Of we het nu erkennen of niet, de reguliere geneeskunde heeft invloed op bijna ieders leven. Het is de tak van de geneeskunde waartoe de meeste mensen zich wenden als ze ziek zijn, en ze domineert de gezondheidszorg in tal van landen over de hele wereld. Maar wat is de reguliere geneeskunde precies en hoe is het zover gekomen dat zij onze gezondheidszorg domineert? 

In dit artikel onderzoeken we wat reguliere geneeskunde is, hoe effectief en veilig het is, en wat er voor dit belangrijke gebied in het verschiet ligt. Dit artikel geeft u nuttige inzichten en een beter begrip van dit vitale aspect van de gezondheidszorg, of u nu patiënt bent, arts of gewoon iemand die geïnteresseerd is in de toekomst van de geneeskunde.

Wat is de reguliere geneeskunde?

De reguliere geneeskunde, ook bekend als traditionele geneeskunde of westerse geneeskunde, verwijst naar het gezondheidszorgsysteem dat gangbaar is in de Verenigde Staten en andere westerse landen. Het is wetenschappelijk georiënteerd en gebruikt behandelingen die gebaseerd zijn op bewijs dat grondig is uitgeprobeerd en succesvol is gebleken door klinische studies en andere onderzoeksmethoden.

Gediplomeerde artsen (MD's) en andere gezondheidswerkers die een intensieve opleiding en training hebben gevolgd in medische instellingen en residentieprogramma's, beoefenen over het algemeen de reguliere geneeskunde. Het omvat vele disciplines, zoals algemene zorg, chirurgie, hart- en vaatziekten, oncologie, psychologie en nog veel meer.

Het gebruik van farmaceutische medicijnen, chirurgie, bestraling en andere traditionele therapieën om medische problemen op te sporen en te genezen is een van de belangrijkste aspecten van de reguliere geneeskunde. Het legt ook de nadruk op preventieve behandeling, zoals routinecontroles, screenings en vaccinaties.

Hoewel de reguliere geneeskunde de meest voorkomende vorm van gezondheidszorg is in veel regio's over de hele wereld, is het niet de enige optie. Er zijn talrijke andere gezondheidszorgsystemen, zoals traditionele Chinese geneeskunde, Ayurveda en homeopathie, die verschillende methoden van gezondheidszorg bieden.

Wat zijn de verschillen tussen reguliere geneeskunde en complementaire en alternatieve geneeskunde?

De reguliere geneeskunde is gebaseerd op wetenschap en gebruikt behandelingen die gebaseerd zijn op bewijs dat grondig is uitgeprobeerd en succesvol is gebleken via klinische studies en andere onderzoeksmethoden.

Complementaire en alternatieve geneeskunde daarentegen verwijst naar een breed scala aan praktijken en behandelingen in de gezondheidszorg die buiten de reguliere geneeskunde vallen. Voorbeelden hiervan zijn acupunctuur, chiropractors, kruidentherapie, homeopathie, meditatie en andere aanvullende therapieën.

Soorten reguliere geneeskunde

  • Eerstelijnszorg: Artsen voor eerstelijnszorg verlenen reguliere medische zorg, zoals controles, screenings en vaccinaties, alsmede diagnose en behandeling van een breed scala aan veel voorkomende medische problemen.
  • Chirurgie: Chirurgen behandelen een breed scala aan medische aandoeningen, van blindedarmontsteking tot kanker, met behulp van verschillende methoden, waaronder relatief invasieve procedures.
  • Cardiologie: Cardiologie is de identificatie en behandeling van hart- en vaatziekten zoals hartziekten, hartaanvallen en hartritmestoornissen.
  • Oncologie: Oncologie is de diagnose en behandeling van kanker, inclusief chemotherapie, bestraling en andere vormen van kankerzorg.
  • Verloskunde en gynaecologie: Verloskundigen en gynaecologen verzorgen de reproductieve gezondheid van vrouwen, inclusief zwangerschap en postpartumbehandeling.

Soorten complementaire en alternatieve geneeskunde

  • Acupunctuur: Acupunctuur is een techniek uit de traditionele Chinese geneeskunde waarbij kleine naaldjes op specifieke plaatsen op het lichaam in de opperhuid worden gestoken om het herstel te bevorderen.
  • Chiropractie: Chiropractoren helpen ongemak te verlichten en de mobiliteit te verbeteren door de wervelkolom en andere gewrichten met hun handen te manipuleren.
  • Mind-body therapieën: Mind-body therapieën, zoals meditatie, yoga en tai chi, zijn technieken die de verbinding tussen lichaam en geest benadrukken om gezondheid en welzijn te bevorderen.
  • Homeopathie: Homeopathie is een techniek waarbij sterk verdunde stoffen worden gebruikt om de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te activeren.
  • Natuurgeneeskunde: Natuurgeneeskundige artsen moedigen gezondheid en herstel aan door een verscheidenheid aan natuurlijke behandelingen, zoals kruidenmedicatie, dieet en veranderingen in levensstijl.

Wat is de effectiviteit van de reguliere geneeskunde?

De reguliere geneeskunde is effectief gebleken in het behandelen en beheersen van een breed scala aan medische aandoeningen, van infectieziekten tot chronische ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen. Dankzij de vooruitgang op het gebied van medische technologie, zoals diagnostische beeldvorming en minimaal invasieve chirurgische methoden, is de doeltreffendheid en veiligheid van veel medische behandelingen aanzienlijk verbeterd.

De doeltreffendheid van de reguliere geneeskunde is echter niet absoluut, en er zijn beperkingen en belemmeringen voor haar doeltreffendheid. Sommige medische aandoeningen, bijvoorbeeld bepaalde soorten kanker, zijn moeilijk te genezen of reageren niet goed op bestaande behandelingen. Bovendien hebben veel behandelingen potentiële bijwerkingen en gevaren die zorgvuldig moeten worden afgewogen tegen de potentiële voordelen.

De reguliere geneeskunde is intensief onderzocht, getest en gereguleerd en heeft aangetoond effectief te zijn bij het behandelen en beheersen van een breed scala aan medische aandoeningen. Complementaire of alternatieve geneesmiddelen hebben daarentegen vaak niet dezelfde mate van empirisch bewijs en regulering, waardoor de evaluatie van hun werkzaamheid moeilijker is. 

In het algemeen is de reguliere geneeskunde de meest betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde methode van gezondheidszorg, maar de integratie van complementaire of alternatieve geneeswijzen in de reguliere geneeskunde kan in sommige gevallen voordelen bieden.

De veiligheid van de reguliere geneeskunde begrijpen

In de reguliere geneeskunde is veiligheid een cruciale factor, en worden uitgebreide stappen ondernomen om de veiligheid van medische behandelingen en werkingen te garanderen. Voordat een innovatieve behandeling of geneesmiddel kan worden gebruikt, moet het uitgebreid worden getest in klinische studies om de veiligheid en doeltreffendheid ervan te garanderen.

Na de goedkeuring van een behandeling of geneesmiddel wordt voortdurend toezicht gehouden om mogelijke veiligheidsproblemen op te sporen en op te lossen. Dit kan toezicht na de behandeling omvatten, waarbij bijwerkingen worden gevolgd en geëvalueerd om te beslissen of wijzigingen of verbeteringen van de behandeling nodig zijn.

Bovendien wordt gezondheidswerkers geleerd hoe zij medische behandelingen en procedures veilig kunnen toepassen en het risico op complicaties tot een minimum kunnen beperken. Zij houden zich ook aan strenge richtlijnen om de verspreiding van ziekten te voorkomen en de veiligheid van patiënten tijdens procedures te waarborgen.

Verander uw lezingen, vergaderingen en lessen in visuele ervaringen met een hoge impact

Met Mind the GraphU kunt aangepaste illustraties en grafieken maken die zijn afgestemd op uw specifieke behoeften, of u kunt kiezen uit een bibliotheek met kant-en-klare sjablonen om snel professioneel ogende afbeeldingen te maken die uw communicatie verbeteren en de betrokkenheid vergroten.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen