Сенилните клетки са известни с това, че състаряват тялото ни. Това е естественият ход на нещата, така че няма изненади. Тъй като обаче всичко в нашия организъм е свързано, изглежда, че сенесцентните клетки могат да влияят на много повече неща, отколкото сме предполагали досега. Всъщност те може да имат по-голяма роля за появата на някои заболявания.

"Натрупването на стареещи клетки в тялото ни оказва голямо влияние върху продължителността на живота ни - както показват изследванията върху мишки." Списание Science

Сенилните клетки може да влияят на сърдечните заболявания

Хубавото е, че стареещите клетки спират да се възпроизвеждат, което ни предпазва от развитието на рак от клетки, които не са достатъчно здрави, за да се възпроизвеждат. Въпреки това стареещите клетки все още могат да бъдат открити в тялото ни и се задържат в него за дълъг период от време.

Този факт е от изключително значение, когато става въпрос за натрупване на клетки и други вещества, които могат да повлияят на системите на тялото ни. Всъщност последните проучвания на сърдечносъдовите заболявания посочват, че стареещите клетки могат да допринесат за развитието на атеросклероза. За да бъдат по-точни, изследователите се опитват да разберат каква е ролята на стареещите клетки за образуването на плаки по време на развитието на атеросклерозата.

"Плаките могат да станат смъртоносни, ако се счупят и предизвикат образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират артериите и да доведат до инфаркт или инсулт. При мишките, при които са премахнати стареещите клетки, Ван Деурсен и колегите му откриват, че плаките имат по-дебели защитни обвивки и по този начин вероятността да се счупят е по-малка." Списание Science

Сенилните клетки може да влияят на сърдечните заболявания

Все още има нови тестове, които трябва да се направят, преди да се приеме, че стареенето на клетките играе истинска роля при сърдечносъдовите заболявания. Въпреки това изследователите изглеждат много развълнувани от новата гледна точка към атеросклерозата. Колкото повече разбираме факторите, участващи в дадено заболяване, толкова по-лесно става да се намесим и да регресираме развитието на болестта.

Ако изследователите са прави, може да се окаже, че ще търсим алтернативни начини за лечение на болести, докато увеличаваме продължителността на живота си.

Сенилните клетки може да влияят на сърдечните заболявания

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони