Η ταχεία ανακάλυψη, ταυτοποίηση και χαρακτηρισμός παθογόνων μικροοργανισμών αποτελεί σοβαρή δυσκολία σε πολλούς τομείς, από τις επιχειρήσεις έως την ιατρική. 

Ενώ είναι γνωστό ότι οι τυπικές μέθοδοι ταυτοποίησης παθογόνων μικροοργανισμών είναι χρονοβόρες και εντατικές, η ανάπτυξη απλών και οικονομικά αποδοτικών τρόπων μικροβιακής ταυτοποίησης που εξακολουθούν να είναι ακριβείς και αλάνθαστες αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο και μια δυσκολία της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας.

Τι είναι τα παθογόνα;

Ένα παθογόνο είναι, με απλά λόγια, ένας οργανισμός που προκαλεί διάφορες ασθένειες.

Ενώ οι μικροοργανισμοί είναι φυσικά παρόντες στο σώμα σας, αποτελούν απειλή μόνο εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο ή εάν καταφέρουν να διεισδύσουν σε μια τυπικά αποστειρωμένη περιοχή του σώματός σας. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, από την άλλη πλευρά, είναι μοναδικοί στο ότι μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια μόλις εισέλθουν στον οργανισμό.

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί πρέπει να ευδοκιμήσουν και να επιβιώσουν μετά την είσοδό τους στον ξενιστή. Πρέπει να αποφύγουν τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το σώμα του ξενιστή για να αντιγράφουν τον εαυτό τους πριν αναχωρήσουν και εξαπλωθούν σε διαφορετικό ξενιστή. 

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται με πολλαπλούς τρόπους, μπορούν να διαδοθούν μέσω της επαφής με το δέρμα, τα σωματικά υγρά, τα αερομεταφερόμενα σωματίδια, την επαφή με περιττώματα, μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι τύποι, οι επικρατέστεροι από τους οποίους είναι τα παράσιτα, τα πρωτόζωα, οι μύκητες, οι προκαρυώτες, οι ιοί και τα πράιονς. 

Κατασκευασμένο με Mind the Graph

Προσδιορίστε εύκολα παθογόνα με λεπτομερείς απεικονίσεις

Η ακριβής αναπαράσταση ενός παθογόνου μπορεί να είναι καθοριστική για τη διαδικασία ταυτοποίησης. Στη γκαλερί του Mind the Graph μπορείτε να βρείτε παράσιτα, ιούς και πολλές άλλες επιστημονικά ακριβείς απεικονίσεις για να απεικονίσετε τη μελέτη σας. Ελέγξτε τη γκαλερί μας και ξεκινήστε τη δημιουργία σας τώρα.

Κουμπί:

Ελέγξτε την γκαλερί

Παραδοσιακές μέθοδοι ταυτοποίησης παθογόνων μικροοργανισμών

Μακροσκοπικό 

Η συνολική εμφάνιση ενός παθογόνου, συμπεριλαμβανομένης της μορφής, του μεγέθους, του χρώματος και της οσμής του, μπορεί να εξεταστεί με τη χρήση μακροσκοπικής τεχνικής. Το είδος του παθογόνου μπορεί συχνά να προσδιοριστεί με την εξέταση των αδρών μορφολογικών ή μακροσκοπικών χαρακτηριστικών μιας καλλιέργειας άγαρ.

Χρώση και μικροσκοπία

Η χρώση είναι μια τεχνική μικροσκοπίας που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αντίθεσης σε μια μικροσκοπική εικόνα. Οι χρώσεις και οι χρωστικές χρησιμοποιούνται ευρέως για την ανάδειξη χαρακτηριστικών σε παθογόνα για εξέταση σε διάφορα μικροσκόπια.

Υπάρχουν διάφορες διαδικασίες χρώσης, όπως η χρώση κατά Gram, η χρώση ενδοσπορίων, η χρώση Ziehl-Neelsen και οι χρώσεις μυκήτων και ζυμομυκήτων.

Απλές βιοχημικές δοκιμές

Οι βιοχημικές αντιδράσεις μπορούν να παρέχουν ουσιαστικές πληροφορίες για τον αποτελεσματικό εντοπισμό παθογόνων μικροοργανισμών σε ένα δείγμα. Τα βακτήρια παράγουν από τη φύση τους έναν τεράστιο αριθμό ενζύμων και αυτά τα ένζυμα είναι που τους επιτρέπουν να ταυτοποιηθούν με τη χρήση βιοχημικών διαδικασιών. 

Οι απλές βιοχημικές δοκιμές, όπως η δοκιμή καταλάσης, η δοκιμή οξειδάσης και οι δοκιμές χρησιμοποίησης υποστρώματος, ταξινομούνται ως παραδοσιακές μέθοδοι για τον εντοπισμό παθογόνων μικροοργανισμών.

Διχοτομικά κλειδιά αναγνώρισης

Το διχοτομικό κλειδί είναι ένα χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο για την ταυτοποίηση παθογόνων οργανισμών με βάση τα ορατά χαρακτηριστικά τους. Τα διχοτομικά κλειδιά αποτελούνται από μια σειρά δηλώσεων, καθεμία με δύο επιλογές, που καθοδηγούν τους χρήστες στη σωστή ταυτοποίηση.

Σύγχρονες μέθοδοι ταυτοποίησης παθογόνων μικροοργανισμών

Μέθοδος PCR

Η PCR, ιδίως η PCR πραγματικού χρόνου, είναι ίσως η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μοριακή τεχνολογία για την ταυτοποίηση παθογόνων. Η PCR μπορεί να αναγνωρίσει και να διακρίνει μικροβιακά είδη απευθείας από κλινικά δείγματα, επιταχύνοντας τη διάγνωση. 

Ταυτοποίηση με βάση μικροσυστοιχίες

Ο υβριδισμός προ-ενισχυμένων αλληλουχιών μικροβιακού DNA σε συστοιχισμένους ολιγονουκλεοτιδικούς ανιχνευτές ειδικού είδους αποτελεί τη βάση για την ταυτοποίηση μικροβίων με χρήση μικροσυστοιχιών. Κατά την υβριδοποίηση, κάθε ανιχνευτής διαθέτει μια μοναδική χρωστική που φθορίζει, η οποία χρησιμοποιείται για τη διάκριση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ανοσολογική μέθοδος

Τα αντισώματα και οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται σε ανοσολογικές μεθόδους για τον εντοπισμό παθογόνων μικροοργανισμών εντός του οργανισμού ενδιαφέροντος.

Επί του παρόντος, τρεις μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την ανοσολογική ταυτοποίηση: ELISA, κυτταρομετρία ροής και ανοσοϊστοχημεία.

Online Infographic Maker για την επιστήμη

Μπορείτε να σχεδιάσετε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για την αφίσα, το πανό, την παρουσίαση ή την επιστημονική σας εργασία χρησιμοποιώντας το Mind the Graph. Το ονομάζουμε infographic maker, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για οποιοδήποτε είδος οπτικού σχεδιασμού χρειάζεστε για την ενίσχυση της κατανοητότητας της εργασίας σας.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα