antioxidanten


Oxidatieve stress is slecht omdat het DNA kan beschadigen en dit is een weg naar celtransformatie en kanker, en omdat antioxidanten cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress, zijn ze goed voor mensen met kanker, toch? Nou, niet precies.

Een recente studie, gepubliceerd in Nature, toonde aan dat muizen die geïnjecteerd werden met kankercellen en behandeld werden met antioxidanten, veel meer tumoren produceerden dan de muizen zonder antioxidanten.

De onderzoekers ontdekten dat oxidatieve stress niet alleen gevaarlijk is voor gezonde cellen, maar ook voor uitgezaaide cellen. Daarom ondergaan kankercellen tijdens de metastase gewoonlijk metabole veranderingen die hun vermogen om oxidatieve stress te weerstaan vergroten. Op dit punt kan toevoeging van enkele antioxidanten deze cellen helpen weerstand te bieden aan de reis naar bloedvaten en afgelegen organen die rijk zijn aan reactieve zuurstofsoorten (ROS), de veroorzakers van oxidatieve stress.

De conclusie van het artikel toont aan dat de rol van de antioxidanten niet volledig wordt begrepen:

ROS kunnen oncogene mutaties veroorzaken en oncogene routes activeren, waardoor de mogelijkheid ontstaat dat behandeling met antioxidanten de initiatie of progressie van sommige kankers kan onderdrukken. Antioxidanten of antioxidantenzymen onderdrukken in sommige contexten het ontstaan van kanker, terwijl ze in andere contexten het ontstaan van kanker versterken. Het verhogen van de hoeveelheid antioxidanten in de voeding heeft in klinische proeven over het algemeen de incidentie van kanker niet verminderd. Voedingssupplementen met antioxidanten hebben de incidentie en het overlijden aan long- en prostaatkanker juist verhoogd. Voedingssupplementen met foliumzuur bevorderen de ontwikkeling en progressie van borstkanker. Onze resultaten suggereren dat antioxidanten de ziekteprogressie bevorderen, tenminste bij melanoom, door metastasering te bevorderen.

Natuurlijk zijn er meer studies nodig, maar misschien moeten we het advies van een van de onderzoekers opvolgen: "persoonlijk zou ik, op basis van de resultaten die we hebben gezien, vermijden mijn dieet aan te vullen met grote hoeveelheden antioxidanten als ik kanker had."antioxidantenDit zijn interessante bronnen over het onderwerp:

Origineel artikel: Oxidatieve stress remt verre metastasering door menselijke melanoomcellen

De laatste studie over antioxidanten is angstaanjagend. Wetenschappers denken dat ze kankercellen kunnen stimuleren om zich sneller te verspreiden.

Scientific American: antioxidanten kunnen kanker verergeren

Nature: antioxidanten versnellen kanker bij muizen

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen