Εργάζεστε για την επόμενη μεγάλη αφίσα μικροβιολογίας; Αναρωτιέστε πώς να μην την κάνετε να μοιάζει με μια άλλη μικροβιολογική αφίσα;

Αν απαντήσατε ναι και στις δύο αυτές ερωτήσεις, τότε αυτός ο εκτενής οδηγός για το πώς να δημιουργήσετε εντυπωσιακές και εντυπωσιακές αφίσες μικροβιολογίας είναι ακριβώς για εσάς.

Αλλά, γιατί θα πρέπει να επιστημονική αφίσα να φαίνονται εξαιρετικές και εντυπωσιακές; Λοιπόν, είτε είστε:

 • φοιτητής που επιθυμεί να πετύχει καλύτερους βαθμούς και να προσελκύσει τον καθηγητή του με μια εντυπωσιακή αφίσα,
 • ερευνητής που επιθυμεί να διαδώσει την έρευνά του και να επηρεάσει το κοινό του,
 • ιδιοκτήτης νεοσύστατης επιχείρησης που θέλει να προσελκύσει περισσότερους πελάτες,
 • ή όποιος θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη δήλωση,

τότε, χρειάζεστε μια εξαιρετική, εντυπωσιακή αφίσα μικροβιολογίας στη ζωή σας.

Όλοι γνωρίζουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το οπτικό περιεχόμενο σε εμάς. Εδώ είναι μερικά στέρεες στατιστικές που αποτελούν απόδειξη αυτού του γεγονότος:

 • Το 90% των πληροφοριών που επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας είναι οπτικές!!
 • Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες 60.000 φορές ταχύτερα από τις πληροφορίες που βασίζονται σε κείμενο.

Οι ερευνητές έχουν τονίσει επανειλημμένα τη σημασία της οπτικής αναπαράστασης των πληροφοριών.

Το ίδιο ισχύει και για το έργο σας στη μικροβιολογία.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια διαρκή επίδραση στο κοινό σας και να έρθετε πιο κοντά στους στόχους της καριέρας σας, τότε τι καλύτερο από μια παλιά καλή αφίσα μικροβιολογίας;

Όμως, πολλοί άνθρωποι δημιουργούν αφίσες για τη μικροβιολογία εδώ και χρόνια. Ποια είναι η διαφορά που θα κάνετε εσείς; Γι' αυτό το λόγο υπάρχει αυτός ο οδηγός.

Θα εξετάσουμε ορισμένες τεχνικές και τεχνάσματα με τα οποία η αφίσα μικροβιολογίας σας είναι βέβαιο ότι θα ξεχωρίσει ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες αφίσες.

Μέχρι τώρα, θα πρέπει να είστε περίεργοι για αυτές τις συμβουλές, οπότε ας αρχίσουμε να τις αναλύουμε μία προς μία.

Η διάταξη είναι το παν

Ναι, καλά διαβάσατε. Η διάταξη είναι τα πάντα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσετε την αφίσα σας με μια διάταξη. 

Φυσικά, θα έχετε μια γενική ιδέα για το τι θέλετε στην αφίσα μικροβιολογίας σας.

Θα το είχατε στο μυαλό σας. Αλλά, πρέπει να το καταγράψετε σε κάτι συγκεκριμένο, κάτι ορατό.

Μόνο τότε θα έχετε μια καλή ιδέα για το πώς θα είναι η αφίσα σας.

Το βασικό συστατικό μιας εξαιρετικής αφίσας είναι το layout. Ως εκ τούτου, μην παραλείψετε αυτό το βήμα, αλλιώς τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά.

Αλλά πώς ξεκινάτε με τη διάταξή σας; Απλά πάρτε ένα στυλό και ένα χαρτί. Αρχίστε να παίζετε με τη βασική διάταξη.

Πρώτα απ' όλα, αποφασίστε τι μήνυμα θέλετε να μεταδώσετε και ποιες πληροφορίες θέλετε να προσθέσετε.

Προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο εδώ, ώστε να μη χάσετε καμία σημαντική πληροφορία που θα θέλατε να προσθέσετε στην αφίσα σας.

Στη συνέχεια, οραματιστείτε τη φαντασία σας και αποτυπώστε τα όλα στο χαρτί. Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι θα χρειαστείτε αρκετές επαναλήψεις αυτών. 

Μπορεί να μη σας αρέσει το πρώτο, ή μπορεί να μη σας αρέσει ούτε το πέμπτο. Το θέμα είναι να συνεχίσετε να σχεδιάζετε μέχρι να είστε ικανοποιημένοι με τη διάταξη.

Κάντε κλικ εδώ για να δοκιμάσετε το Poster Maker του Mind the Graph που σας βοηθά να δημιουργήσετε επιστημονική αφίσα σε 5 απλά βήματα.

Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε το σχέδιό σας.

Μπορείτε να δώσετε το σχέδιό σας σε έναν σχεδιαστή, ο οποίος θα ετοιμάσει το σχέδιο για εσάς.

Αλλά το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι σχεδιαστές είναι ακριβοί και θα χρειαστούν τον χρόνο τους για να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό.

Στο τέλος, ίσως θελήσετε να κάνετε αλλαγές στο σχεδιασμό της αφίσας σας. Δεν θέλετε να επιστρέφετε στον σχεδιαστή σας για κάθε μικρή αλλαγή.

Ποια είναι λοιπόν η άλλη επιλογή;

Φτιάξτε το σχέδιο μόνοι σας! Ναι, δεν χρειάζεστε έναν σχεδιαστή γι' αυτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο δημιουργίας επιστημονικών γραφημάτων, όπως το Mind the Graph, το οποίο θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την αφίσα μικροβιολογίας σας από το μηδέν. Αλλά γιατί χρειάζεστε ένα τέτοιο εργαλείο;

 • Δεν χρειάζεστε εξαιρετικές τεχνικές δεξιότητες νίντζα για να χρησιμοποιήσετε αυτό το καλλιτεχνικό γράφημα δημιουργός. Ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να σχεδιάσει εκπληκτικές αφίσες από το μηδέν. Είναι εξαιρετικά εύκολο και διαισθητικό στη χρήση.
 • Αν δεν θέλετε να σχεδιάσετε την αφίσα σας από το μηδέν, έχετε και μια άλλη επιλογή. Χρησιμοποιήστε ένα από τα έτοιμα σχέδια αφίσας που παρέχει το εργαλείο μόνο για το επιστημονικό μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε. 
 • Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλή σκληρή δουλειά. Μπορείτε εύκολα να τελειώσετε με το σχεδιασμό της αφίσας σας σε εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα. 
 • Μπορείτε να παίζετε με τον σχεδιασμό της αφίσας όπως και όποτε θέλετε, και αυτό θεωρώ ότι είναι το καλύτερο μέρος. Δεν χρειάζεται να περιμένετε τον σχεδιαστή σας για κάθε μικρή επεξεργασία που θέλετε να κάνετε. Μπορείτε να κάνετε τις επεξεργασίες μέσα σε λίγα λεπτά.

Η δημιουργία ενός τέτοιου σχεδίου για τη μικροβιολογική αφίσα σας θα διασφαλίσει ότι το τελικό σας αποτέλεσμα θα είναι κομψό και επαγγελματικό, τα οποία είναι μερικά από τα μυστικά συστατικά για την κατασκευή μιας εξαιρετικής αφίσας.

Ένας τέτοιος επαγγελματικός, κομψός σχεδιασμός είναι αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τα άλλα ιατρικά δημιουργικά, τα οποία είναι απλώς ένα μάτσο εικόνες τοποθετημένες στην αφίσα. 

Δεν θέλετε η αφίσα σας να φαίνεται τυχαία. Θέλετε να την κάνετε να φαίνεται συγκροτημένη. Αυτό θα τραβήξει αμέσως τα βλέμματα του κοινού σας.

Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να φτιάξετε το σχέδιο μόνοι σας, τότε ακούστε αυτό. Αυτό είναι κάτι που γίνεται μόνο μία φορά.

Μόλις φτιάξετε ένα εντυπωσιακό σχέδιο αφίσας, η μισή δουλειά σας έχει γίνει. Πιστέψτε με! Θα μείνετε με δέος μπροστά στο σχέδιο της αφίσας μικροβιολογίας που σας χρωστάμε.

Στη συνέχεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παραδώσετε το σωστό μήνυμα που περιμένει το κοινό σας και να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους σας για αυτή την αφίσα.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα μιας εντυπωσιακής αφίσας μικροβιολογίας που μπορείτε να δημιουργήσετε χρησιμοποιώντας το Mind The Graph:

Επισημάνετε την προσφορά σας

Όλες οι μεγάλες αφίσες εκεί έξω έχουν πάντα μια μεγάλη προσφορά. Λένε κατά κύριο λόγο στο κοινό σας τι θα πάρει μετά την ανάγνωση της αφίσας σας. 

Η προσθήκη μιας προσφοράς είναι σημαντική γιατί θα παροτρύνει το κοινό να προβεί σε κάποια ενέργεια που θα σας ωφελήσει.

Αυτή η προσφορά θα τους κάνει επίσης να θυμούνται και να μιλούν για την αφίσα μικροβιολογίας σας ακόμη και αφού τελειώσουν να βλέπουν την αφίσα σας.

Ως εκ τούτου, πρέπει να αναδείξετε την προσφορά σας και να την κάνετε όσο το δυνατόν πιο δημιουργική. Θα πρέπει να την κάνετε ευανάγνωστη και κατανοητή στο κοινό σας.

Θα πρέπει να πείτε με ακρίβεια τι θα πάρουν μετά την ανάγνωση της αφίσας σας.

Κάντε κλικ εδώ για να δοκιμάσετε το Poster Maker του Mind the Graph που σας βοηθά να δημιουργήσετε επιστημονική αφίσα σε 5 απλά βήματα.

Αυτό θα είναι το κύριο κάλεσμά σας για δράση. Εδώ, μπορείτε να κάνετε μερικούς τολμηρούς ισχυρισμούς, ώστε να αφήσετε το κοινό σας εντυπωσιασμένο.

Μπορείτε να τους προσελκύσετε με κάποια αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για να υποστηρίξετε τον ισχυρισμό σας.

Μπορείτε επίσης να παροτρύνετε το κοινό σας να αναλάβει κάποια δράση μετά την ανάγνωση της μικροβιολογικής αφίσας σας.

Ό,τι λέτε ή ισχυρίζεστε θα πρέπει να τους δελεάζει και να τους κινεί την περιέργεια.

Μόνο τότε ο αντίκτυπος της αφίσας σας θα διαρκέσει ακόμη και όταν το κοινό σας συνεχίσει τη ζωή του. 

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια προσφορά που συμβάλλει στο γενικότερο καλό και βοηθά στην πρόοδο της κοινότητας των μικροβιολόγων στο σύνολό της.

Συνδυάζοντας ένα καλλιτεχνικό γράφημα με μια εξαιρετική προσφορά είναι η νικητήρια φόρμουλα για μια εξαιρετική αφίσα μικροβιολογίας. 

Εδώ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αφίσας μικροβιολογίας όπου υπάρχει ένα τμήμα με τίτλο "Τι μπορείτε να κάνετε τότε".

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε την αφίσα μικροβιολογίας σας 10 φορές πιο ενδιαφέρουσα.

Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη του μινιμαλισμού

Τώρα που ξέρουμε ότι η κομψότητα και ο εξαιρετικός σχεδιασμός είναι αυτά που μπορούν να κάνουν την αφίσα μικροβιολογίας σας να ξεχωρίζει, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απλώς να γεμίζετε την αφίσα σας με τυχαία πράγματα. Η υπερβολική ακαταστασία δεν είναι ποτέ καλή για την αφίσα σας. 

Ο μινιμαλισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για ένα νικηφόρο σχέδιο αφίσας μικροβιολογίας. Αντί να προσθέσετε πολλά άσχετα πράγματα στην αφίσα σας, μείνετε σε ένα θέμα και βεβαιωθείτε ότι ο σχεδιασμός της αφίσας σας είναι συνεκτικός. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικονίδια στην αφίσα σας, καθώς αυτά φαίνονται μινιμαλιστικά αλλά υποστηρίζουν καλά το θέμα σας.

Μπορείτε επίσης να κάνετε την αφίσα σας πολύ πιο ενδιαφέρουσα χρησιμοποιώντας έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων. 

Αυτός ο χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων μπορεί να εξηγήσει τα πράγματα στο κοινό, και έτσι, η αφίσα σας θα φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα infographic ως αφίσα. Σύμφωνα με την Wikipedia, "Τα Infographics μπορούν να βελτιώσουν τη γνώση, χρησιμοποιώντας γραφικά για να ενισχύσουν την ικανότητα του ανθρώπινου οπτικού συστήματος να βλέπει μοτίβα και τάσεις".

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι τα infographics, όταν χρησιμοποιούνται ως αφίσες, μπορούν να σας βοηθήσουν να ακούγεστε πολύ πιο έγκυροι και δημιουργικοί.

Τα infographics θα αποδείξουν ότι έχετε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να μεταφέρετε το μήνυμά σας αποτελεσματικά. 

Επιπλέον, ένα άλλο φοβερό πράγμα σχετικά με τη χρήση ενός infographic ως αφίσα είναι ότι είναι ένα πολυχρηστικό στοιχείο περιεχομένου.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μοιραστείτε το infographic σας σε διάφορες πλατφόρμες για να προωθήσετε καλύτερα την αφίσα μικροβιολογίας σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανάλια όπως ο ιστότοπός σας ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσετε την αφίσα με το infographic σας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη φιλοξενία για να δημοσιεύσετε την αφίσα σας σε διάφορους ιστότοπους μικροβιολογίας.

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την προβολή της αφίσας μικροβιολογίας σας. Με αυτόν τον τρόπο, η αφίσα σας μπορεί ακόμη και να γίνει viral μέσα σε μια νύχτα.

Ως εκ τούτου, αυτό είναι ένα εξαιρετικό hack για να το δοκιμάσετε!

Για παράδειγμα, εδώ είναι ένα παράδειγμα infographic που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφίσα:

Κάντε κλικ εδώ για να δοκιμάσετε το Poster Maker του Mind the Graph που σας βοηθά να δημιουργήσετε επιστημονική αφίσα σε 5 απλά βήματα.

Ακολουθήστε ένα συνηθισμένο περίγραμμα

Όταν πρόκειται για αφίσες, καλό είναι να ακολουθείτε το συνηθισμένο, δοκιμασμένο περίγραμμα.

Η τήρηση ενός προκαθορισμένου περιγράμματος θα σας βοηθήσει να κάνετε την αφίσα μικροβιολογίας σας πιο συνεκτική και να βοηθήσετε το κοινό σας να κατανοήσει καλύτερα την άποψή σας.

Ακολουθεί μια γενική δομή που μπορείτε να ακολουθήσετε:

Επικεφαλίδα

Ο τίτλος σας είναι το πρώτο πράγμα που θα δει το κοινό σας στην αφίσα μικροβιολογίας. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσετε σωστά την αφίσα σας. 

Χρησιμοποιήστε έναν τίτλο που αποτυπώνει την ιδέα της αφίσας σας με ακρίβεια. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να κάνετε τον τίτλο σας δελεαστικό και να προκαλεί την περιέργεια.

Κύριο σώμα

Ακολουθεί το κύριο σώμα της αφίσας σας. Ακολουθούν τα στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στο σώμα της αφίσας σας:

 1. Εισαγωγή 
 2. Μέθοδοι
 3. Λύσεις
 4. Σχήματα και πίνακες
 5. Συμπέρασμα
 6. Απόδειξη/αποτελέσματα
 7. Κλήση σε δράση (CTA)

Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα προκατασκευασμένο πρότυπο αντί να ξεκινήσετε από το μηδέν. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και να διευκολύνετε τη δουλειά σας.

Το Mind the Graph, το εργαλείο δημιουργίας επιστημονικών αφισών, διαθέτει μερικά εντυπωσιακά έτοιμα πρότυπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε την αφίσα μικροβιολογίας όπως θέλετε χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο στο σχεδιασμό και τη διάταξη.

Ή, μπορείτε επίσης να μοιραστείτε οποιοδήποτε προκατασκευασμένο πρότυπο επιστημονικής αφίσας με τον σχεδιαστή σας, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το πρότυπο για να σχεδιάσει την αφίσα σας σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας. 

Ακολουθούν μερικά πρότυπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αφίσα μικροβιολογίας σας:

Ελέγξτε την πραγματικότητα

Τέλος, ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν έλεγχο της πραγματικότητας. Η αφίσα μικροβιολογίας σας βγήκε πραγματικά καλή;

Είναι σημαντικό να εκτιμήσετε και να αξιολογήσετε την ποιότητα της αφίσας σας πριν την παρουσιάσετε στο κοινό σας. Αλλά πώς το κάνετε αυτό;

Ξεκινήστε κάνοντας στον εαυτό σας αυτές τις δύο ερωτήσεις:

 1. Ξεχωρίζει το σημαντικό μήνυμα που σκοπεύετε να μεταφέρετε με τη βοήθεια της αφίσας σας; Είναι αρκετά σαφές για να το κατανοήσει το κοινό σας; Εάν είναι ασαφές και δεν είναι εύκολο να το πιάσει κανείς, τότε πρέπει να επανασχεδιάσετε την αφίσα σας για να διασφαλίσετε ότι το μήνυμα ξεχωρίζει.
 2. Θα βάζατε αυτή την αφίσα σε διαφημιστικές πινακίδες; Είναι αρκετά καλή για να έχει τέτοιο αντίκτυπο στους ανθρώπους, ειδικά στους μικροβιολόγους;

Στη συνέχεια, μπορείτε να μοιραστείτε την αφίσα σας με δύο τύπους ανθρώπων:

 1. Μικροβιολόγοι ή άτομα που έχουν γνώσεις επί του θέματος - Ελέγξτε αν κατανοούν την ουσία της αφίσας σας και αν βρίσκουν αξία σε αυτήν.
 2. Απλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν από μικροβιολογία - Δείτε αν καταλαβαίνουν το νόημα που προσπαθείτε να μεταδώσετε μέσω της αφίσας. 

Βεβαιωθείτε ότι όλοι θα ενθουσιαστούν από την αφίσα μικροβιολογίας σας.

Βεβαιωθείτε ότι η αφίσα σας είναι εντυπωσιακή και ότι οι άνθρωποι βρίσκουν πραγματικά αξία αφού διαβάσουν την αφίσα σας.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η προσφορά σας ή η πρόσκληση για δράση ξεχωρίζει και ότι ο κόσμος μπορεί να την καταλάβει. Εάν όχι, τότε επανεκτιμήστε το σχεδιασμό της αφίσας σας.

Αλλάξτε τη διάταξή του, τα κύρια μηνύματα, ή μπορείτε ακόμη και να παίξετε με τα οπτικά στοιχεία. 

Αυτό το βήμα θα διασφαλίσει ότι η αφίσα σας θα είναι πραγματικά εξαιρετική και θα συζητιέται για πολύ καιρό από το κοινό σας. 

Συμπέρασμα

Ορίστε, οι μυστικές συμβουλές και τα κόλπα για να δημιουργήσετε μια πραγματικά εντυπωσιακή αφίσα μικροβιολογίας που θα αφήσει το κοινό σας με δέος. Αν ακολουθήσετε επιμελώς αυτές τις τεχνικές και διασφαλίσετε ότι το κύριο σημείο σας μεταφέρεται, η αφίσα σας θα κερδίσει τις καρδιές πολλών.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα