Missies naar de maan zijn al vele jaren een onderwerp van fascinatie en onderzoek. Met elke missie krijgen we meer kennis over de maan en haar mogelijke toepassingen. Hoewel de eerste maanmissie in 1969 plaatsvond, is de belangstelling voor de maan niet afgenomen en zijn er sindsdien verschillende missies geweest.

De maan heeft altijd tot de verbeelding gesproken, en dankzij de technologische vooruitgang kunnen we de maan nu in meer detail verkennen. Missies naar de maan zijn essentieel voor ons begrip van het oppervlak, het milieu en de hulpbronnen van de maan. Wetenschappers zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun kennis van de maan te verbeteren en hoe deze kan worden gebruikt ten behoeve van het leven op aarde.

In dit artikel leer je details over de missies naar de maan en zie je ze door het perspectief van onze wetenschapsillustraties.

Hoeveel missies naar de maan zijn er gemaakt?

Sinds de eerste pogingen om de maan te bereiken, zijn er meer dan 100 missies naar de natuurlijke satelliet van de aarde geweest. Niet alle missies zijn echter succesvol geweest, en verschillende pogingen zijn op een mislukking uitgelopen.

Hoe vaak ging de mens naar de maan?

In totaal zijn er 24 bemande missies naar de maan geweest, waarvan er zes met succes op het maanoppervlak zijn geland. Alle zes deze bemande missies maakten deel uit van NASA's Apollo-programma, met als laatste succesvolle landing de Apollo 17-missie in 1972.

Naast bemande missies zijn er talrijke onbemande missies naar de maan geweest, zowel succesvolle als mislukte. Deze missies werden uitgevoerd door verschillende ruimtevaartorganisaties, waaronder de NASA, het ruimtevaartprogramma van de Sovjet-Unie en de Chinese National Space Administration. Enkele van de meest opvallende onbemande missies naar de maan zijn de Luna 1- en Luna 2-missies van de Sovjet-Unie in 1959, de Surveyor-missies van de NASA in de jaren zestig en de recente Chang'e-missies van China.

Hoeveel landen hebben op de maan gelopen?

In totaal zijn slechts drie landen erin geslaagd ruimtevaartuigen op de maan te laten landen en bemande missies uit te voeren. De Verenigde Staten bereikten deze prestatie als eerste met de historische Apollo 11-missie in 1969, gevolgd door nog vijf Apollo-missies tot 1972. De Sovjet-Unie, nu bekend als Rusland, stuurde verschillende onbemande ruimtevaartuigen naar de maan, waaronder de allereerste succesvolle zachte landing in 1966, maar hun bemande missies kwamen nooit verder dan de baan om de aarde. 

China, ten slotte, werd in 2013 het derde land dat met succes een ruimtevaartuig op de maan liet landen met zijn Chang'e 3-missie, en heeft sindsdien nog verschillende missies gestuurd om het maanoppervlak te verkennen. Tot nu toe zijn deze drie landen de enige die met succes op de maan zijn geland en de maan hebben verkend.

Succesvolle bemande missies naar de maan geïllustreerd

Om u een nieuwe kijk te geven op de missies naar de maan, brengen wij u 6 nieuwe illustraties om elk van de succesvolle missies voor te stellen, die allemaal al beschikbaar zijn in onze galerij. Al deze missies werden uitgevoerd door de NASA als onderdeel van het Apollo-programma tussen 1969 en 1972.

Missie 1: Apollo 11 (1969)

Illustratie beschikbaar op Mind the Graph

De eerste missie naar de maan was de historische Apollo 11-missie, gelanceerd door de NASA op 16 juli 1969. Het ruimtevaartuig werd bemand door drie astronauten: Neil Armstrong, Edwin Buzz Aldrin en Michael Collins. De missie was het hoogtepunt van een tien jaar durende inspanning van de NASA om mensen op de maan te laten landen en veilig naar de aarde terug te brengen.

Na een reis van ongeveer 240.000 mijl scheidde de maanmodule, genaamd "Eagle", zich van de commandomodule en landde op 20 juli op het maanoppervlak. De missie markeerde een belangrijke prestatie in de menselijke ruimteverkenning en luidde een nieuw tijdperk in van wetenschappelijke ontdekking en verkenning van ons zonnestelsel.

Missie 2: Apollo 12 (1969)

Illustratie beschikbaar op Mind the Graph

Apollo 12 werd gelanceerd op 14 november 1969, slechts enkele maanden na de historische Apollo 11-missie. Het hoofddoel van de missie was verdere verkenning en wetenschappelijk onderzoek op het maanoppervlak.

De bemanning voerde twee maanwandelingen uit, waarbij rots- en bodemmonsters werden verzameld en wetenschappelijke instrumenten werden ingezet. De missie was succesvol en de astronauten keerden op 24 november 1969 terug naar de aarde. De prestaties van Apollo 12 legden de basis voor verdere verkenning van de maan en verdiepten ons begrip van onze naaste hemelbuur.

Missie 3: Apollo 14 (1971)

Illustratie beschikbaar op Mind the Graph

Apollo 14 was de derde succesvolle maanlandingsmissie van de NASA, gelanceerd op 31 januari 1971. Het ruimtevaartuig werd bemand door Commandant Alan Shepard, Lunar Module Pilot Edgar Mitchell, en Command Module Pilot Stuart Roosa.

Het hoofddoel van de missie was het verzamelen van rots- en bodemmonsters van de Fra Mauro-hoogvlakte van de maan, waarvan werd aangenomen dat het een vulkanisch gebied was, en het uitvoeren van verschillende wetenschappelijke experimenten. Tijdens de maanwandelingen heeft de bemanning meer dan 90 pond monsters verzameld, wetenschappelijke instrumenten geïnstalleerd en seismische experimenten uitgevoerd.

Missie 4: Apollo 15 (1971)

Illustratie beschikbaar op Mind the Graph

Apollo 15 leverde onschatbare gegevens op die ons inzicht in het ontstaan, de evolutie en de geologische geschiedenis van de maan vergrootten en de weg vrijmaakten voor complexere toekomstige verkenningen. Hun missie was gericht op een beter begrip van de geologie van de maan en het uitvoeren van meer geavanceerde wetenschappelijke experimenten op het maanoppervlak.

Tijdens hun drie maanwandelingen gebruikten zij het Lunar Roving Vehicle (LRV) om een grotere afstand af te leggen en meer dan 170 pond rots- en bodemmonsters te verzamelen, de grootste verzameling van welke maanmissie dan ook. Ondertussen cirkelde een ander lid van de bemanning boven hen, voerde experimenten uit en legde beelden vast met een hoge-resolutiecamera.

Missie 5: Apollo 16 (1972)

Illustratie beschikbaar op Mind the Graph

De vijfde missie om op de maan te landen was Apollo 16, gelanceerd door NASA op 16 april 1972. Het hoofddoel van de missie was de hooglanden van de maan te verkennen en wetenschappelijke experimenten uit te voeren met betrekking tot de geologie van de maan.

Ze verzamelden meer dan 200 pond aan rots- en bodemmonsters en voerden verschillende experimenten uit terwijl Mattingly boven hen in een baan rond de aarde draaide. De missie was een succes en leverde waardevolle nieuwe gegevens op over de samenstelling en de geschiedenis van de maan.

Missie 6: Apollo 17 (1972)

Illustratie beschikbaar op Mind the Graph

De laatste succesvolle missie om op de maan te landen was Apollo 17, gelanceerd door de NASA op 7 december 1972. Het hoofddoel was een gedetailleerd geologisch onderzoek van het gebied van de Taurus-Littrowvallei van de maan. De bemanning bracht meer dan 22 uur door op het maanoppervlak terwijl andere leden in een baan om de maan bleven om experimenten uit te voeren en het maanoppervlak te fotograferen.

De missie was een compleet succes en keerde terug met een overvloed aan nieuwe informatie over de geologie, mineralogie en geschiedenis van de maan. Het was de laatste bemande missie naar de maan door de NASA. Sinds het einde van het Apollo-programma zijn er geen bemande missies naar de maan teruggekeerd, maar er zijn plannen voor toekomstige bemande missies naar de maan in de komende jaren.

Al deze nieuwe maan missie illustraties zijn beschikbaar in onze galerie.

Moderne missies naar de maan: het huidige scenario

Een van de meest recente missies naar de maan was de Chang'e-5-missie die China in 2020 lanceerde. De missie was een succes en bracht bodemmonsters van het maanoppervlak terug. De monsters werden bestudeerd om een beter inzicht te krijgen in de vorming van de maan en haar geologische geschiedenis. Deze missie was een belangrijke prestatie voor China, en betekende een mijlpaal in hun ruimteverkenningsprogramma.

Een andere missie naar de maan die veel aandacht kreeg, was het Artemis-programma van de NASA. Het programma is erop gericht om tegen 2024 weer mensen op de maan te laten landen, en er wordt verwacht dat het een belangrijke impact zal hebben op de verkenning van de ruimte. Men verwacht dat het Artemis-programma ons zal helpen de hulpbronnen van de maan, haar omgeving en haar potentiële gebruiksmogelijkheden beter te begrijpen. Met dit programma kunnen we technologieën ontwikkelen waarmee we op de maan kunnen leven en haar hulpbronnen kunnen gebruiken.

Volgende NASA missies: Het Artemis Programma

Het Artemis-programma heeft verschillende missies gepland, en elke missie is gericht op het bereiken van specifieke doelen. De eerste missie, Artemis I, werd onbemand gelanceerd in 2021, en het doel ervan was het testen van het Space Launch System en het Orion-ruimtevaartuig. De tweede missie, Artemis II, is naar verwachting een bemande missie die binnenkort, in 2024, een baan om de maan zal maken. De derde missie, Artemis III, zal naar verwachting mensen op het maanoppervlak laten landen. Deze missies zijn een belangrijke stap voorwaarts in onze verkenning van de maan en zullen ons naar verwachting helpen meer te weten te komen over het potentieel van de maan.

Naast het Artemis-programma zijn er verschillende andere missies naar de maan gepland in de nabije toekomst. De VIPER-missie, die in 2023 zal worden gelanceerd, heeft tot doel het zuidpoolgebied van de maan te verkennen en naar waterijs te zoeken. Het CLPS-programma zal naar verwachting ook verschillende missies naar de maan uitvoeren, en deze missies zullen gericht zijn op het afleveren van nuttige ladingen op het maanoppervlak.

Het belang van moderne missies naar de maan

Missies naar de maan zijn essentieel voor ons begrip van de maan en de gebruiksmogelijkheden ervan. Met elke missie krijgen we meer kennis over het oppervlak, het milieu en de hulpbronnen van de maan. Deze kennis kan worden gebruikt om technologieën te ontwikkelen die ons in staat stellen op de maan te leven en haar hulpbronnen te gebruiken. De maan is een waardevolle hulpbron die ons op verschillende manieren kan helpen.

Een van de manieren waarop de maan kan worden gebruikt is voor ruimteonderzoek. Met de maan als basis kunnen we missies naar andere planeten lanceren en het heelal beter verkennen. De grondstoffen van de maan kunnen ook worden gebruikt om ruimteschepen en andere technologieën voor ruimteonderzoek te bouwen. Met de maan als basis zouden we technologieën kunnen ontwikkelen die de ruimteverkenning toegankelijker en kosteneffectiever zouden maken.

Uw onderzoek grafisch weergeven met Mind the Graph

Zet complexe gegevens om in prachtige en gemakkelijk te begrijpen infografieken. Het combineren van de grootste wetenschappelijk nauwkeurige illustraties ter wereld met eenvoudige ontwerptools is het geheim om uw onderzoeksartikel relevanter en toegankelijker te maken voor uw publiek. Abonneren op Mind the Graph en begin onze tool te verkennen.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen