Επεξεργασία σημαίνει επέκταση των προτάσεων για να εκφραστούν με σαφήνεια. Η επεξεργασία βοηθά στην ενίσχυση της κατανόησης από τους αναγνώστες και παρέχει σαφήνεια στο κείμενό σας. Διαβάστε το άρθρο για να καταλάβετε προτάσεις επεξεργασίας και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο γραπτό σας.

Τι είναι μια πρόταση επεξήγησης στο γραπτό λόγο

Επεξήγηση είναι η διαδικασία επεξήγησης μιας πρότασης με περισσότερες λεπτομέρειες. Η προσθήκη λεπτομερειών στις δεδομένες πληροφορίες συμβάλλει στην ενίσχυση της σαφήνειας και κάνει τα γραπτά σας εντυπωσιακά. 

Η επεξεργασία μιας πρότασης εξαρτάται από το σκοπό και την ανάγκη του ακροατηρίου. Γενικά, οι προτάσεις μπορούν να επεξεργαστούν χρησιμοποιώντας εμπειρίες από την πραγματική ζωή, ορισμούς, παραδείγματα, γεγονότα, στατιστικά στοιχεία, ανέκδοτα, σενάρια, παραθέματα κ.λπ.

Παράδειγμα - "Είδα ένα ποντίκι"

Η παραπάνω πρόταση δεν βγάζει νόημα, καθώς δεν αναφέρει ποιος είδε το ποντίκι, πότε και πού το είδε και γιατί το είδε.

Ωστόσο, αν αναπτύξετε την πρόταση σε 

"Ο Τζακ είδε χθες ένα ποντίκι κοντά στο σπίτι του, καθώς το περιβάλλον ήταν γεμάτο σκουπίδια".

Η πρόταση είναι σαφής τώρα, μεταφέροντας ότι υπήρχαν σκουπίδια γύρω από το περιβάλλον του Τζακ. Έτσι, είδε ένα ποντίκι κοντά του.

Ο κανόνας για την επεξεργασία μιας πρότασης είναι να αναρωτηθείτε αν η πρόταση έχει νόημα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε ολόκληρη την ιδέα.

Επεξεργασία μιας πρότασης με βάση το είδος του γραπτού λόγου

 • Αφήγηση- Κατά την αφήγηση ενός περιστατικού, η επεξεργασία μιας πρότασης απεικονίζει την περιγραφή ενός περιστατικού που επιτρέπει στους αναγνώστες να φανταστούν την κατάσταση και να νιώσουν ότι βρίσκονται στην ιστορία. 
 • Ενημερωτικό- Κατά την εκπόνηση μιας πρότασης που αποσκοπεί στην εκπαίδευση του αναγνώστη, ο συγγραφέας πρέπει να σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες και να τις εντάξει σε ένα ενιαίο πλαίσιο.
 • Γνώμη- Όταν παρουσιάζετε μια άποψη μέσω του γραπτού σας, πρέπει να εμβαθύνετε στις λεπτομέρειες για να αναδείξετε τους λόγους που υποστηρίζουν το επιχείρημά σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις προτάσεις επεξήγησης;

Κάντε ερωτήσεις - Ρωτήστε τι, γιατί, και πώς κατά τη διάρκεια του γραψίματος.

Οι ερωτήσεις αυτές βοηθούν τον συγγραφέα να σκεφτεί το θέμα και να επεξεργαστεί προτάσεις. Ενσωματώνουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική μεταφορά του θέματος.

Για παράδειγμα, ας μιλήσουμε για την υδροπονία.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια ερώτηση στις εξετάσεις σας που σας ζητά να γράψετε μια σύντομη έκθεση για την υδροπονία. Ποια είναι λοιπόν η γνώμη σας για την υδροπονία; 

Θα γράψετε δύο γραμμές που περιγράφουν τη λέξη υδροπονία και θα την αφήσετε; Αν το κάνετε αυτό, θα χάσετε τη βαθμολογία σας. Τότε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση;

Είναι απλό! Επεξεργαστείτε την Υδροπονία χρησιμοποιώντας τις ερωτήσεις "τι, γιατί και πώς". Θέτοντας αυτές τις ερωτήσεις, θα είστε σε θέση να καλύψετε τα ακόλουθα.

 • Τι - Τι είναι η υδροπονία - Ορισμός, παραδείγματα
 • Γιατί - Γιατί χρειάζεστε την Υδροπονία - τα πλεονεκτήματά της
 • Πώς - Πώς μπορείτε να ασκήσετε την υδροπονία - διαφορετικές μέθοδοι υδροπονίας και φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν με αυτές τις μεθόδους

Και με αυτό, η επιχειρηματολογία σας θα είναι πλήρης, καλύπτοντας όλες τις κρίσιμες πληροφορίες και θα βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα την έννοια της Υδροπονίας.

Άλλες στρατηγικές για να αναπτύξετε μια πρόταση

 • Επεξήγηση - Απλοποιήστε το θέμα σας, αναπτύσσοντας αυτό που θέλετε να μεταφέρετε.
 • Περιγραφή - Μεταφέρετε το θέμα χρησιμοποιώντας επίθετα, μεταφορές και συναφή στοιχεία για να ενισχύσετε την ποιότητά του.
 • Εικονογράφηση - Ενσωματώστε παραδείγματα για να παρουσιάσετε το θέμα σας και να αυξήσετε την κατανόησή του.
 • Φαντασία - Φανταστείτε τον εαυτό σας στη θέση ενός αναγνώστη και γράψτε τι θα θέλατε να μάθετε για το θέμα. 
 • Προσθήκη εμπειριών - Προσθέστε εμπειρίες στα γραπτά σας για να δείξετε αυθεντικότητα και σαφήνεια.
 • Αντίδραση - Όταν γράφετε κάτι, σκεφτείτε το αντίθετο. Αυτό θα σας δώσει μια κριτική ανάλυση του θέματος και θα σας βοηθήσει στην επεξεργασία μιας πρότασης.
 • Αντανάκλαση - Δείξτε πώς το θέμα επηρεάζει τον αναγνώστη.
 • Πρόβλεψη - Ενημερώστε τον αναγνώστη για το τι μπορεί να περιμένει από το κείμενό σας.
 • Σύγκριση - Διαφοροποιήστε τα δύο θέματα, δείξτε τους πώς σχετίζονται και συνδέστε τις τελείες.
 • Πρόσκληση για δράση - Σκεφτείτε και γράψτε αυτά που οι αναγνώστες σας πρέπει να αντιληφθούν και να δράσουν. 

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις

Τι θα λέγατε αν είχατε ένα μαγικό χάπι για να γυαλίσετε τα γραπτά σας και να τα κάνετε πιο σαφή και περιεκτικά; Θα το παίρνατε ή όχι; Το Mind the Graph είναι αυτό το μαγικό χάπι για όλους τους ερευνητές που κάνει τα γραπτά τους απλά αλλά εντυπωσιακά με οπτικά ελκυστικά infographics. Εγγραφείτε τώρα και κάντε τη διαδικασία συγγραφής σας πιο εύκολη.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα