Това е интригуващ въпрос. Ако бяхте детектив, който се опитва да открие коронавируса и да предотврати предаването на пандемията, къде щяхте да го търсите?

Има много различни отговори на този въпрос: може да се потърси естественият гостоприемник, както обяснихме в тази публикация или да разбирате в към какви повърхности ще се залепи в зависимост от материала, както обясняваме в тази публикация.

Но в действителност бихте се замислили за това. Тя се крие в собственото ви семейство. Какво?

Според проучването "Предварителен анализ на характеристиките на клъстера за болестта Corona Virus", проведено в Ухан, епицентъра на кризата в Китай, най-близката човешка общност, т.е. близките приятели и семейството, са най-големият клъстер на заразяване с вируса.

Това се случва именно защото близо 80% от хората имат много леки симптоми или дори нямат никакви симптоми. Те са безсимптомни, но все още могат да предават коронавируса. Това вероятно е една от най-опасните характеристики на предаването на Covid-19.

Разгледайте инфографиката по-долу, за да разберете кои са основните клъстери, отговорни за предаването на Covid-19, според китайското проучване.

Инфографика, показваща клъстерите на предаване на коронавируса Covid-19 от едно проучване, проведено в началото на епидемията в Ухан - Китай. Семейство и

Клъстерите Covid-19 предаването са проучени в хода на епидемията, това е, разбира се, много малка част от пациентите, докладвани в началото на епидемията. Данните са събрани в периода от 1 януари до 20 февруари 2020 г. По това време това дори не е било повод за безпокойство за много държави, като САЩ, въпреки че информираността относно предаването на Covid-19 вече се е повишавала в Европа

Важно е да се отбележи, че тези групи изключват очевидното: много хора са били заразени в здравните служби и болниците. Те просто анализират предаването на Covid-19 при "естествено" разпространение.

След това става ясно, че от 377 потвърдени случая огромното мнозинство са предадени чрез семейството и близки приятели. Инкубационният период варира от 1 до 20 дни, така че човек може да е асимптоматичен и въпреки това да е предал коронавируса на колегите си, когато е имал близък контакт. Това е и причината, поради която семейството и приятелите са важен клъстер: трябва да имате близък контакт, за да бъдете засегнати от предаването на Covid-19, а обикновено нямате близък контакт с никого на улицата, нали?

Основните клъстери на предаване на Covid-19 са:

79% Семейство и приятели
10% Ресторанти
6% Търговски центрове и супермаркети
3% Работни единици
1.5% Транспорт

Друг извод е инкубационният период. на това проучване. Те оценяват инкубационния период за предаване на Covid-19, анализирайки 325 случая, и стигат до заключението, че той продължава от 1 до 20 дни, като средната стойност е 7 дни. Казано по-просто: вирусът се нуждае от една седмица, за да се появят ясни симптоми. Така че, ако сте имали контакт с някого, засегнат от коронавирус, изчакайте поне една седмица, преди да правите заключения относно предаването на Covid-19.

Анализът на епидемичната ситуация в Китай показва, че има вероятност пациентите да са източник на инфекция по време на инкубационния период на епидемията. Това означава, че пациентите допринасят за предаването на инфекцията още преди появата на симптомите. Колкото по-възрастни са пациентите, толкова по-тежки са симптомите.

Развитието на двете типични огнища ясно показва разпространението на ранните случаи в Ухан. Каквото и да се случи, скринингът и изолирането на близките контакти остават от съществено значение, с изключение на клиничното лечение по време на епидемията. Особено за здравите хора в района на епидемията изолацията е от ключово значение.

Това е друга версия на инфографиката за клъстерите на предаване на коронавируса Covid-19. Социалната изолация е от ключово значение за предотвратяване на епидемията. Стойте настрана дори от семейството ан приятелите, това е основното послание на проучването.

Също така: научете как социалната изолация е важна мярка за предотвратяване на експоненциалното развитие на епидемията от коронавирус Covid-19.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони