Винаги е удивително да покажем научната работа на нашите потребители. Така че днес ще ви представя бразилския учен Изида де Соуза и нейната работа с вируса зика. Изида и нейните колеги изследват въздействието на инфекцията с вируса Зика в ранна възраст при мишки. Тя също е потребител на mind the graph и презентацията на победителката разполага с визуални ресурси от Mind the graph. Е, не бихме могли да се гордеем повече.

Какво представлява вирусът зика?

Вирусът Зика принадлежи към семейство Flaviviridae. Тази група включва няколко патогенни вируса. Най-известен е вирусът на жълтата треска, който е типовият вирус за семейството и също така е причина за името на семейството, тъй като думата flavus означава "жълт" на латински. Освен него други флавивируси са вирусът на Западен Нил, вирусът на денга и вирусът на кърлежовия енцефалит.

Семейство Flaviviridae се характеризира с общ размер (40-65 nm) и вирусни обвивки, които покриват техния защитен икосаедричен нуклеокапсид. Също така генетичният материал е РНК и те се появяват в електронен микроскоп.

Инфографиката по-долу показва основната структура на вируса зика:

Преглед_90481

 Зика се разпространява предимно от женските Stegomya aegypti комар, който се нуждае от кръвта, за да снася яйца. Комарът е активен предимно през деня.

Победителят хартия

Напоследък много изследователи проучват неврологичните нарушения, свързани с вроденото излагане на вируса зика (ZIKV).

Освен това вродената микроцефалия е един от най-значимите ефекти, за които се съобщава при заразените със ZIKV новородени. Поради това изследователските усилия са насочени към разбиране на механизмите на предизвиканата от ZIKV вродена микроцефалия.

Въпреки това, само при 1 до 13% от експонираните фетуси се наблюдават физически малформации при раждането. Освен това липсва информация за дългосрочните последици от перинаталната инфекция.

Затова Изида де Соуза и нейните колеги използват мишки, за да изследват поведенческите и невропатологичните състояния, както и краткосрочните и дългосрочните последици, и публикуват резултатите в статия, озаглавена Остри и хронични неврологични последици от инфекция с вируса Зика в ранна възраст при мишки.

При хората има много клинични състояния, свързани с излагане на вируса зика, които се появяват месеци или години след раждането. Така че, дори когато бебетата не се раждат с микроцефалия, те могат да имат двигателни увреждания, кортикална дисплазия, свързана с гърчове, и други неврологични нарушения.

Според авторите те "заразиха системно новородени мишки от див тип със ZIKV и извършиха дългосрочно проследяване на поведенческите, невропатологичните и молекулярните последици от инфекцията. Ние съобщаваме за краткосрочни и дългосрочни усложнения след инфекция със ZIKV при мишки и показваме, че ранното неутрализиране на туморния некротичен фактор-α (TNF-α) частично предотвратява тези вредни ефекти. Нашите открития разкриват необходимостта от специално внимание към потенциалната тежест на невропатологичните усложнения при деца и юноши след вродено излагане на ZIKV и предполагат, че ранното инхибиране на невровъзпалението може да бъде потенциално лечение за предотвратяване на дългосрочните неврологични последици при заразени със ZIKV деца."

 Наградата, учредена от GE Healthcare Life Sciences

Наградата "Prêmio Jovem Talento em Ciências da Vida" или "Млад талант в науките за живота" се насърчава от Бразилското дружество по биохимия и молекулярна биология и GE Healthcare Life Sciences. Научен комитет избра петима кандидати, които да представят работата си на Годишния конгрес - събитие, което свързва преподаватели и студенти от цяла Латинска Америка.

Комитетът избра Изида де Оливейра и тя представи своето проучване на последиците от излагането на вируса зика.

научно представяне
Изида де Оливейра представя резултатите си

Тя написа пост, в който благодари на университета и на стипендията, която ѝ е позволила да учи. Освен това тя изрази надеждата си, че бъдещото поколение ще има възможност да преследва научна кариера като нея.

Искаме да поздравим Изида за невероятната ѝ работа! Надявам се, че с работата си тя ще вдъхнови повече хора да станат учени.

А ако искате да направите данните си по-нагледни, за да комуникирате по-добре в областта на науката, можете да опитате Mind the Graph:

научните илюстрации на графиката

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони