Presentasjonen er rett og slett designet for å presentere et emne på best mulig måte. En slik tekst bør være godt strukturert, intuitiv, informativ og vakkert designet. Men du trenger ikke å være designer eller Photoshop-ekspert for å gjøre dette.

For å skape en presentasjon av høy kvalitet er det viktig å kombinere innsiktsfull tekst og enkel design på en god måte.

Hvordan skriver man en presentasjonsbeskrivelse?

På samme måte som alt annet innhold. Ta hensyn til målgruppen og emnet, velg en passende forklaringsstil og fyll teksten med informasjon og fakta. En innholdsbeskrivelse vil være et utmerket utgangspunkt for en informasjonspresentasjon. Beskrivelsen av presentasjonen avhenger derfor helt og holdent av målene. Hvis målet ditt for eksempel er å overbevise folk, må du fylle den med fakta, tall, gunstige vilkår og oppfordringer til handling.

Presentasjoner er en overbevisende type innhold for et akademisk publikum. Det fungerer best som et tilbud. Takket være det vakre designet vil tilbudet ditt tiltrekke seg mye mer oppmerksomhet og vinne målgruppens gunst på forhånd. Det akademiske publikummet liker også presentasjoner på grunn av den logiske strukturen og den tydelige presentasjonen av emnet.

Men i tillegg til hvordan du skriver en presentasjonsbeskrivelse, er utformingen ikke mindre viktig. Lysbilder presenterer essensen av innholdet på en svært fordelaktig måte hvis du benytter deg av velprøvde tips om formatering.

Stemmer det at beskrivelsen ikke bør være på mer enn 30 ord?

Det finnes ingen universelle regler for hvordan man skriver en presentasjonsbeskrivelse. Presentasjoner varierer med hensyn til formål, format og målgruppe, og hvert enkelt lysbilde løser ulike problemer. Hvis du for eksempel sender et kommersielt tilbud i posten, kan et eget lysbilde inneholde kontraktsvilkårene eller juridiske detaljer som mottakeren trenger å vite på forhånd. Dette er en viktig tekst, så ikke ta sjansen på å redusere betydningen på grunn av mytiske "regler" på 30 ord eller 6 linjer.

Tjeneste for skriving av essay råder til å huske de enkle prinsippene:

  • Ett lysbilde - én tanke.
  • Det er bedre å bryte ned en kompleks idé til enkle ideer og forklare den i flere lysbilder.
  • Noen ganger er det bedre ikke å fortelle, men å vise illustrasjoner, ikoner og diagrammer.
  • God beskrivelse som kort og presist formidler meningen.

Det holder med noen få setninger for å beskrive en enkel tanke, og det er nok til ett lysbilde. Hvis det er så mye tekst at du vil redusere skrifttypen - tenk på om du kan forkorte den.

Hvordan gjøre presentasjonsbeskrivelsen kortfattet?

Bruk så enkle formuleringer som mulig: unngå kompliserte talekonstruksjoner, partisipp, passiv, abstruse uttrykk og klerikalisme.

Finn på meningsfulle titler som formidler temaet eller hovedideen i lysbildene. På den måten vil publikum forstå og huske hva du mener uten å lese hovedteksten. Sørg for at teksten, ikonene og illustrasjonene på lysbildet er relatert til tittelen.

Presentasjonen som skal sendes ut, vil bli lest, så den bør være selvforklarende. Du bør sette den sammen til en sammenhengende og konsistent historie som er forståelig uten en speaker. Du kan legge inn så mye tekst du vil (men ikke slik at hele lysbildet består av tekst).

Hvis du taler offentlig, er beskrivelsen på lysbildet unødvendig for presentasjonen: Du kan vise illustrasjoner og diagrammer og forklare betydningen av dem parallelt. Ta hensyn til rommet der du skal snakke. Presentasjonsbilder i et lite møterom er synlige for alle, slik at du kan plassere illustrasjoner og til og med ikoner på dem i tillegg til beskrivelsen. Men hvis du har et stort rom, vil folk lese teksten fra siste rad, noe som direkte påvirker størrelsen og antall ord på lysbildet.

Hva er forskjellen mellom presentasjoner som sendes og det å holde foredrag?

Lysbildene er vel de samme overalt? Egentlig ikke. Lysbildene vil være forskjellige, men det er ikke engang poenget. Forutsetningene for hvordan publikum oppfatter informasjonen er forskjellige. Offentlige foredrag med presentasjoner er alltid tidsbegrenset. Folk kan trygt studere og lese presentasjonen de har fått tilsendt via e-post.

Hovedforskjellen mellom disse presentasjonene er at publikums oppmerksomhet er rettet mot andre ting. Under den offentlige talen med presentasjonen lytter publikum til foredragsholderen for å unngå å miste tanken og bytter av og til til lysbildene. 

Under en offentlig tale er lysbildene knyttet til talen og vises på skjermen når du velger å gjøre det. De bør være lette å lese for ikke å distrahere tilhørernes oppmerksomhet fra det du sier. Det er nok å vise noen få talepunkter eller visuelle bilder. Uten en foredragsholder vil en slik presentasjon være et uforståelig sett med lysbilder.

Publikum fokuserer helt og holdent på lysbildene når de mottar en presentasjon via e-post. Foredragsholderen er ikke til stede, leseren har ingen å stille spørsmål til, og han eller hun forstår bare det du skriver og viser.

Alt leseren vil se i en presentasjon som sendes via e-post, bør henge sammen til en sammenhengende historie som er forståelig uten foredragsholder. Den trenger meningsfulle overskrifter som gjør det mulig å forstå essensen av presentasjonen uten å lese hovedteksten. Noen av punktene må være mer detaljerte, og det må lages semantiske koblinger mellom lysbildene slik at seeren forstår hva som vil skje videre. Du vil ikke at leseren skal bytte lysbilde og miste poenget.

logo-abonnement

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Eksklusivt innhold av høy kvalitet om effektiv visuell
kommunikasjon innen vitenskap.

- Eksklusiv guide
- Tips om design
- Vitenskapelige nyheter og trender
- Veiledninger og maler