We hebben allemaal keer op keer ervaren dat een beeld inderdaad meer zegt dan duizend woorden. Het menselijk brein kan beelden verwerken tot 60,000 keer sneller dan woorden en in minder dan 1/10de van een seconde, kunnen we een gevoel krijgen van een visuele scène.

Dit gegeven moet vooral worden benut bij de presentatie van wetenschappelijk onderzoek, waarbij het onderzoek uitgebreid moet worden gepresenteerd, maar op een manier die de aandacht van de kijker trekt en vasthoudt.

Voor een wetenschapper of onderzoeker is de presentatie van hun werk even belangrijk als het onderzoek zelf.

Wetenschappelijk onderzoek of publicatie kan op verschillende manieren worden gepresenteerd, zoals via manuscripten, abstracts, mondelinge presentaties en wetenschappelijke posters enz.

Poster sessies zijn een essentieel onderdeel van wetenschappelijke conferenties en een geweldige poster kan het onderzoek doen opvallen en zelfs viraal gaan!

Maar door hun hectische agenda's en tijdgebrek kan het voorbereiden van een poster voor een wetenschapper een uitdagende taak zijn. Vaak zijn ze ook niet professioneel uitgerust om een aantrekkelijke poster te maken. Het vinden van het juiste gereedschap, ontwerp, passende illustraties, grafieken enz. kan zenuwslopend en tijdrovend zijn.

Dus hier is alles wat een wetenschapper nodig heeft om van een onderzoekspaper een geweldige wetenschappelijke poster te maken.

Wat is een wetenschappelijke poster?

A wetenschappelijke poster is een geïllustreerde samenvatting van onderzoek die wetenschappers en ingenieurs gebruiken om hun wetenschappelijke ontdekkingen aan een groter publiek voor te stellen.

Een wetenschappelijke poster, gedetailleerder dan een mondelinge presentatie maar minder gedetailleerd dan een manuscript, is een beknopte methode om onderzoeksresultaten te presenteren door middel van een combinatie van tekst en afbeeldingen.

Een wetenschappelijke poster is gewoonlijk verdeeld in negen afzonderlijke delen. Hij bevat minimale tekst, waarbij figuren en tabellen centraal staan.

Verschil tussen wetenschappelijke poster en wetenschappelijk paper

Vaak verwarren mensen een wetenschappelijke poster met een wetenschappelijk artikel. 

Een wetenschappelijk artikel is een formeel geschreven verslag van ongeveer 4000-4500 woorden met duidelijke doelstellingen en verschillende onderdelen. Het wordt ingediend voor publicatie in een tijdschrift.

Een wetenschappelijke poster is minder formeel, vaak beperkt tot een pagina of twee. Het is een aantrekkelijke plaatsing van visuals en grafieken met minder aandacht voor de tekst. De lezers moeten in korte tijd de "grote lijnen" kunnen begrijpen.

Over het algemeen staat de presentator bij de poster om uitleg te geven, maar idealiter moet de poster de kijkers op zijn merites verleiden.

Waarom zijn wetenschappelijke posters belangrijk?

Aangezien op een conferentie het publiek een mix kan zijn van mensen met verschillende expertiseniveaus, moet een wetenschappelijke poster een visueel overzicht kunnen geven van bepaald onderzoek dat in korte tijd op een gemakkelijke manier kan worden uitgelegd.

Om ervoor te zorgen dat de boodschap beknopt en helder wordt overgebracht, maakt de basisesthetiek van het maken van affiches, zoals verschillende lay-outs, ruime keuze aan beschikbare kleuren, gebruik van illustraties en visuals, het veel aantrekkelijker in vergelijking met andere creatieven.

Aangezien een affiche moet tonen en niet vertellen, wordt naast de inhoud ook veel aandacht besteed aan andere aspecten zoals de psychologie van het publiek, de visuele perceptie en de menselijke aard.

Een wetenschappelijke poster maken van een onderzoeksartikel - 7 beste praktijken

1.  Begin met de juiste vragen

Een wetenschappelijke poster is een momentopname van langdurig onderzoek. Wat op te nemen en wat weg te laten is een cruciale beslissing. Dat kan door de juiste vragen te stellen zoals:

a. Wat is de belangrijkste of meest verbazingwekkende bevinding van het onderzoek die benadrukt moet worden?

b. Welke visuele hulpmiddelen zullen helpen de boodschap zo goed mogelijk te benadrukken - grafieken, cirkeldiagrammen, afbeeldingen, tabellen, foto's?

c. Wat is de doelgroep, zodat de poster daarop kan worden afgestemd?

Een wetenschappelijke poster voor een onderwijsconferentie kan bijvoorbeeld minder uitgebreid zijn en minder jargon bevatten dan dezelfde poster voor een wetenschappelijke conferentie.

2.  Focus op het overzicht

De affiche schetst een duidelijke structuur en elimineert willekeur. Het kanaliseert de stroom van gedachten en volgorde van actie.

Een wetenschappelijke poster heeft doorgaans negen rubrieken, maar is niet heilig. Afhankelijk van de specifieke kenmerken van het onderzoek en het doel van de posterpresentatie kunnen enkele rubrieken worden geschrapt of toegevoegd.

U kunt bijvoorbeeld uw foto toevoegen gezien het scenario dat u misschien niet altijd fysiek aanwezig bent tijdens de conferentie. Mensen kunnen u benaderen als ze verder willen praten. 

3.  Gebruik grotere lettertypes

Een wetenschappelijke poster moet van enkele meters afstand leesbaar zijn. Het gebruik van grotere lettertypes zorgt voor leesbaarheid op afstand. Hoe groter, hoe beter!

U kunt ook besluiten om twee verschillende letterstijlen. Eén voor de sectietitels en de andere voor het corpus van de secties. Hierdoor vallen de secties op en wordt de poster overzichtelijker.

4.  Declutter

Minder is meer!

Een georganiseerde en schone wetenschappelijke poster trekt meer aandacht dan een rommelige en overvolle poster. Onnodig te zeggen dat het ook gemakkelijk is voor de ogen.

Enkele tips om een wetenschappelijke poster op te ruimen zijn:

a. Neem slechts zoveel op als in 5-15 minuten kan worden uitgelegd

b. Als het doelpubliek niet bestaat uit deskundigen op dit gebied, kunt u minder details opnemen in de hoofdstukken over onderzoeksmethodologie, referenties en erkenning.

c. Vraag collega's en collega's om te redigeren en proef te lezen. U kunt ook gebruik maken van professionele diensten voor proeflezen en redactie

5.  Het ontwerp maakt het verschil

Je kunt de perfecte inhoud hebben, een uitstekende opzet en treffende visuele illustraties. Maar als de uitvoering in termen van ontwerp slecht is, zal het resultaat niet geweldig zijn.

De onderdelen van de meeste wetenschappelijke posters zijn hetzelfde, maar er is geen standaard ontwerpprotocol dat moet worden gevolgd.

Enkele van de basis ontwerptips om te overwegen zijn:

a. Grootte en oriëntatie van de poster - Hoewel het kan variëren, is de meest gebruikelijke maat 48″x36″ en de meest voorkomende oriëntatie is liggend.

b. Lay-outs - Kies de lay-out die het centrale element van het onderzoek naar voren brengt, waardoor de poster er elegant en overzichtelijk uitziet.

c. Poster achtergrond - Moet licht zijn en zo min mogelijk afleiden. Foto's, felle kleuren en afleidende patronen moeten worden vermeden.

d. Kleuren - De kleuren moeten de aandacht trekken, maar tegelijkertijd niet afleiden.

f.  Enkele populaire ontwerptools zijn Photoshop, Illustrator en Corel Draw.

6. Online Wetenschappelijke Poster Maker

Online Wetenschappelijke Poster Maker is een gespecialiseerde online tool die het maken van wetenschappelijke posters zeer eenvoudig en snel heeft gemaakt.

In een paar klikken kan een uitgebreid onderzoeksdocument of artikel worden omgezet in een heldere en elegante Wetenschappelijke Poster.

De gratis tool voor het maken van posters met AI haalt informatie rechtstreeks uit de gepubliceerde paper en maakt een posteropmaak op basis van de inhoud van de paper. 

Het selecteert tekstuele inhoud, verkort en vat samen inhoud, organiseert afbeeldingen en maakt een passende lay-out, waardoor kostbare tijd wordt bespaard. U kunt ook wetenschappelijk nauwkeurige en mooie illustraties uit zijn galerij van 40.000 illustraties.

Volg deze eenvoudige stappen om de poster maker te gebruiken:

Stap 1: Ga naar de Poster Maker website en "begin met creëren

Stap 2: Upload het onderzoekspaper of artikel dat u wilt omzetten in een wetenschappelijke poster, rechtstreeks vanaf de computer of vanaf het web met behulp van de URL.

Stap 3: De poster maker leest de inhoud en vult automatisch alle informatie in. U kunt ook andere informatie toevoegen/bewerken.

Stap 4: Wijzig desgewenst de informatie in de kop en in elke sectie. De pijlen naar boven en naar beneden kunnen worden gebruikt om de volgorde van de secties te wijzigen.

Stap 5: Voeg illustraties toe uit de uitgebreide collectie door de categorie te kiezen die het beste past. 

Stap 6: Uw wetenschappelijke poster is klaar!

Was dat niet gemakkelijk? Kijk eens naar een paar wetenschappelijke posters gemaakt door echte gebruikers en hoe ze lijken op bekroonde wetenschappelijke posters:

7. Volg de regels

Dit geldt misschien niet voor alle conferenties, maar vele hebben regels en procedures voor wetenschappers die een wetenschappelijke poster willen presenteren.

Het is een goed idee om vooraf te vernemen of er dergelijke regels zijn en deze na te leven.

Conclusie

Hoe belangrijk het ook is om wetenschappelijk onderzoek te doen, even belangrijk is het om de resultaten en bevindingen op een zinvolle en geconsolideerde manier te delen met een groter publiek. Een wetenschappelijke poster is zo'n effectieve manier om een snel visueel overzicht van een onderzoeksproject te presenteren.

Maar wetenschappers en ingenieurs vinden het tijdrovend en vaak te moeilijk om een wetenschappelijke poster voor te bereiden.

De ideeën en tips die in dit artikel worden besproken en het gebruik van de online poster maker tool zullen helpen om een professionele wetenschappelijke poster te maken.  

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen