på din väg mot att bli en framgångsrik författare.

Låt inte heller tillfälliga perioder av skrivkramp eller rädsla hindra dig från att göra framsteg; du har unika individuella tankar och perspektiv som är värda att dela med dig av! Förbli orubblig i att omfamna både de under och prövningar som följer med detta äventyr - de bidrar alla med värdefulla erfarenheter för att förfina färdigheter både som författare och entreprenör.

Fortsätt dessutom att lära dig om nya taktiker för att synas i en ocean av digitalt innehåll - kom ihåg: tekniken växer med stormsteg varje dag så utnyttja den effektivt - precis som egenutgivning i sig!

Slutligen, sluta aldrig att ställa frågor när det behövs; många plattformar erbjuder stöd från andra indieförfattare som genomgår liknande strider inom sina egna strävanden.

Att ge sig i kast med egenutgivning på Amazon kräver uthållighet, kreativitet och en stark drivkraft. Men det är också ett spännande ögonblick där dina idéer kan komma till uttryck och i slutändan nå en global publik. Så hoppa in! Fortsätt framåt! Njut av varje steg i denna litterära odyssé - för det handlar inte bara om den bok du kommer att ha i slutet, utan också om den berikande erfarenhet och ovärderliga lärdomar som upptäckts längs denna unika väg. Lycka till med skrivandet!

Skapa dina visuella bilder med Mind the Graph och bli en framgångsrik författare

Mind the Graph är ett verktyg där forskare enkelt kan skapa vetenskapligt korrekta bilder för böcker och alla andra publikationer. Bläddra bland 75 000+ vetenskapligt korrekta illustrationer inom 80+ populära områden, dra och släpp dem i en canva och skapa vackra designer på några minuter. Registrera dig kostnadsfritt och börja skapa nu!

Infografik
logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar