Синтетична биология

Финансирането от публичния сектор на проекти в областта на синтетичната биология се увеличава всяка година, а данните от "Тенденции в САЩ при финансирането на изследвания в областта на синтетичната биология" доклад показва, че от 2010 г. насам DARPA е увеличила ресурсите си.

Без съмнение това е стратегическа област на познанието и вече не е фундаментална наука - това е бизнес. Някои интересни цифри:

Две трети от всички инвестирани от САЩ средства идват от Министерството на отбраната, което поражда известни опасения за биологични оръжия.

По-малко от 1% от всички средства се инвестират в изследвания на риска и проучвания на етични и морални въпроси.

И така, за разработването на тази технология се отделят много пари, но почти нищо не се прави за решаване на въпроса. "Как да го използваме?"

20130216_091216_synbio650

Нов анализ на проекта "Синтетична биология" към Центъра "Уилсън" показва, че Министерството на отбраната и неговата Агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) финансират голяма част от изследванията на правителството на САЩ в тази област, като по-малко от 1% от общото федерално финансиране се насочва към изследвания на риска.

В доклада, Тенденции в изследванията в областта на синтетичната биология в САЩ, установява, че между 2008 и 2014 г. Съединените щати са инвестирали приблизително $820 милиона долара в изследвания в областта на синтетичната биология. През този период Министерството на отбраната се превръща в ключов финансист на изследванията в областта на синтетичната биология. Инвестициите на DARPA например са се увеличили от почти нулеви през 2010 г. до над $100 млн. през 2014 г. - повече от три пъти повече от сумата, изразходвана от Националната научна фондация (NSF).

"Увеличението на разходите за научни изследвания на DARPA идва в момент, когато NSF приключва първоначалната си инвестиция в Изследователския център за инженерна синтетична биология или SynBERC", казва д-р Тод Куикен, старши програмен сътрудник на проекта. "След като финансирането на SynBERC приключи през следващата година, не е ясно дали ще има специална изследователска програма извън Пентагона. Освен това има малко инвестиции за справяне с потенциалните рискове и етични въпроси, което може да повлияе на общественото приемане и пазарния растеж с напредването на областта."
синтетична биологияИзточници:

Доклад за тенденциите във финансирането на научни изследвания в областта на синтетичната биология в САЩ

Големите тенденции в синтетичната биология, които трябва да знаете

Навигация в бъдещето на синтетичната биология

Военните стават основен спонсор на синтетичната биология

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони