Wetenschapscommunicatie is al lang een probleem vanwege de vele obstakels tussen de complexe wetenschappelijke kennis en de lezers. Soms is een onderwerp zo complex dat zelfs voor het begrijpen van de titel specifieke voorkennis nodig is. 

Wij geloven dat het in het belang van zowel wetenschappers als lezers is om wetenschap op een aantrekkelijkere en beter te begrijpen manier te communiceren, en daarbij de taalbarrières te omzeilen, of die nu te wijten zijn aan de moeilijkheid van vreemde talen of aan het wetenschappelijk jargon zelf.

U hebt misschien al gehoord van infographics, deze aantrekkelijke manier om "een visueel verhaal te vertellen" en tegelijkertijd goede consistente wetenschappelijke gegevens over te brengen. Als u er nog niet van gehoord hebt, is het nu tijd.

De kracht van het visuele om wetenschap over te brengen

Visuele communicatie wordt al lang beschouwd als de beste manier om complexe onderwerpen over te brengen, waarbij beelden meer zeggen dan woorden. Dit geldt ook voor onderwerpen in wetenschappelijke artikelen, waar een muur van woorden - vol jargon - tussen de lezer en de inhoud staat, die normaal gesproken op zichzelf al complex is.

Wetenschappelijke onderwerpen zijn vaak moeilijk te lezen, te beginnen bij de allereerste paragraaf. In sommige gevallen begrijpen mensen niet eens de titel van een onderzoeksartikel, om nog maar te zwijgen van ingewikkelde formules of technisch taalgebruik. Op een andere laag hebben zowel auteurs als lezers geen Engels als hoofdtaal. Alles bij elkaar maakt dit wetenschapscommunicatie tot een ware uitdaging in de internationale context.

Visuele vormgeving kan deze kloof in de wetenschapscommunicatie helpen overbruggen met behulp van infographics. In deze niche zult u ze waarschijnlijk herkennen als "wetenschapsfiguren", "diagrammen" of "grafische samenvattingen", maar ik zal u laten weten wat ze zijn en waarom u - als wetenschapper - moet proberen deze taal zo snel mogelijk te leren om meer lezers naar uw papers te trekken.

Infographics hebben zich de laatste jaren ontwikkeld tot nuttige instrumenten voor de verspreiding van complexe inhoud, zoals wetenschapsgerelateerde inhoud, omdat zij de communicatie gemakkelijk kunnen vereenvoudigen met behulp van visuele elementen. Ze vertrouwen op het visuele-cognitieve vermogen van de mens om patronen en trends te herkennen, en lezen sneller wanneer de tekst visuele hulpmiddelen heeft, zoals iconen, grafieken en aantrekkelijke-informatieve wetenschappelijke illustraties.

Wil je meer lezers? Er zijn al een paar studies over meta-wetenschap die aangeven hoe het gebruik van visueel ontwerp de wetenschapscommunicatie bevordert.

Relevante recente artikelen over visuele wetenschappelijke communicatie:

Extra zichtbaarheid en betrokkenheid door het gebruik van visuele elementen in wetenschapscommunicatie

In het artikel "Overwegingen voor doeltreffende wetenschapscommunicatie", worden infographics benadrukt als een van de belangrijkste elementen van praktische strategieën voor wetenschapscommunicatie die je moet overwegen om op te vallen terwijl je wetenschap communiceert aan een massapubliek.

Een van de in het artikel aanbevolen hulpmiddelen om wetenschappelijke infografieken te maken is Mind the GraphJe ziet er meer over in deze post. //

Zoals geciteerd uit het artikel van Dr. Steven J. Cooke en collega's: "(...) peer-reviewed artikelen worden gezien als zeer geloofwaardige bronnen voor wetenschappers, maar anderen vinden ze moeilijk toegankelijk en te interpreteren. Als u de publicatie van een nieuw onderzoeksartikel coördineert met een begeleidende infographic, blogpost, videosamenvatting, Twittercampagne of persbericht, kan het nieuws over uw onderzoek een veel groter publiek bereiken terwijl de geloofwaardigheid van peer-review behouden blijft."

Volgens een studie door "The Economist", steeg het aantal citaties 120% als een onderzoeksartikel een infographic bevatte. Het belang van diagrammen voor de wetenschap kan niet volledig worden begrepen door dit getal alleen.

In feite zien we dat een goed beeld in een onderzoekspaper steeds weer wordt gepresenteerd en gedeeld in universitaire papers, scripties, artikelen, informele gesprekken, posters en conferentiepresentaties. 

Het bereik van een paper dat zijn bevindingen met goed uitgewerkte visuele elementen presenteert, reikt veel verder dan de strikt wetenschappelijke gemeenschap, waar het thuishoort. Visueel kan de wetenschap helpen zich te verspreiden over de muren van de Ivoren Toren, zoals men zou zeggen.

Ten slotte, maar niet minder belangrijk, kunnen visuele samenvattingen helpen bij de verspreiding van inhoud in sociale media, een relatief nieuw medium om het publiek bewust te maken van wetenschapsgerelateerde onderwerpen. Denk aan het hele dispuut over het verhaal rond vaccins en je beseft heel snel het belang van wetenschapscommunicatie. 

Volgens deze studie, tweets over wetenschappelijke bevindingen die een visueel abstract bevatten hadden meer dan twee keer zoveel views en 5 keer meer engagement dan tweets met alleen citaten. Ter bevestiging, ander onderzoek vonden dat visuele samenvattingen de betrokkenheid en het vasthouden van informatie verhogen in een strategie van verspreiding van inhoud in de orthopedische chirurgie, zoals gerapporteerd in de publicatie van de American Association of Hip and Knee Surgeons (AAHKS).

Voorbeeld van een visueel abstract gepubliceerd door The Journal of Arthroplasty, van de Elsevier publicatiegroep, vermeld in het artikel "A Crossover Randomized Trial of Visual Abstracts Versus Plain-Text Tweets for Disseminating Orthopedics Research".

Een infographicmaker voor wetenschappers: hoe is Mind the Graph tot stand gekomen?

Ok, visuals zijn geweldig en elke actieve wetenschapper heeft zich al gerealiseerd dat grafische abstracts (of visuele abstracts) trendy zijn in de wetenschapscommunicatie. Maar hier komt het probleem: hoe maak je visuele weergaven van je wetenschappelijke bevindingen zonder de juiste opleiding of professionele middelen om dat te doen?

Wetenschapscommunicatie is geen discipline die in de meeste wetenschapscursussen wordt onderwezen, en vaak ontbreekt het onderzoekers aan passende ontwerpvaardigheden of toegang tot professionele software. Dat is het gat dat we met Mind the Graph wilden opvullen: wij veranderen wetenschappers in ontwerpers en ontsluiten creativiteit met alle visuele middelen die nodig zijn voor effectieve wetenschapscommunicatie.

Mind the Graph is het beste alternatief voor de tijd die wordt verspild aan het zoeken naar afbeeldingen in Google en het zorgvuldig samenvoegen ervan in PowerPoint voor het "best mogelijke" resultaat. wat trouwens nooit goed genoeg is om er professioneel uit te zien. 

Om professioneel ogende wetenschappelijke afbeeldingen voor een publicatie te maken, heb je nodig:

 • Beelden met een consistente tekenstijl
 • Wetenschappelijk nauwkeurige illustraties
 • Lay-outs met intuïtief leesverloop
 • Grafieken, symbolen en pictogrammen
 • Passende lettertypes 

Je vindt het allemaal in Mind the Graph, omdat het is gemaakt met de behoeften van wetenschappers in het achterhoofd. Vergeet de tijd dat de wetenschappelijke figuur die je maakte voor een publicatie een verwerpelijke compilatie was van verschillende afbeeldingen die "gestolen" waren van het internet, elk met een andere stijl. 

Het combineren van een 3D afbeelding met een 2D, een handschriftschets en/of Cliparts van Microsoft iconen zal er nooit goed genoeg uitzien voor de kwaliteit van je professionele werk. 

Laat me je voorstellen aan Mind the Graph en, geloof me, die dagen zijn voorbij. Met toegang tot dit hulpmiddel en alle beschikbare middelen zul je je afvragen of het zin heeft het niet te gebruiken voor alles wat je maakt aan visuele communicatie in een wetenschappelijke context. 

Voordat je het vraagt: ja, alle wetenschapsgebieden zijn welkom en je kunt tienduizenden illustraties in de database vinden. Als je uiteindelijk iets niet vindt wat je nodig hebt, kun je er gewoon om vragen!

Freelance ontwerpers zijn niet langer nodig

Sommige wetenschappers voelden al de drang om visuele stukken van wetenschapscommunicatie te maken en konden of hadden er gewoon geen tijd voor. Het komt meestal in de vorm van een grafisch / visueel abstract op verzoek van een publicatie, een cover van een wetenschappelijk tijdschrift of die speciale presentatie voor een conferentie. Als dat jouw geval is, voel je dan niet slecht, het komt vaker voor dan je denkt.

De waarheid is dat wetenschappers, naast het werven van geld, het uitvoeren van experimenten, het schrijven van subsidies, papers en rapporten, nu ook aan wetenschapscommunicatie moeten doen. Niet iedereen is daar klaar voor, maar het is een trend die blijft. Dus... wees er klaar voor. 

Wanneer ze met dit probleem worden geconfronteerd, huren veel mensen uiteindelijk freelance ontwerpers in om te helpen. Het probleem is dat freelancers zelden worden ingezet om wetenschapsgerelateerde onderwerpen te illustreren, dus in plaats van tijd te verspillen met zoeken in Google, verspil je tijd aan het uitleggen van wetenschap aan een leek, zonder visuele hulpmiddelen, wat het nog moeilijker maakt.

Het is een stressvol heen en weer gedoe waar we u met Mind the Graph vanaf willen helpen. Toegewijde design service? Wij hebben het. Elke illustratie die u nodig heeft, vraagt u aan bij ons team en is in een oogwenk klaar. 

Een grafische samenvatting, presentatie of speciale kunst? Wij hebben u gedekt. En onze mensen begrijpen de wetenschap... Dus, geen moeite. Wij zorgen voor een soepel proces. 

En het beste deel van het: het is allemaal geleverd door Mind the Graph platform, probleemloos en klaar om te worden bewerkt, wanneer je maar wilt. U hoeft niet meer te vertrouwen op externe diensten voor eenvoudige tweeks in de tekst of de afbeelding na de suggestie van de recensent.

Mind the Graph biedt ook een tool met kunstmatige intelligentie (AI) die u kan helpen een ander veelvoorkomend probleem in visuele wetenschapscommunicatie op te lossen: posters voor conferenties. 

Als je de Poster Maker toch zou ik het nu proberen en tijd (en geld) gaan besparen. Het is gewoon het beste hulpmiddel om in een paar klikken een hele poster te maken van elk gepubliceerd artikel of conferentie abstract. 

Je bent vast niet meer die wanhopige wetenschapper die op zoek is naar een freelance ontwerper voor het ontwerpen van een poster, het maken van een grafisch abstract of een wetenschapsfiguur, Mind the Graph heeft het allemaal voor je. Kom gewoon langs en bekijk onze producten en diensten.

Mind the Graph vrije cultuurlicenties: wat je maakt is echt van jou

In de wetenschappelijke uitgeverijsector worden de auteursrechten bij aanvaarding van een werkstuk gewoonlijk overgedragen van de auteur aan de uitgever. Uitgevers van boeken en kranten zijn makers, eigenaars en gebruikers van intellectuele eigendomsrechten verkregen van de auteurs. 

Zij bezitten bepaalde rechten op de publicaties die zij produceren en verkopen, en hebben andere rechten namens derden. In dit specifieke geval, van de wetenschappers.

Dit staat allemaal beschreven in de overeenkomst inzake de overdracht van auteursrechten die je normaal gesproken van de redacteur ontvangt direct nadat je werkstuk is geaccepteerd. Als je ermee bezig bent, raad ik je aan dit te onderzoeken inzichtelijk Wikipedia-artikel over intellectueel eigendom. 

De auteursrechten die je moet behouden om een overeenkomst tot overdracht van auteursrechten te tekenen, is de belangrijkste reden waarom je niet zomaar op internet kunt gaan zoeken en (op zijn zachtst gezegd) figuren van internet kunt "graaien" voor je publicatie. Als je een echte originele publicatie schrijft, moet je daadwerkelijk de rechten over die beelden bezitten om ze te kunnen overdragen aan de uitgever. 

Verschillende wetenschappelijke verenigingen en organisatoren van conferenties beginnen hetzelfde te denken over posters en presentaties, in het besef dat auteurs niet de inhoud van iemand anders kunnen presenteren, met name zonder naar de oorspronkelijke bron te verwijzen. 

Dat is een van de belangrijkste problemen die Mind the Graph oplost: wij zorgen voor de middelen, maar alles wat je op het platform maakt is echt van jou. Alle illustraties en middelen die je in het platform gebruikt worden aangeboden via Creative Commons gebruikslicenties, en je bent vrij om je eigen wetenschappelijke figuren in het Mind the Graph platform te kopiëren, bewerken, monteren en creëren. 

Met andere woorden: u kunt uw creativiteit ontsluiten met professionele middelen in een vertrouwd gebruiksvriendelijk platform en hoeft zich geen zorgen te maken over auteursrechten bij het indienen van uw paper bij een wetenschappelijke uitgeverij.

Mind the Graph rekent af met alle moeilijkheden in verband met de vormgeving van wetenschappelijke beelden en stelt u in staat om auteursrechten over te dragen aan uitgevers. Belangrijk is dat het platform een gratis versie heeft, waarin u u moet het watermerk in afbeeldingen behouden en de website vermelden in het dankwoordgedeelte van uw werkstuk.. Dat is toch eerlijk? Anders kunt u besluiten te upgraden naar de betaalde versie en wetenschappelijke illustraties zonder watermerk te gebruiken.

Hier is waarom je Mind the Graph nu zou moeten proberen

We kunnen ervoor zorgen dat Let op de grafiek is het hulpmiddel dat u nodig hebt om wetenschap visueel te communiceren, meer lezers aan te trekken en u te onderscheiden van andere auteurs. Er is een reden waarom we een gemiddelde beoordeling van 4,6/5,0 hebben in de beoordelingen

Stel auteurs in staat om zelf geweldige inhoud te creëren:

 • Intuïtieve drag-and-drop interface voor inhoudproductie
 • s Werelds grootste galerij van wetenschappelijk nauwkeurige illustraties
 • Aanpassing van illustraties met één klik met 5 illustratiestijlen

Hier is een korte lijst van de redenen waarom je Mind the Graph nu moet gaan gebruiken:

 • Vind alle illustraties die je nodig hebt om geweldige wetenschappelijke figuren te maken
 • Nooit meer tijd verspillen aan het zoeken naar visuele inhoud in Google 
 • Vertrouw op professionele ontwerpers om u te begeleiden met speciale sjablonen
 • Alle functies die je nodig hebt in een intuïtieve drag-and-drop interface
 • Er zijn vele formaten beschikbaar, waaronder grafische samenvattingen, dia's en posters.
 • Download alles in hoge resolutie rechtstreeks naar de uitgever!
 • Er is een gratis versie beschikbaar, en u kunt veel geld besparen in het abonnement omdat het is opgenomen in het Researcher.Life platform.

De 10 meest relevante productdetails in deze korte video van 1,5 minuut:

 1. Illustraties zoekmachine die verbetert met ervaring
 2. De juiste compositie-elementen om geweldige beelden te maken
 3. Unieke stijl en aanpassingen met één klik
 4. Etnische variaties van het menselijk lichaam
 5. Verschillende stammen van proefdieren
 6. Gebruik professionele vector-gebaseerde illustraties
 7. Database met 110 miljoen moleculen
 8. Meer dan 100 relevante sjablonen voor de formaten die u nodig hebt
 9. Voeg moderne stijlvolle grafieken toe om uw gegevens te tonen
 10. Gemaakt door wetenschappers voor wetenschappers (wetenschappelijk accuraat)
logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen