Трудно е да се публикува научноизследователски труд, тъй като процедурата е бавна и може да отнеме много време. Тъй като изследователският труд трябва да бъде правилно оценен и анализиран, процесът може да се забави с месеци или дори с години. Изследователите естествено са разстроени от времето, което им е необходимо, за да съобщят за своите изследвания и да се възползват от предимствата на публикувана, достойна за цитиране научна публикация.

A препринт хартия е материал, който е подготвен за публикуване като статия в списание, но все още не е рецензиран от списание. Публикуването на препринти дава възможност за бързо разпространение на резултатите от изследванията, което спестява време на търсещия информация за проведени по-рано изследвания, които все още не са публикувани поради трудоемката процедура за получаване на публикация в списание.

В тази статия за Mind The Graph ще научите повече за документи за предпечат и как можете да се възползвате от публикуването на изследвания, които все още не са рецензирани за публикуване в списание.

Какво представлява хартията за предпечат?

Препринтите, известни също като авторски оригинални ръкописи (AOM), са версии на вашия документ, които все още не са изпратени за преглед в списание. Препринтът може да не се третира със същата почит като публикуван научен труд в списание, но той ще бъде публично достъпен, няма да може да бъде премахнат от сървъра и почти сигурно ще привлече повече внимание от публикувания ви труд. 
Въпреки че не е за публикуване, трябва да се отнасяте препринт хартия сериозно, за да направите добро впечатление, да привлечете вниманието на аудиторията и да предизвикате интерес към вашите изследвания.

Може ли да се цитират препринти?

Не забравяйте, че всички части трябва да са в добра форма, а структурата на разказа трябва да има смисъл и да е интересна. Всяка препринта може да получи DOI (Digital Object Identifier) и да бъде цитирана. 

Какви са предимствата на хартията за предпечат?

 • Скорост: препринтите са безплатен и лесен метод за предаване на резултатите от изследването в удобно за вас време, без да се излагат на риск потенциални бъдещи публикации.
 • Обратна връзка: обратната връзка с общността може да ви помогне да подобрите работата си, като предизвика аргументи, които водят до нови идеи, разследвания и дори партньорства с други професионалисти. Както и да усъвършенствате работата си, преди тя да премине през официалната система за рецензиране на списанието.
 • Автентичност: препринтът е публичен документ, който удостоверява, че статията ви е била публикувана по времето, когато е била публикувана. Почти сигурно е, че работата ви ще получи идентификатор на цифров обект (DOI).
 • Видимост: колкото по-бързо направите проучването си публично достояние, толкова по-бързо ще привлечете вниманието и ще станете по-видими. Други специалисти бързо ще започнат да се позовават и да разширяват работата ви, осигурявайки максимален потенциал за четене и цитиране.
 • Кариера: можете да дадете старт на кариерата си, като изпратите предпечатна публикация на работата си. Включването на публично достъпна препринта е много по-примамливо, отколкото посочването на такава, която е в процес на разглеждане или в процес на разработка.

Съвети за подготовката на предпечатната ви публикация

 1. Подгответе своята предпечатна подготовка по същия начин, по който бихте подготвили статия за публикуване в списание: Вашият препринт ще бъде публично достъпен и ще привлече читатели, дискусии и други колеги. Затова го направете старателно.
 2. Изберете най-подходящия лиценз за авторски права за вашата работа: Когато изпратите своя препринт в сървър като bioRxiv или chemRxiv, вие запазвате правата върху работата си. Можете също така да посочите каква част от работата може да се използва повторно.
 3. Споделяйте и популяризирайте своята предпечатна публикация: Посочете, че приветствате обратна връзка и препоръки, за да можете да подобрите работата си, преди да я изпратите за публикуване.

Къде да публикувам препринт?

За да публикувате препринт, първо трябва да откриете сървър за препринти, който представлява онлайн хранилище, съдържащо данни и информация за няколко статии. Когато изпратите своя препринт хартия, той се подлага на основна проверка и откриване на плагиатство. Вижте по-долу списък на отворените сървъри за препринтиране:

 • BioRxiv: хранилище за препечатки със свободен достъп за биологични науки от Cold Spring Harbor Laboratory.
 • ASAPbio: подобно на BioRxiv, за биологични науки и науки за околната среда.
 • ChemRxiv: хранилище за предпечатни материали със свободен достъп за химическата наука, управлявано от Американското химическо дружество, Кралското химическо дружество и Германското химическо дружество.
 • arXiv: хранилище за препечатки от физика, математика, компютърни науки, количествена биология, статистика, електроинженерство и системни науки.
 • PeerJ: мултидисциплинарно хранилище със свободен достъп.
 • Въртележката: платформа за научно публикуване онлайн. Тя дава възможност на изследователи и колеги да участват в интелектуални дебати по публикуваните научни статии.
 • PrePubMed: тя индексира документи от препринти на PeerJ и BioRxiv.
 • psyArXiv: хранилище с отворен достъп за психология, задвижвано от OSFPreprints.
 • SocArXiv: отворено архивно хранилище за социални науки, задвижвано от OSFPreprints.

Комуникирайте науката визуално със силата на Mind the Graph

Добавянето на графични материали към вашия документ е друг фантастичен метод за повишаване на неговата надеждност. За да използвате шаблони за инфографики и да подобрите изследванията си, използвайте Помислете за графиката инструмент.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони