In de academische wereld ligt de nadruk op het leveren van originele ideeën en informatie, of dat nu in een onderzoeksverslag, scriptie of proefschrift is. Door de overvloed aan content die op het internet beschikbaar is, wordt het echter steeds moeilijker om te controleren of je werk vrij is van plagiaat - het gebruiken van andermans werk zonder de juiste bronvermelding. 

Plagiaat is een ernstige overtreding met ernstige gevolgen, variërend van het zakken voor een cursus tot juridische stappen. Tools voor plagiaatcontrole zijn een cruciaal hulpmiddel geworden voor schrijvers, docenten en onderzoekers om dergelijke gevolgen te voorkomen.

Een schrijver moet een plagiaatcontroleprogramma gebruiken om te garanderen dat zijn werk uniek is en om onbedoeld plagiaat te voorkomen, en dit artikel leert je alles wat je moet weten over plagiaatcontroleprogramma's en hoe je ze moet gebruiken.

Inleiding tot plagiaatcontrole

Een plagiaatcontroleprogramma is een softwareprogramma dat geschreven inhoud controleert op overeenkomsten met andere gepubliceerde werken op het internet of in databanken. In de academische wereld is het essentieel dat onderzoekspapers, scripties en dissertaties origineel zijn en duidelijk materiaal bevatten.

Veel plagiaatcontroleprogramma's bieden een procentuele score die de mate van overeenkomst tussen de geleverde tekst en de gedetecteerde bronnen aangeeft. Sommige tools tonen ook individuele paragrafen of regels die als mogelijk plagiaat zijn herkend, zodat het voor schrijvers gemakkelijker wordt om eventuele problemen te analyseren en op te lossen.

Wat is plagiaat? 

Plagiaat is het gebruiken van het werk of de ideeën van iemand anders zonder de juiste bronvermelding. Het kopiëren en plakken van materiaal, parafraseren zonder bronvermelding en zelfs het exploiteren van andermans ideeën of onderzoeksresultaten zonder erkenning zijn allemaal voorbeelden van plagiaat. 

Plagiaat is een ernstige overtreding in de academische wereld, met gevolgen die variëren van het niet slagen voor een cursus tot gerechtelijke stappen. Het is essentieel dat schrijvers begrijpen wat plagiaat is en hoe ze het kunnen vermijden. Kijk op ons artikel over plagiaat voor meer details.

Het belang van een plagiaat checker

Het gebruik van een plagiaatcontrole is om verschillende redenen noodzakelijk. Eerst en vooral helpt het schrijvers om onbedoeld plagiaat te voorkomen. Zelfs als een schrijver niet van plan is het werk van een ander te plagiëren, is het gemakkelijk om onbedoeld en zonder bronvermelding soortgelijke zinnen of ideeën te gebruiken. Een plagiaatcontrole kan helpen bij het opsporen van deze situaties en de schrijver in staat stellen wijzigingen aan te brengen voordat hij zijn werk indient.

Denk aan een student die werkt aan een paper over zijn onderzoek. Hij heeft een uitgebreide studie over het onderwerp uitgevoerd en een ontwerp van het werkstuk klaar. Ze twijfelen echter of ze al hun bronnen correct hebben vermeld. Met een plagiaatcontrole kunnen studenten hun werk snel en eenvoudig op plagiaat controleren en eventueel aanpassen. alvorens het in te dienen, zonder bang te zijn voor sancties of academische sancties.

Ten tweede kan het gebruik van een plagiaatchecker schrijvers helpen om hun academische integriteit en geloofwaardigheid te behouden. Wanneer je werk voor een cursus of voor publicatie indient, is het belangrijk dat het uniek is en dat er correct naar verwezen wordt. Een plagiaatcontrole kan schrijvers het vertrouwen geven dat hun werk uniek is en correct wordt gecrediteerd.

Een ander voorbeeld is een schrijver die een artikel indient voor publicatie. Zij willen er zeker van zijn dat hun werk uniek is en niet zal worden afgewezen wegens plagiaat. De schrijver kan de kans vergroten dat zijn werk wordt goedgekeurd voor publicatie door een plagiaatcontrole te gebruiken om te garanderen dat zijn werk uniek is en correct wordt geciteerd.

Voordelen van een tool voor plagiaatcontrole

Het gebruik van een plagiaatcontroleprogramma biedt vele voordelen, waaronder:

 • Garanderen van originaliteit: Het belangrijkste voordeel van een plagiaatcontrole-instrument is dat het helpt garanderen dat de inhoud uniek is. Het kan plagiaat vaststellen en advies geven over hoe de tekst anders te formuleren of te verwijzen.
 • Het vermijden van onbedoeld plagiaat: Bij onderzoek of parafraseren kunnen schrijvers onbewust plagiaat plegen op geschreven inhoud. Gebruik een plagiaatcontroleprogramma voordat je je werk indient om eventuele gevallen van plagiaat op te sporen en te corrigeren.
 • Tijd besparen: Handmatig controleren op plagiaat kan tijd kosten, vooral bij omvangrijke documenten of meerdere bestanden. De procedure is geautomatiseerd met een plagiaatcontroleprogramma, waardoor schrijvers tijd en moeite besparen.
 • Verbetering van de geloofwaardigheid: Een plagiaatcontrole kan de geloofwaardigheid van de schrijver en het document vergroten. Originele en erkende inhoud kan de reputatie van een schrijver versterken en de kans op publicatie of acceptatie vergroten.
 • Beter leren: Het gebruik van een plagiaatcontroleprogramma kan studenten ook helpen bij het leren van de juiste citaten en het voorkomen van plagiaat. Studenten kunnen hun schrijfvaardigheid en academische prestaties verbeteren door de waarde van uniek materiaal en correcte citaten in te zien.
 • Schrijvers gemoedsrust geven: Het gebruik van een plagiaatcontroleprogramma kan schrijvers gemoedsrust geven door ervoor te zorgen dat hun werk uniek is en correct wordt gecrediteerd. Dit kan de zorgen en ongerustheid over mogelijke plagiaatproblemen wegnemen.
 • Wettelijke bescherming: Plagiaat kan leiden tot juridische stappen en zware repercussies. Het gebruik van een plagiaatcontroleprogramma voordat je werk wordt ingediend, kan schrijvers helpen deze problemen te voorkomen door eventuele gevallen van plagiaat op te sporen en te corrigeren.

Hoe werkt een tool voor plagiaatcontrole?

Tools voor plagiaatcontrole controleren vaak op overeenkomsten door de tekst van een document of paper te vergelijken met een grote database van andere teksten. Hier volgt een stap-voor-stap beschrijving van de werking van plagiaatcontroleprogramma's:

 1. Tekstindiening: De gebruiker uploadt een bestand of kopieert en plakt de tekst in een tekstgebied om deze in te dienen bij de plagiaatcontrole.
 2. Tekstanalyse: De plagiaatcontrole analyseert vervolgens de tekst om patronen, zinnen en zinnen te vinden die overeenkomen met andere teksten in de database.
 3. Database zoeken: Om overeenkomsten te vinden, doorzoekt de tool zijn database van eerder gepubliceerde werken, waaronder webpagina's, academische papers en andere bronnen.
 4. Vergelijking en analyse: Om de mate van overeenkomst te beoordelen, vergelijkt de tool de ingevoerde tekst met de gedetecteerde overeenkomsten.
 5. Resultaten weergeven: De plagiaatchecker genereert een rapport met de resultaten, inclusief het percentage overeenkomsten, de bronnen van de gematchte tekst en een lijst met mogelijke probleemgebieden.
 6. Aanbevelingen voor citaten: Sommige tools voor plagiaatcontrole bevatten citatiesuggesties om de gebruiker te helpen geleende kennis correct toe te schrijven.

Het is belangrijk om te onthouden dat een plagiaatcontroleprogramma niet foutloos is en bepaalde gevallen van plagiaat kan missen. Toch zijn ze een nuttig hulpmiddel om potentiële problemen te herkennen en ervoor te zorgen dat het werkstuk zo uniek mogelijk is.

Tools voor plagiaatcontrole

Hier volgen enkele voorbeelden van populaire plagiaatcontroleprogramma's op de markt. Het is van cruciaal belang dat u een oplossing kiest die aan uw behoeften en budget voldoet en tegelijkertijd betrouwbare en nauwkeurige plagiaatdetectie biedt.

Turnitin

Turnitin is een prominent plagiaatdetectieprogramma dat zowel onderwijzers als instellingen gebruiken om plagiaat in werkstukken van studenten op te sporen. Het vergelijkt de originaliteit met een grote database van academische en webbronnen. Het is een betaald programma met verschillende prijzen, afhankelijk van het aantal gebruikers en de duur van het abonnement. 

Grammarly

Grammarly is een populaire schrijfhulp die ook een plagiaatcontrole bevat. Het valideert de tekst tegen een database van meer dan miljarden webpagina's en ProQuest databases. Het heeft zowel gratis als betaalde versies, waarbij plagiaatcontrole alleen beschikbaar is in de betaalde versie.

Copyscape

Copyscape is een webgebaseerde plagiaatcontrole die het internet doorzoekt op duplicaatmateriaal. Het heeft zowel gratis als betaalde versies. De gratis versie controleert maximaal tien webpagina's op plagiaat, maar de premium versie bevat grondiger scannen en andere mogelijkheden.

De plagiaatcontrole van kleine SEO-tools

Een gratis online plagiaatcontroleprogramma dat je inhoud vergelijkt met miljarden websites en publicaties. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface en stelt gebruikers in staat om tot 1000 woorden tegelijk te onderzoeken.

Quetext

Een gratis en betaalde plagiaatcontrole, met geavanceerde algoritmen voor het opsporen van plagiaat. Het vergelijkt de tekst met een database van meer dan een miljard online pagina's en academische artikelen. Met de gratis versie kunnen gebruikers maximaal drie documenten per maand controleren, terwijl de abonnementsversie gebruikers een onbeperkt aantal documenten laat onderzoeken en extra mogelijkheden heeft.

PlagScan

Een betaalde tool voor plagiaatcontrole met verschillende prijsopties voor particulieren, onderwijsinstellingen en organisaties. Het vergelijkt de tekst met een grote database van bronnen, waaronder academische papers en tijdschriften. 

UniCheck

UniCheck is een plagiaatcontrole die in de eerste plaats is gemaakt voor onderwijsinstellingen. Het vergelijkt de tekst met een academische database van publicaties, tijdschriften en werkstukken van studenten. De kosten worden bepaald door het aantal gebruikers en de lengte van het abonnement.

Tips voor plagiaatcontrole Pro

Hier zijn enkele professionele tips om een plagiaatcontroleprogramma efficiënt te gebruiken:

 1. Bestudeer verschillende bronnen: Om de uniciteit van je werk te garanderen, kun je verschillende plagiaatcontroleprogramma's gebruiken. Verschillende tools kunnen gebruik maken van verschillende databases, algoritmes en benaderingen, wat verschillende resultaten oplevert.
 2. Controleer regelmatig en vroeg: Stel het controleren van je werk op plagiaat niet uit tot het laatste moment. Om onbedoeld plagiaat te minimaliseren, gebruik je het hulpmiddel vroeg in het schrijfproces om mogelijke problemen te ontdekken.
 3. Gebruik citaten en citaten: Als je de woorden of ideeën van iemand anders gebruikt, zorg er dan voor dat je ze op de juiste manier toeschrijft door citaten en aanhalingen te gebruiken. Plagiaatcheckers kunnen exacte overeenkomsten ontdekken, maar ze kunnen niet altijd de context of de bedoeling van het gebruik onderscheiden.
 4. Gebruik een betrouwbaar instrument: Kies een betrouwbare, nauwkeurige en gebruiksvriendelijke tool voor plagiaatcontrole. Om een weloverwogen keuze te maken, zoekt u naar recensies, getuigenissen en beoordelingen van andere mensen.
 5. Herzien en herzien: Zelfs als een plagiaatchecker geen problemen vindt, moet je nog steeds je werk controleren op duidelijkheid, samenhang en originaliteit. Onthoud dat plagiaat meer is dan alleen woorden stelen; het gaat ook om het stelen van ideeën en gedachten.

Maak wetenschappelijk accurate infographics in enkele minuten

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van Mind the Graph is het gemak waarmee infographics gemaakt kunnen worden. In plaats van uren te besteden aan het produceren van visuals vanaf nul, kunnen onderzoekers en wetenschappers snel hoogwaardige, accurate infographics maken die hun resultaten effectief uitleggen met behulp van de vooraf gemaakte templates en illustraties van Mind the Graph.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen