Het kan zowel spannend als intimiderend zijn om je aan te melden voor een graduate school. Hoewel het nastreven van je passies en het vervolmaken van je opleiding opwindende vooruitzichten zijn, kan het aanvragen van programma's een uitdaging zijn.

Er zijn veel componenten die gaan in een succesvolle grad school toepassing, van het schrijven van de perfecte persoonlijke verklaring te beveiligen sterke brieven van aanbeveling. Het is mogelijk om met de juiste aanpak en instelling een lonende en bevredigende ervaring op te doen bij het aanvragen van een graduaatschool.

Om je te helpen je weg te vinden in de toelatingsprocedure voor graduate schools geven we je tips en strategieën voor het vinden van programma's, het versterken van je aanvraagmateriaal en wat je kunt verwachten van de sollicitatieprocedure. Je kunt deze gids gebruiken om je kansen op toelating te maximaliseren en je academische en professionele doelen te bereiken, ongeacht waar je je in het aanvraagproces bevindt, of je het nu al hebt afgerond of net bent begonnen met het aanvraagproces.

Een programma kiezen en onderzoeken

Bij het aanmelden voor een graduate opleiding moet je programma's onderzoeken en selecteren. Voordat je je aanmeldt, moet je rekening houden met je prioriteiten, doelen en de factoren die je het meest waardeert in een programma. Enkele van deze factoren zijn onder andere locatie, grootte van het programma, expertise van de faculteit, onderzoeksmogelijkheden en financieringsmogelijkheden. Om meer te weten te komen over programma's, onderzoek je ze online en lees je hun materiaal, inclusief biografieën van docenten en onderzoeksinteresses.

Als je meer wilt weten over het programma, is een goed alternatief om te spreken met huidige studenten en alumni. U kunt ook netwerken met faculteitsleden en toelatingsvertegenwoordigers door het bijwonen van graduate school beurzen en informatiebijeenkomsten. Houd rekening met de reputatie, de accreditatiestatus en de loopbaanresultaten van potentiële programma's wanneer u uw lijst verkleint. Uiteindelijk moet het door jou gekozen programma zowel aan je academische als carrièredoelen voldoen en je kansen bieden voor groei en persoonlijke ontwikkeling.

Om u te helpen alle informatie te ordenen, maakt u een Excel-spreadsheet die u een volledig perspectief biedt door deze punten in overweging te nemen: 

 • Programmaselectiefactoren
 • Doelstellingen en prioriteiten
 • Faculteit en onderzoeksprogramma's
 • Feedback van voormalige en huidige studenten

Excel Blad Voorbeeld

ProgrammaDeadlineAanvraagstatusToepassingscomponentenOntvangen materialenInterview?BesluitVoorsNadelen
Harvard06/15/23Niet begonnen.Persoonlijke verklaring, GRE, transcripties, LOR's2 van de 3 LOR'sJaN/AZeer gerespecteerd programma, met uitstekende onderzoeksmogelijkhedenExtreem concurrerend, duur

Het ontwikkelen van sterk aanvraagmateriaal voor het aanvragen van graduate school

Om je te onderscheiden van de massa van concurrerende kandidaten voor graduate programma's, moet je sterk sollicitatiemateriaal ontwikkelen. Een overtuigende persoonlijke verklaring waarin je je relevante ervaringen, prestaties en doelen benadrukt, is een belangrijk onderdeel van een sterke aanvraag. Je redenen voor het volgen van een graduaatstudie en hoe het programma je zal helpen je academische en professionele doelen te bereiken, moeten duidelijk worden verwoord.

Verder kun je je kwalificatie voor het programma aantonen door je relevante ervaring en prestaties te benadrukken. Een voorbeeld hiervan is een onderzoeksproject, stage, werkervaring, publicatie of andere relevante prestaties. Het is ook belangrijk om als onderdeel van je sollicitatiemateriaal te zorgen voor sterke aanbevelingen van personen die kunnen spreken over je capaciteiten en potentieel voor succes in het programma.

Om een sterke indruk te maken op de toelatingscommissie, moet je je aanvraagmateriaal aanpassen aan elke opleiding en aantonen dat je past bij de waarden en doelstellingen van de opleiding. Een goed opgestelde aanvraag vergroot je kansen op toelating tot de graduate school door doordachte, goed geformuleerde informatie te verstrekken.

Zeker weten:

 • Maak een persoonlijke verklaring die opvalt;
 • Voeg een overzicht toe van uw relevante ervaring en prestaties;
 • Presenteer sterke aanbevelingsbrieven;
 • Testvoorbereiding en registratie controleren (GRE, GMAT, LSAT, IELTS enz.) zoals vereist voor elk programma.
 • Pas uw aanvraagmateriaal aan op basis van het programma waarvoor u solliciteert

De toelatingsprocedure doorlopen

Toelating tot de universiteit kan een moeilijk en stressvol proces zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om het gemakkelijker en minder stressvol te maken. Georganiseerd blijven en de deadlines in de gaten houden is een van de sleutels tot succes. Houd de eisen, deadlines en aanvraagmaterialen van elk programma bij met behulp van een spreadsheet of planningstool. Zo kun je prioriteiten stellen en ervoor zorgen dat je geen belangrijke deadlines mist.

Contact houden met toelatingsbureaus is ook een belangrijk onderdeel van het toelatingsproces. Aarzel niet om het toelatingsbureau om opheldering te vragen als je vragen hebt over de sollicitatieprocedure. Ook moet je je grondig voorbereiden op eventuele audities of interviews. Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in het programma door veel voorkomende interviewvragen te oefenen en vooraf onderzoek te doen naar het programma en de faculteitsleden.

Ter herinnering: zorg tijdens dit proces goed voor uzelf. Om een burn-out te voorkomen en uw algehele welzijn te behouden, moet u tijd inplannen voor zelfzorgactiviteiten, waaronder lichaamsbeweging, tijd met uw gezin en hobby's.

Een tijdschema voor de aanvraagprocedure

TijdlijnTo-do lijst
12 maanden Voor de deadline van de aanvraag- Beslis welke programma's het beste voor u zijn door ze te onderzoeken;
- Doe eventueel gestandaardiseerde tests (GRE, GMAT, LSAT, enz.);
- Je moet nu beginnen met het opstellen van je persoonlijke verklaring.
8 maanden Voor de deadline van de aanvraag- Maak een definitieve lijst van programma's waarvoor je je wilt aanmelden;
- Zorg voor aanbevelingsbrieven van professoren, mentoren en supervisors;
- Als er vooropleiding of cursussen vereist zijn, vul deze dan in;
- Blijf je persoonlijke verklaring herzien.
6 maanden Voor de deadline van de aanvraag- Als u aanvullend materiaal moet indienen, zoals een cv, een curriculum vitae of een proefschrift, bereid dat dan ook voor;
- Test uw taalvaardigheid en schrijf u in voor eventuele toetsen;
- Herzie je persoonlijke verklaring indien nodig.
3 maanden Voor de deadline van de aanvraag- Vul het aanvraagmateriaal van elk programma in;
- Zorg ervoor dat de aanbevelingsbrieven door de aanbevelers zijn ingediend;
- Bereid je zo nodig voor op interviews of audities.
1 maand Voor de deadline van de aanvraag- Zorg ervoor dat al het aanvraagmateriaal is ingevuld en ingediend vóór de uiterste datum;
- Neem indien nodig contact op met toelatingsbureaus om de status van uw aanvraag te controleren.

Afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en de specifieke eisen van het programma kan het nodig zijn deze tijdlijn aan te passen. Als algemene gids biedt het een georganiseerde en tijdige aanpak van grad school toepassingen. Daarnaast is het belangrijk om in gedachten te houden of de aanvraag al dan niet doorlopend is.

Laatste tips voor het aanvragen van een opleiding

 • Pas je sollicitatiemateriaal aan: Aangezien elk graduaatprogramma zijn eigen vereisten heeft, moet je sollicitatiemateriaal (zoals je persoonlijke verklaring) daarop worden afgestemd. Zorg ervoor dat uit je sollicitatiemateriaal blijkt dat je geschikt en geïnteresseerd bent in het programma, de faculteit en de onderzoeksmogelijkheden.
 • Benadruk uw prestaties en ervaringen: Toelatingscommissies kijken naar kandidaten met een track record van succes en potentieel voor toekomstig succes. Maak gebruik van uw prestaties, ervaringen en vaardigheden door uw kwalificaties voor het programma te benadrukken.
 • Krijg feedback en advies: Praat met professoren, mentoren of andere vertrouwde adviseurs voor feedback en advies. Je aanvraagmateriaal kan door hen worden verfijnd en je kansen op toelating kunnen worden verbeterd.
 • Plan voor interviews: Het toelatingsproces voor sommige afgestudeerde programma's omvat gesprekken. Bereid je van tevoren voor op mogelijke interviewvragen door het programma te onderzoeken. Zorg ervoor dat je je antwoorden oefent en denk na over je prestaties, je doelen en je interesse in de opleiding.
 • Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen of afwijzingen: Grad school kan een competitief en uitdagend proces zijn, maar probeer je niet te laten ontmoedigen door obstakels of afwijzingen. Zorg ervoor dat je positief blijft en verfijn je sollicitatiemateriaal en aanpak gaandeweg. Het is belangrijk te onthouden dat doorzettingsvermogen en vastberadenheid de sleutels zijn tot succes.

Laat uw publicatie opvallen met een professioneel ontwerp

Met Let op de grafiekkun je ervoor zorgen dat je werk zich onderscheidt van de rest. De eenvoudigste manier om illustraties voor je onderzoek te laten maken is in slechts een paar eenvoudige stappen. Er is een breed scala aan illustraties waaruit je kunt kiezen. Met een paar eenvoudige stappen kun jij de beste wetenschapscommunicator zijn!

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen