Работите върху следващия си голям плакат по микробиология? Чудите се как да не изглежда като поредния микробиологичен плакат?

Ако сте отговорили с "да" и на двата въпроса, тогава това обширно ръководство за създаване на зашеметяващи и спиращи дъха плакати по микробиология е точно за вас.

Но защо трябва вашият научен постер изглеждат необикновено и зашеметяващо? Независимо дали сте:

 • студент, който иска да изкара по-добри оценки и да привлече вниманието на професора си със зашеметяващ плакат,
 • изследовател, който иска да разпространи своите изследвания и да окаже влияние върху аудиторията си,
 • собственик на стартиращ бизнес, който иска да привлече повече клиенти,
 • или всеки, който иска да направи конкретно изявление,

тогава имате нужда от изключителен, зашеметяващ плакат по микробиология в живота си.

Всички знаем какво въздействие може да окаже върху нас визуалното съдържание. Ето някои от тях солидна статистика които са доказателство за този факт:

 • Цели 90% от информацията, обработвана от мозъка ни, е визуална!!
 • Мозъкът ни обработва визуалната информация 60 000 пъти по-бързо от текстовата.

Изследователите неведнъж са подчертавали значението на визуалното представяне на информацията.

Същото важи и за работата ви в областта на микробиологията.

Ако искате да окажете трайно въздействие върху аудиторията си и да се доближите до целите на кариерата си, какъв по-добър начин от добрия стар плакат по микробиология?

Но от години много хора създават плакати по микробиология. Каква разлика ще направите вие? Точно за това става дума в това ръководство.

Ще разгледаме някои техники и хитрини, с които вашият плакат по микробиология със сигурност ще изпъкне сред стотиците други плакати.

Сега вече сигурно сте любопитни за тези съвети, така че нека започнем да се гмуркаме в тях един по един.

Разположението е всичко

Да, правилно сте прочели. Разположението е всичко. Изключително важно е да започнете плаката си с оформление. 

Разбира се, имате приблизителна представа какво искате да има на вашия плакат по микробиология.

Ще го имате предвид. Но трябва да го запишете на нещо конкретно, нещо видимо.

Едва тогава ще имате точна представа как ще изглежда вашият плакат.

Началото на оформлението е основната съставка на един изключителен плакат. Затова не пропускайте тази стъпка, защото в противен случай нещата може да се объркат.

Но как да започнете с оформлението? Просто вземете химикал и хартия. Започнете да си играете с основния макет.

Преди всичко решете какво послание искате да предадете и каква информация искате да добавите.

Опитайте се да отделите време тук, за да не пропуснете някоя важна информация, която искате да добавите към плаката си.

След това визуализирайте въображението си и запишете всичко на хартия. Може би ще се изненадате, че ще са ви необходими няколко итерации. 

Може да не харесате първия, а може да не харесате дори петия. Въпросът е да продължите да рисувате, докато не останете доволни от оформлението.

Кликнете тук, за да изпробвате Poster Maker на Mind the Graph, който ви помага да създадете научен плакат в 5 прости стъпки

След това е време да подготвите дизайна си.

Можете да предоставите своя макет на дизайнер, който ще подготви дизайна за вас.

Но проблемът е, че дизайнерите са скъпи и не бързат да направят дизайна.

В края му може да поискате да внесете промени в дизайна на плаката си. Не искате да се връщате при дизайнера си за всяка малка промяна.

И така, какъв е другият вариант?

Направете дизайна сами! Да, за това не е необходим дизайнер. Можете да използвате инструмент за създаване на научни графики, като например Mind the Graph, който ще ви помогне да изработите своя плакат по микробиология от нулата. Но защо ви е необходим такъв инструмент?

 • Не се нуждаете от извънредни технически умения на нинджа, за да използвате този артистична графика производител. Дори начинаещ може да изработи зашеметяващи плакати от нулата. Той е изключително лесен и интуитивен за използване.
 • Ако не искате да създавате плаката си от нулата, имате и друга възможност. Използвайте един от готовите дизайни на плакати, предоставени от инструмента, само за научното послание, което искате да предадете. 
 • Не е нужно да полагате много труд. Можете лесно да се справите с дизайна на плаката си за изненадващо кратко време. 
 • Можете да си играете с дизайна на плаката, както и когато пожелаете, което според мен е най-добрата част. Не е нужно да чакате дизайнера си за всяка малка редакция, която искате да направите. Можете да правите редакциите в рамките на няколко минути.

Създаването на такъв дизайн за вашия плакат по микробиология ще гарантира, че крайният резултат ще бъде елегантен и професионален, а това са някои от тайните съставки за създаването на изключителен плакат.

Такъв професионален, елегантен дизайн е това, което ще ви накара да се откроите от останалите медицински творби, които са просто куп изображения, подредени на плаката. 

Не искате плакатът ви да изглежда случаен. Искате да го направите сглобен. Това ще привлече погледите на аудиторията ви веднага.

Ако все още смятате, че да направите дизайна сами е трудно, чуйте това. Това е еднократна мярка.

След като направите зашеметяващ дизайн на плакат, половината от работата ви е свършена. Повярвайте ми! Ще бъдете възхитени от своя дизайн на плакат по микробиология.

След това трябва само да предадете правилното послание, което аудиторията ви очаква и което съответства на целите ви за този плакат.

Ето един пример за зашеметяващ плакат по микробиология, който можете да създадете с помощта на Mind The Graph:

Подчертайте офертата си

Всички велики плакати там винаги имат страхотно предложение. Те предимно казват на аудиторията какво ще получи, след като прочете вашия плакат. 

Добавянето на оферта е важно, тъй като тя ще подтикне аудиторията да предприеме някакво действие, което ще ви бъде от полза.

Това предложение ще ги накара да запомнят и да говорят за вашия плакат по микробиология дори след като са приключили с разглеждането му.

Ето защо трябва да подчертаете предложението си и да го направите възможно най-креативно. Трябва да я направите четивна и разбираема за вашата аудитория.

Трябва да кажете точно и точно какво ще получат, след като прочетат вашия плакат.

Кликнете тук, за да изпробвате Poster Maker на Mind the Graph, който ви помага да създадете научен плакат в 5 прости стъпки

Това ще бъде основният ви призив за действие. Тук можете да направите някои смели твърдения, така че да оставите аудиторията си впечатлена.

Можете да ги привлечете с убедителни статистически данни в подкрепа на твърдението си.

Можете също така да подтикнете аудиторията си да предприеме някакви действия, след като прочете вашия плакат по микробиология.

Всичко, което казвате или твърдите, трябва да ги привлича и да предизвиква любопитство.

Само тогава въздействието на вашия плакат ще се запази дори след като аудиторията продължи живота си. 

Можете също така да добавите предложение, което допринася за по-голямото благо и помага за развитието на общността на микробиолозите като цяло.

Комбиниране на артистична графика с чудесна оферта е печелившата формула за изключителен плакат по микробиология. 

Ето един чудесен пример за плакат по микробиология, в който има раздел, наречен "Какво можете да направите тогава".

Това е чудесен начин да направите своя плакат по микробиология 10 пъти по-интересен.

Никога не подценявайте силата на минимализма

Сега, когато знаем, че елегантността и страхотният дизайн са това, което може да накара вашия плакат по микробиология да изпъкне, това не означава, че трябва просто да напълните плаката си със случайни неща. Прекаленото разхвърляне никога не е полезно за вашия плакат. 

Минимализмът е правилният начин за създаване на печеливш плакат по микробиология. Вместо да добавяте твърде много несъществени неща към плаката си, придържайте се към една тема и се уверете, че дизайнът на плаката ви е съгласуван. 

Можете да използвате икони във вашия плакат, тъй като те изглеждат минималистично, но подкрепят добре вашата идея.

Можете също така да направите плаката си много по-интересен, като използвате карикатурен герой. 

Този карикатурен герой може да обясни нещата на аудиторията и по този начин вашият плакат ще изглежда изключително интересен.

Можете да използвате инфографиката и като плакат. Според Уикипедия, "Инфографиките могат да подобрят познавателните способности, като използват графики за подобряване на способността на човешката визуална система да вижда модели и тенденции."

Това означава, че няма никакво съмнение, че инфографиките, когато се използват като плакати, могат да ви помогнат да звучите по-авторитетно и креативно.

Инфографиките ще докажат, че сте положили много усилия, за да предадете посланието си ефективно. 

Освен това друго страхотно нещо при използването на инфографиката като плакат е, че тя е многофункционален актив за съдържание.

Това означава, че можете да споделяте инфографиката си в различни платформи, за да популяризирате по-добре своя плакат по микробиология.

Можете да използвате канали като уебсайта си или социалните медии, за да популяризирате своя плакат с инфографика.

Можете също така да използвате гостуване, за да публикувате своя плакат в различни уебсайтове за микробиология.

Това е чудесен начин да увеличите видимостта на своя плакат по микробиология. По този начин вашият плакат може дори да стане вирусен за една нощ.

Ето защо това е чудесна хак за вас да опитате!

Ето например пример за инфографика, която може да се използва като плакат:

Кликнете тук, за да изпробвате Poster Maker на Mind the Graph, който ви помага да създадете научен плакат в 5 прости стъпки

Следвайте обичайния план

Когато става въпрос за плакати, е добре да се придържате към обичайния, изпитан план.

Следването на предварително определен план ще ви помогне да направите своя плакат по микробиология по-съгласуван и ще помогне на аудиторията да разбере по-добре вашата гледна точка.

Ето една схема, която можете да следвате:

Заглавие

Вашето заглавие е първото нещо, което аудиторията ще види във вашия плакат по микробиология. Затова е от решаващо значение да започнете плаката си правилно. 

Използвайте заглавие, което точно улавя идеята на вашия плакат. Също така трябва да се опитате да направите заглавието си примамливо и предизвикващо любопитство.

Основно тяло

Следва основната част на плаката. Ето какво трябва да включите в основната част на вашия плакат:

 1. Въведение 
 2. Методи
 3. Решения
 4. Фигури и таблици
 5. Заключение
 6. Доказателство/резултати
 7. Покана за действие (CTA)

Можете да започнете с предварително подготвен шаблон, вместо да започвате от нулата. Това ще ви помогне да спестите време и ще улесни работата ви.

Mind the Graph, инструментът за създаване на научни плакати, разполага с няколко зашеметяващи готови шаблона, от които можете да се възползвате.

Те могат да ви помогнат да оформите своя плакат по микробиология по желания от вас начин, без да се налага да отделяте много време за дизайна и оформлението.

Можете също така да споделите с дизайнера си предварително подготвен шаблон за научен плакат, за да може той да използва шаблона, за да изработи плаката ви според вашите изисквания. 

Ето няколко шаблона, които можете да използвате за своя плакат по микробиология:

Проверете реалността

И накрая, време е да проверите реалността. Наистина ли вашият плакат по микробиология се оказа добър?

Важно е да прецените и оцените качеството на вашия плакат, преди да го представите на аудиторията. Но как да направите това?

Започнете да си задавате тези два въпроса:

 1. Изпъква ли важното послание, което възнамерявате да предадете с помощта на вашия плакат? Достатъчно ясно ли е, за да го разбере аудиторията ви? Ако е неясно и не е лесно да бъде възприето, тогава трябва да преработите дизайна на плаката си, за да гарантирате, че посланието се откроява.
 2. Бихте ли разлепили този плакат на рекламни пана? Достатъчно добър ли е той, за да окаже такова въздействие върху хората, особено върху микробиолозите?

След това можете да споделите своя плакат с два типа хора:

 1. Микробиолози или хора, които имат познания по темата - проверете дали разбират същността на вашия плакат и дали намират стойност в него.
 2. Обикновени хора, които не са запознати с микробиологията - вижте дали разбират смисъла, който се опитвате да предадете чрез плаката. 

Уверете се, че всички ще останат очаровани от вашия плакат по микробиология.

Уверете се, че плакатът ви е спиращ дъха и че хората действително намират стойност, след като го разгледат.

Също така се уверете, че вашето предложение или призив за действие се открояват и хората могат да ги разберат. Ако това не е така, преоценете дизайна на плаката си.

Променете оформлението му, основните послания или дори си поиграйте с визуалните елементи. 

Тази стъпка ще гарантира, че вашият плакат е наистина необикновен и за него ще се говори дълго време от аудиторията ви. 

Заключение

Ето ги тайните съвети и хитрини за създаване на наистина зашеметяващ плакат по микробиология, който ще накара аудиторията ви да изпита възхищение. Ако прилежно следвате тези техники и се уверите, че основната ви идея е предадена, вашият плакат ще спечели сърцата на мнозина.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони