antioksidantit


Oksidatiivinen stressi on huono asia, koska se voi vahingoittaa DNA:ta, ja tämä on tie solujen muuntumiseen ja syöpään, ja koska antioksidantit voivat suojella soluja oksidatiiviselta stressiltä, ne ovat hyväksi syöpäpotilaille, eikö? No, ei aivan.

Nature-lehdessä hiljattain julkaistu tutkimus osoitti, että syöpäsoluja ruiskutetut ja antioksidantteja saaneet hiiret tuottivat paljon enemmän kasvaimia kuin hiiret, jotka eivät saaneet antioksidantteja.

Tutkijat havaitsivat, että oksidatiivinen stressi on vaarallista terveiden solujen lisäksi myös etäpesäkkeitä muodostaville soluille. Siksi syöpäsoluissa tapahtuu yleensä metastaasin aikana metabolisia muutoksia, jotka lisäävät niiden kykyä vastustaa hapetusstressiä. Tässä vaiheessa joidenkin antioksidanttien lisääminen voi auttaa näitä soluja vastustamaan matkaa verisuonten ja kaukana sijaitsevien elinten sisällä, joissa on runsaasti reaktiivisia happilajeja (ROS), jotka ovat hapetusstressin aiheuttajia.

Artikkelin johtopäätös osoittaa, että antioksidanttien roolia ei täysin ymmärretä:

ROS voi aiheuttaa onkogeenisiä mutaatioita ja aktivoida onkogeenisiä reittejä, mikä antaa mahdollisuuden, että antioksidanttihoito voisi estää joidenkin syöpien puhkeamisen tai etenemisen. Antioksidantit tai antioksidanttiset entsyymit tukahduttavat syövän käynnistymistä joissakin yhteyksissä ja lisäävät syövän käynnistymistä toisissa yhteyksissä. Antioksidanttien lisääminen ravinnossa ei yleensä ole vähentänyt syövän ilmaantuvuutta kliinisissä tutkimuksissa. Antioksidanttien lisääminen ruokavaliossa on itse asiassa lisännyt keuhko- ja eturauhassyövän ilmaantuvuutta ja kuolemantapauksia. Ravintolisä folaatilla edistää rintasyövän kehittymistä ja etenemistä. Tuloksemme viittaavat siihen, että antioksidantit edistävät taudin etenemistä ainakin melanoomassa edistämällä etäpesäkkeitä.

Tietenkin tarvitaan lisää tutkimuksia, mutta ehkä meidän pitäisi noudattaa yhden tutkijan neuvoa: "Itse välttäisin näkemiemme tulosten perusteella täydentämästä ruokavaliotani suurilla määrillä antioksidantteja, jos minulla olisi syöpä."antioksidantitNämä ovat mielenkiintoisia resursseja aiheesta:

Alkuperäinen artikkeli: Oksidatiivinen stressi estää ihmisen melanoomasolujen etäetäpesäkkeiden muodostumista.

Uusin antioksidantteja koskeva tutkimus on pelottava. Tutkijat uskovat, että ne voivat lisätä syöpäsolujen nopeampaa leviämistä.

Scientific American: antioksidantit voivat pahentaa syöpää

Nature: antioksidantit nopeuttavat syöpää hiirillä

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit