Ο κόσμος καθοδηγείται από στερεότυπα. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και στον επιστημονικό κόσμο έχουμε ένα στερεότυπο επιστήμονα.

Αυτό το στερεότυπο φέρνει πολλές δηλώσεις. Όπως:

  • Η επιστήμη είναι δύσκολη/βαρετή
  • Οι επιστήμονες είναι περίεργοι/τρελοί
  • Μόνο οι επιστήμονες καταλαβαίνουν την επιστήμη

Ως επιστήμονες, γνωρίζουμε ότι αυτά τα γεγονότα δεν είναι αληθινά. Αποτελούν μόνο μέρος του στερεότυπου του επιστήμονα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους που σκέφτονται έτσι. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χτίζουν καθημερινά ένα τυπογραφείο που αρκετά συχνά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

 
 

Λοιπόν, αν δεν είμαστε το στερεότυπο του επιστήμονα. Ποιοι είμαστε; Ποιος είναι ο πραγματικός επιστήμονας;

Το στερεότυπο του επιστήμονα

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε νέοι επιστήμονες, παθιασμένοι με αυτό που κάνουμε και ενθουσιασμένοι με την εξεύρεση απαντήσεων στα ερωτήματά μας.

Αλλά το πιο σημαντικό από αυτό είναι ότι είμαστε κανονικοί άνθρωποι που τους αρέσει λίγο χιούμορ. Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορώ να επισημάνω για τους επιστήμονες, είναι ότι έχουμε αίσθηση του χιούμορ. Διαφορετικά, πώς θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ιδέες όπως αυτές:

Dr. Carin Bondar - Βιολογία με ένα twist

cropped-SarahSovereignPhotography_Carin17-1

 

Σκιτσάροντας την επιστήμη

Το στερεότυπο του επιστήμονα

 

Neil deGrasse Tyson twitter

Το στερεότυπο του επιστήμονα

 

Το αστείο είναι ότι δεν σκεφτόμαστε σχεδόν καθόλου την επικοινωνία της επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή. Οι περισσότερες χιουμοριστικές επιστημονικές ιστοσελίδες φτιάχτηκαν μόνο για να είναι αστείες και να διασκεδάζουν. Τόσο απλά.
Ωστόσο, κάνοντας την επιστήμη πιο αστεία, την κάναμε και πιο κατανοητή. Με αυτόν τον τρόπο, οι απλοί άνθρωποι άρχισαν να προσεγγίζουν τον κόσμο της επιστήμης.

Από τις σελίδες στο Facebook μέχρι τις επιστημονικές τηλεοπτικές εκπομπές, το στερεότυπο του επιστήμονα αρχίζει να ξεθωριάζει. Οι άνθρωποι κάνουν τα πρώτα βήματα για να κατανοήσουν την επιστήμη, και μαντέψτε τι; Τους αρέσει.

Πράγματι, υπάρχουν ακόμη οι επιστημονικές δημοσιεύσεις και ο ακαδημαϊκός χώρος που απαιτούν μια πιο επαγγελματική συμπεριφορά. Ωστόσο, ακόμη και εκεί μπορείτε να δείτε ότι οι επιστήμονες βρίσκουν λίγη χαρά σε μικρές δράσεις.

Το στερεότυπο του επιστήμονα

Μπορείτε να φανταστείτε αν μπορούσαμε να κάνουμε τα πάντα σχετικά με την επιστήμη εύκολα κατανοητά ως αστεία λογοπαίγνια;

 

Η επικοινωνία της επιστήμης έχει ήδη επικαιροποιηθεί. Ίσως θα πρέπει να προσπαθήσετε να συμβαδίζετε.

Το στερεότυπο του επιστήμονα

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα